Logo bosscheomroep.nl
Foto: Leon van Bon

Internationaal toprennersveld bij EK Rosmalen op Autotron Rosmalen

ROSMALEN - Het Europees kampioenschap veldrijden - waarbij een internationaal toprennersveld wordt verwacht - staat van 2 tot en met 4 november op locatie Autotron Rosmalen op het programma. De UEC (Europese wielerunie) koos voor deze nieuwe locatie waarbij de 'Stichting Grote Prijs van Brabant' al vier keer voor de organisatie van de gelijknamige internationale veldrit tekende. De stichting organiseert het EK 2018 samen met Libéma Profcycling, onderdeel van de Libéma-group en eigenaar van het Autotron.

Door Marc Smits


Het eerste weekeinde van november staat het Autotron in Rosmalen in het teken van de Europese kampioenschappen veldrijden. Vele internationale toppers en wereldkampioenen zoals Marianne Vos, Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Sanne Cant zijn aanwezig. "Wie vorig jaar de GP Brabant in Rosmalen bezocht of de wedstrijd op televisie bekeek, heeft al een aardig beeld van hoe het traject van het EK veldrijden eruit gaat zien", zegt Richard Groenendaal als tekenaar en technisch adviseur met het oog op het parcours. Als mede-verlengstuk van de bouwploeg en de organisatie bekijkt Groenendaal (wereldkampioen 1999 - 2000) hoe de wedstrijd in een zo eerlijk mogelijke vorm kan worden gehouden. "Centraal daarbij staat een mooie en attractieve wedstrijd die tevens een uitdagend parcours voor de renners oplevert", aldus Groenendaal. "Het parcours is voor negentig procent gelijk aan dat van vorig jaar. We hebben toen de basis voor dit evenement gelegd. De verschillen zijn een extra zandbak, een schuine kant en een gedeelte waar je met vlonders over het water komt te rijden. In totaal heeft het parcours drie bruggen en twee zandstroken, een schuine kant, balken en wordt over verhard wegdek, gras, zand en een stuk door het bos gereden. Het is een modern parcours waar veel snelheid in zit."

Groenendaal denkt niet dat hij met het tekenen van het parcours een renner bevoordeelt. "Het is mijn verwachting dat het lang bij elkaar kan blijven in alle categorieën, ook bij de mannen. Mathieu van der Poel stak er vorig jaar wat boven uit en vindt het een parcours dat hem ligt - juist door die combinatie van snelheid en techniek - maar ook Wout van Aert moet dat kunnen. Outsiders kunnen hier zomaar een podiumplek pakken, maar ook tiende worden." Groenendaal verwacht vooral ook bij de vrouwen een open strijd. "Ik denk dat het zeker een parcours is voor Marianne Vos, maar Sanne Cant kan hier ook goed uit de voeten. Ik heb geprobeerd binnen de mogelijkheden een zo uitdagend mogelijk rondje neer te leggen. Het is afwisselend, maar je mist hier de natuurlijke hoogteverschillen zoals die van het WK in Valkenburg of zoals die van Ronse (België) bijvoorbeeld. De wedstrijd is voor de toeschouwers goed te volgen. De finish ligt wederom midden op het evenemententerrein van Autotron."

Historie
De profs strijden pas sinds 2015 (Huijbergen) om de Europese titel, maar de allereerste crosswedstrijden om de Europese titels voeren terug naar 1995. Op het toenmalige WK in Eschenbach werd er door de renners in de categorie beloften gestreden om de Europese titels. Er bestond toen nog geen WK voor beloften en daarom gaf men de wedstijd het predicaat mee van EK voor beloften. Dat EK in 1995 werd gewonnen door de Tsjechische renner Pospisil. In 1996 werd er dan wel een eerste WK voor beloften georganiseerd met het gevolg dat het EK voor beloften weer van de kalender verdween. Vanaf 2003 wordt er jaarlijks - begin november - gestreden om de Europese titels. In 2003 werd er gefietst in de categorieën heren beloften, heren junioren en dames elite. In 2013 werd de categorie dames beloften toegevoegd en pas in 2015 in Huijbergen werd het eerste EK veldrijden heren elite betwist.
Groenendaal: "Het EK in Rosmalen is voor de organisatie een mooie opstap naar verdere evenementen. Met de Grote Prijs van Brabant - die nu twee keer op locatie Autotron is gehouden - is er vanuit de organisatie zeker interesse om uit te groeien tot een topevenement wat het feitelijk met dit EK al is. Dan moet je gaan denken aan een klassementswedstrijd zoals Superprestige of een wereldbekerwedstrijd."

Kijk op www.ek-veldrijden.nl voor kaarten en het complete programma met alle side-events waaronder presentaties van grote wielermerken en een wielercafé.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?