Logo bosscheomroep.nl
Een deel van het team van De Tijd en Ruimte. Foto: Michel van de Langenberg
Een deel van het team van De Tijd en Ruimte. Foto: Michel van de Langenberg

Democratische School opent de deuren in 's-Hertogenbosch: 'Ieder kind heeft een natuurlijke drang om te leren'

's-HERTOGENBOSCH - Op 7 januari 2019 gaat de Democratische School De Tijd en Ruimte van start aan de Jan Olieslagersstraat 3 in 's­Hertogenbosch. Hiermee komt er een nieuw onderwijsconcept bij in de regio. De innovatieve school biedt kinderen van 4 t/m 21 jaar een veilige en inspirerende omgeving waarin zij zich in alle vrijheid kunnen ontwikkelen tot wie zij zijn. Er wordt begonnen met kinderen in de basisschool leeftijd, het is de bedoeling dat in 2019 kinderen in de middelbare school leeftijd zich aansluiten. Op donderdag 15 november organiseert De Tijd en Ruimte een informatieavond voor geïnteresseerde kinderen, ouders en (toekomstige) teamleden.

Door Astrid Berkhout


Het idee voor De Tijd en Ruimte is afkomstig van Alexander Rommens. Als vader van twee zonen (van 7 en 10 jaar oud) liep hij aan tegen de beperkingen van het reguliere onderwijssysteem. "Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier", vertelt Alexander. "Tot nu toe heb ik geen enkele school gezien die dit leerproces optimaal faciliteert. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en liep zo tegen de Democratische School aan, waar het zelfsturend leren centraal staat. Het mooie van dit onderwijsconcept is dat het kinderen alle vrijheid biedt om te leren in hun eigen tempo. Er bleken al 15 Democratische Scholen in Nederland te bestaan, waaronder in Eindhoven. Samen met een aantal andere ouders, ondernemers en pedagogen die ook in het concept geloven, gaan we nu van start in 's-Hertogenbosch."

Een school zonder klassen
"Nieuwsgierigheid is de drang om te leren. Die zit in ieder kind en vormt binnen de Democratische School hét uitgangspunt voor hun leertraject. De leerlingen bepalen zelf wat, wanneer en op welke manier ze willen leren. De staf, de omgeving en de materialen zijn er om dit leertraject te stimuleren en te ondersteunen. De Tijd en Ruimte is dan ook een school zonder klassen en er is geen vast lesrooster. Kinderen worden dus niet op basis van leeftijd ingedeeld in groepen, vanuit de overtuiging dat juist de interactie tussen verschillende leeftijden, het leren van en met elkaar bevordert. In de oude Rietlandenschool hebben we de beschikking over een vleugel met 6 lokalen. Deze lokalen hebben ieder een eigen functie, zoals een werkplaats, een atelier, een keuken, een muzieklokaal, een leesruimte en een toneel/danslokaal. En natuurlijk is er veel (buiten) speelruimte. Spelen is leren."

Vrijheid en verantwoordelijkheid
"Na binnenkomst op de school besluiten de kinderen zelf wat ze gaan willen doen. Ze kunnen aansluiten bij de activiteit van een ander of besluiten een eigen activiteit te ondernemen of voort te zetten. Ze hebben niet echt het idee dat ze aan het leren zijn, omdat er zelf voor hebben gekozen. Omdat ze intrinsiek gemotiveerd zijn, gaat het leren ook veel sneller. Op deze manier ontdekken de kinderen vanzelf wat hun krachten en beperkingen zijn, al doende leren ze zichzelf goed kennen. We geven hen letterlijk de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen tot wie ze zijn. Leerkrachten zijn op de achtergrond aanwezig, als kinderen behoefte hebben aan begeleiding, dan kunnen ze dat gewoon vragen." Veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid dus. "Dat stimuleert de zelfstandigheid en zorgt voor zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Het maakt bovendien elke dag anders. Uiteraard hebben de jongsten behoefte aan meer structuur en daar wordt ook in voorzien middels vaste rituelen gedurende de dag, zoals het samen fruit eten."

Volop bedrijvigheid
"Door deze manier van werken wemelt het op school van de bedrijvigheid. De een werkt aan een taal- of rekenles, de ander is druk bezig met het voorbereiden van een theatervoorstelling, terwijl weer iemand anders lekker buiten aan het spelen is. En soms wordt er ook gewoon even niets gedaan, een moment van zelfreflectie. Maar de ervaring leert dat bij ons de kinderen nooit lang stil zitten, er is van alles te doen!" Een groot voordeel van het onderwijsconcept is dat er geen toetsen worden afgenomen. "Niemand loopt 'voor' of 'achter', iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad." De Tijd en Ruimte kan geen aanspraak doen op onderwijsgelden en is vooralsnog een particuliere school. "We hopen te beginnen met een groep van 10 tot 20 kinderen. Uiteindelijk willen we groeien tot uiterlijk 150 leerlingen om de kleinschaligheid te behouden."

De informatieavond begint om 19.45 uur. Locatie: Jan Olieslagersstraat 3. Meer informatie is te vinden op www.detijdenruimte.nl en https://www.facebook.com/detijdenruimte.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?