Logo bosscheomroep.nl
Huub Stapel n King Lear. Foto: Stephan Vanfleteren
Huub Stapel n King Lear. Foto: Stephan Vanfleteren

Huub Stapel in King Lear: 'Dit is misschien wel de grootste uitdaging uit mijn carrière'

's-HERTOGENBOSCH - Op woensdag 14 november keert Stapel weer terug naar 's-Hertogenbosch met Toneelgroep Maastricht voor de hoofdrol in het koningsdrama King Lear. Het is de eerste keer in zijn succesvolle loopbaan dat hij te zien is in een klassieker van Shakespeare. "Ik heb nooit de ambitie gehad Shakespeare te doen. Ik koos altijd voor voorstellingen van de vrije producties en niet voor het gesubsidieerde theater. "Maar de samenwerking met artistiek leider en regisseur Servé Hermans in de voorstelling Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal was zo goed bevallen dat ik direct ja zei toen hij me vroeg voor King Lear."

In de toneelklassieker wil de oude koning Lear zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraagt hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar zijn jongste dochter Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Lear schat de motieven van zijn dochters verkeerd in en gaat daar uiteindelijk aan ten onder.

"We hebben er al een aantal repetitieweken op zitten waarin we veel met elkaar hebben gepraat over het stuk. Het stuk gaat over grote thema's zoals macht, trouw en bedrog, maar ook over loutering. De prachtige bewerking van Jibbe Willems is kraakhelder. Er gebeurt ontzettend veel in dit stuk. We willen het verhaal zo compleet mogelijk vertellen. Naast de verwikkelingen rondom King Lear en zijn dochters, spelen we ook de subplot met Gloster en zijn zonen.

Ik vind King Lear ingewikkeld, omdat hij zo moeilijk te doorgronden is. Ik denk steeds: Waarom doet hij dat, waarom verstoot hij bijvoorbeeld zijn dochter Cordelia, zijn oogappel en de enige die eerlijk is tegen hem? Daarna volgt spijt en waanzin. Ik moet me daar als acteur toe gaan verhouden. Het leuke aan deze rol is dat je heel snel moet schakelen van de grootste gekte naar het diepste verdriet."

Ik speel met een van mijn beste vrienden, de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft. Wilfried de Jong speelt de nar en heeft de vrijheid gekregen om de rol zelf in te vullen. Dat leidt overigens tot hilarische momenten tijdens de repetities. Mijn dochters worden gespeeld door Sylvia Poorta, Mieneke Bakker en Elisabeth De Loore. Daarnaast spelen mee Louis van Beek, Dries Vanhegen, Porgy Franssen, Hans Trentelman en Hans van Leipsig. De laatste drie acteurs ken ik nog van de Toneelacademie Maastricht. De academie waar de jongste van onze club, Caro Derkx, nu aan haar afstudeerjaar begint. Ik ga het allemaal ervaren, maar met een goede regisseur als Servé Hermans en zulke prachtige tegenspelers kan ik wel uit de voeten. Het wordt misschien wel de grootste uitdaging uit mijn carrière."

Kaarten voor King Lear zijn nog beschikbaar. De voorstelling vindt plaats op woensdag 14 november om 19.30u in Theater aan de Parade. Meer informatie: theateraandeparade.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?