Logo bosscheomroep.nl
De zaalvoetballers van ZVS-MAF vieren zaterdag 24 november het veertigjarig bestaan
De zaalvoetballers van ZVS-MAF vieren zaterdag 24 november het veertigjarig bestaan

Veertigjarig bestaan zaalvoetbalclub Mariënburg

's-HERTOGENBOSCH - Het is 1978, veertig jaar geleden. Aan de St. Janssingel in 's-Hertogenbosch ligt een in de regio zeer bekende mbo-school: Mariënburg. Een ouderwetse, degelijke school geleid door zuster Annonciada Bierings. Zij heeft de moed een groot aantal jonge docenten aan te stellen om nieuwe experimentele opleidingen mee op te starten. Dat is goed gelukt. Maar met jong volk haal je ook nieuwe initiatieven in huis.

Een van de jonge honden was de nieuwe gymdocent Fred Kiefmeijer. Hij bedacht dat het gezond en leuk zou zijn als docenten met elkaar gingen sporten. Volleyballen dan maar, in het kleine zaaltje op school. Dat bleek echter als snel een te technische sport voor de Mariënburgers. Dan maar voetballen. Dat kan immers iedereen. De daaruit voortvloeiende club bestaat inmiddels veertig jaar onder de naam ZVS-MAF. Een naam bedacht tijdens de derde helft, na een aantal pilsjes in een baldadig studentikoos sfeertje. De afkorting staat voor Zaal Voetbal Sociëteit - Mariënburgse Alcoholisten Federatie. Veertig jaar later wordt nieuwe leden bij een pilsje nog steeds de afkorting uit de doeken gedaan. Ooit begonnen op school is de club diverse keren verhuisd naar verschillende sportzalen in 's-Hertogenbosch en al lang geleden terechtgekomen in de sportzaal van de Biechten in Hintham.

Google
De penningmeester, secretaresse en voorzitter - Joop van der Heijden - is meer dan dertig jaar het jongste lid geweest. Hij is de man die als jong ventje op de administratie van de school begon en meteen een toppositie werd gegund door collega's die niet zo administratief onderlegd waren. Met bekwame hand wist hij de contributie van de betaalschuwe docenten te innen, de zaalhuur te betalen en voor verse ballen te zorgen. De eerste keren dat Joop meevoetbalde liep hij blauw aan. Dat bleek een hartklepprobleempje te zijn. Inmiddels is duidelijk dat dit het enige medische probleem van de club is geweest gedurende de afgelopen veertig jaar. Afgezien van enkel-, knie- en gewichtsproblemen.
In de afgelopen veertig jaar is de club nooit aangesloten geweest bij de KNVB en nooit ergens officieel geregistreerd. Zoek op Google en je kunt niets vinden. Mooi voorbeeld van vitaal ongeorganiseerd organiseren. Het gemiddelde aantal leden is veertien, wat het mogelijk maakt om in partijtjes van vijf tegen vijf tegen elkaar te voetballen. In de loop der jaren hebben er zo meer dan honderd mensen meegevoetbald: van docent tot autohandelaar en van tegelzetter tot fiscaal-econoom.

Reünie
ZVS-MAF voetbalt niet alleen één keer per week in onderling verband maar ook tegen andere clubs. Zo is er veelvuldig gevoetbald tegen een club boeren uit Houten - op een veld in de open lucht - en later tegen de 'Brandweer' van Rosmalen waar consequent van wordt verloren. Ook uitjes werden er georganiseerd waaronder naar Antwerpen en voetbalwedstijden (Nederland - België in De Kuip) werden bezocht naast bierproeverijen en concerten.
Na verloop van tijd is de eerste generatie voetballers uitgestroomd en vervangen door nieuwe spelers. Daardoor is de band met Mariënburg flinterdun geworden. Slechts één lid heeft het veertig jaar volgehouden: Maurice Lemmens (65). Hij werkt echter al sinds 1988 niet meer bij Mariënburg. Samen met keeper Cor (eveneens 65) houden zij de gemiddelde leeftijd boven de 40. Dat de club vitaal is, blijkt uit het feit dat er steeds jonge mensen - twintigers - hun weg weten te vinden naar ZVS-MAF. Ze komen uit de hele regio rondom 's-Hertogenbosch van Berlicum tot Boxtel.
"Het veertig jarig bestaan rechtvaardigt een reünie", aldus Maurice Lemmens. De reünie vindt plaats op zaterdag 24 november. Voorafgaand kunnen de oud-leden hun voetbalkunsten nog één keer vertonen in een echte wedstrijd ondersteund door de 'zittende' leden. De huidige privacywetgeving maakt het echter niet gemakkelijk om oud-leden op te sporen. Mocht je dit artikel lezen en ben je oud-lid, neem dan contact op met de huidige secretaris, penningmeester en voorzitter Floris Jansen: floris97@hotmail.com. De inloop op zaterdag 24 november is om 15.00 uur in de Biechten - Vivent, Hof van Hintham, Vincent van Goghlaan 1V, Hintham. De voetbalwedstrijd start om 16.00 uur; locatie basisschool Jeroen Bosch/ KC de Vlieger, Vincent van Goghlaan 28, Hintham. Het feest start om 17.30 uur in de Kattenbosch Boerderij, Pastoor Hordijkstraat 5c in Rosmalen.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?