Logo bosscheomroep.nl
Kirstie had de warmte van een gezin nodig
Kirstie had de warmte van een gezin nodig

Tekort aan pleegouders! Help kinderen een veilige jeugd bieden

's-HERTOGENBOSCH - Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek met liefde en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen niet mogelijk. Voor die kinderen zijn er pleegouders. Mensen die tijdelijk willen zorgen voor een kind van een ander. Soms voor een weekend per maand. En in andere gevallen voor langere tijd.

'Pleegkinderen zijn kinderen die thuis in hun ontwikkeling worden bedreigd. Dat kan soms heel acuut zijn, als de politie kinderen aantreft in een drugspand bijvoorbeeld. In zulke crisissituaties moet onmiddellijk een oplossing worden gevonden voor de kinderen. Vaker gaat het om ouders die wel voor hun kind willen zorgen, maar dat op een of andere manier (tijdelijk) niet kunnen. Er kan van alles aan de hand zijn, maar vaak spelen er meerdere problemen tegelijk: een kind met ernstige ADHD, een ouder met psychiatrische problemen, of een verstandelijke beperking van de ouders.'

Opgroeien in een gezinssituatie
Marga Baas is werkzaam bij de afdeling pleegzorg, én is zelf pleegmoeder. Daardoor weet ze heel goed wat aspirant pleegouders te wachten staat. Dat pleegouders er onvoorwaardelijk voor gaan, dat vindt ze het belangrijkst. En dat hun verwachtingen reëel zijn: "Pleegzorg is geen winkel waarin jij een kindje uitkiest. Het is juist andersom. Er zijn kinderen die een thuis zoeken en daar zoeken wij een passend gezin bij." Helaas is er een tekort aan pleegouders. In de landelijke actieweek van 31 oktober t/m 7 november vroeg Pleegzorg Nederland hier aandacht voor. Wethouder van Olden: "Ook in onze regio wachten er kinderen op een passend pleeggezin. Dankzij pleegouders kunnen wij onze ambities waarmaken: namelijk zoveel mogelijk kinderen in een gezinssituatie laten opgroeien. Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig, voor de pleegkinderen van nu maar ook die van de toekomst."

Iedereen wil een vader en een moeder
Kirstie (28) kwam op haar negende in een pleeggezin terecht. Haar moeder kon niet goed voor haar zorgen. "Zij sliep overdag en dus moest ik voor mezelf proberen te zorgen", vertelt Kirstie. "Ik ging op zoek naar geld en eten. Ik improviseerde maar wat. Totdat ik door ondervoeding en een hartstilstand in het ziekenhuis terecht kwam. Vanuit daar ging ik naar een kindertehuis en uiteindelijk kwam ik bij mijn pleegouders John en Jacqueline terecht. In het begin heb ik best even moeten wennen. Ik kwam in een compleet nieuwe situatie terecht en ik moest mijn broers en zussen leren kennen. Maar ik heb enorm veel warmte gekregen en dat was nou precies wat ik nodig had. Ik heb het heel fijn gehad juist omdat mijn ouders zo doodnormaal waren. Iedereen heeft een vader en een moeder en dat is het belangrijkste."
Gemma en Michiel uit 's-Hertogenbosch zijn ook supergewone mensen én pleegouders. "Wij hebben goed nagedacht over onze keuze om pleegouder te worden", vertellen Gemma en Michiel. "We hebben het ook met onze kinderen besproken. Samen hebben we besloten om ervoor te gaan. Iedereen vindt het belangrijk om een veilige jeugd te hebben en wij kunnen vanuit ons eigen gezin helpen om dat te bieden. Dat geeft de grootste voldoening."

Meer informatie: www.oosterpoort.nl/pleegouder. De eerstvolgende informatieavond is op 12 november van 20.00 uur tot 22.00. Locatie: Bestuurscentrum, Achter het Stadhuis 5-7), 's-Hertogenbosch. Aanmelden via pleegzorg@oosterpoort.org.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?