Logo bosscheomroep.nl

Duurzaamheid in dakbedekking gaat boven alles

's-HERTOGENBOSCH - Sjoerd van der Werf (54) levert met Quality Roofing Systems duurzame kunststof dakbedekkingssystemen voor de woning- en utiliteitsbouw. Met Rhepanol® hfk heeft hij sinds 2013 een duurzaam pareltje in handen dat hij als adviseur en distributeur vanuit 's-Hertogenbosch in Nederland laat schitteren.

Door Marc Smits


Dakbedekking beschermt een gebouw tegen water. Een basisfunctie maar wel essentieel wanneer je droge voeten in je woning en bedrijfsruimten wil houden. Sinds 1991 is hij werkzaam in de dakenbranche en vanaf 2013 als ondernemer met Quality Roofing Systems actief op de Nederlandse markt. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in duurzame kunststofdaken die kunnen worden voorzien van zonnepanelen of begroeiing zoals mos-sedum, planten en bomen. "Je wordt geïnfecteerd in een bepaalde wereld waar je niet meer uitkomt", aldus Sjoerd van der Werf over de overstap naar het ondernemerschap. "Toen de stekker bij mijn laatste werkgever eruit werd getrokken, heb ik overwogen om helemaal uit de branche te stappen omdat ik de financiering voor een eigen bedrijf niet rond kreeg. Maar het laat je niet los. Ik heb immers een enorm netwerk in deze wereld opgebouwd. Dankzij integriteit kan ik altijd en overal terugkomen. Er zijn ook best wel wat gladde jongens in onze branche maar die worden op een gegeven moment af geserveerd. De kracht van Quality Roofing Systems is de integriteit in combinatie met de kennis die we in huis hebben."

Innovatie
Quality Roofing Systems biedt een merkengamma aan duurzame dakbedekkingen van gerenommeerde Duitse producenten: FlachDach Technologie (FDT) en Polyfin AG. Het Bossche bedrijf is voornamelijk actief in Nederland maar volgt de Nederlandse opdrachtgevers ook naar onder meer Colombia, Panama, Curaçao en Aruba. "Om bij de tijd te blijven en productontwikkelingen te volgen, worden diverse beurzen bezocht waarvan BAU München toch wel de grootste is", aldus Van der Werf. "Onze Duitse producent FDT uit Mannheim presenteert in januari tijdens BAU wederom een doorbraak met Rhepanol® hfk. Na een testfase van ruim twee jaar is het materiaal nu ook wortelbestendig met het oog op groendaken. Kortom, we leveren één product dat alle systemen die in de markt worden toegepast verenigt en mogelijk maakt: mechanische bevestiging op de overlap met schroeven, verlijmen, losliggend met ballast en als groendak. Dat is uniek en heeft als grote voordeel voor de verwerkers dat de magazijnen nog slechts één type product hoeven te bevatten."

Duurzaam denken
Ondernemen voor Sjoerd van der Werf in een notendop: "Je successen koesteren en je tegenslagen zo snel mogelijk proberen te verwerken. Je scoort niet elk project dat je wil invullen. Een voorbeeld. Ik heb een opdrachtgever helemaal omgeturnd van bitumen-denken - met producten op basis van aardolie - naar duurzaam denken op basis van Rhepanol® hfk. Hij ging akkoord maar de opdracht werd vervolgens aan een andere partij gegund. Wij hebben er dus voor gezorgd dat onze producent FDT een order van 35.000 vierkante meter Rhepanol® hfk in opdracht kreeg en wij hebben er alles aan gedaan om bij de opdrachtgever - die niet eens bekend was met het product - het hele verhaal te motiveren om ervoor te kiezen. Dat zijn de vervelende momenten als ondernemer maar je moet wel weer verder."
Verder dus met kunststof dakbedekkingen. Van der Werf: "Kunststof-varianten hebben veel minder milieu-impact dan de traditionele bitumen dakbanen die op basis van aardolie worden vervaardigd. Regenwater dat via de dakbedekking wordt afgevoerd naar bijvoorbeeld het grondwater neemt bij bitumen vaak schadelijke stoffen mee. Quality Roofing Systems heeft met Rhepanol® hfk een dakbedekking in het assortiment met een schoonwater-verklaring volgens Europese regelgeving. Het materiaal is zelfs geschikt voor toepassingen in contact met drinkwater. Onze missie is om de opdrachtgevers bewust te maken dat er veel meer is dan de traditionele manier van daken maken. Bitumen-producten zijn gewoonweg niet duurzaam. Je ziet dat de producenten daar zelf ook mee in hun maag zitten. Het kan allemaal veel milieuvriendelijker en duurzamer. Quality Roofing Systems durft te beweren dat bijvoorbeeld met Rhepanol® hfk de 'cost of ownership' ongeëvenaard laag is. Het product gaat immers minimaal 50 jaar mee en dat zorgt ervoor dat je niet al na 20 of 25 jaar een renovatie moet uitvoeren."

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?