Radiomakers Floor Snels en Stan Gonera in de studio van Radio Brugwachter
Radiomakers Floor Snels en Stan Gonera in de studio van Radio Brugwachter

Radio Brugwachter in gesprek met watergraaf Peter Glas

's-HERTOGENBOSCH - Wat doet een watergraaf? Waarom is hij zo belangrijk? En wat is er de komende decennia nodig om droge voeten te houden? Stan Gonera en Floor Snels van Radio Brugwachter in 's-Hertogenbosch vragen watergraaf Peter Glas het hemd van het lijf in een speciale gastuitzending. Hij neemt een aantal 'watergasten' mee die hij interessant vindt voor zijn Waterschap De Dommel. Van boswachter tot procesmanager en kunstenaar.

Een van de watergasten is Peter Glas is verantwoordelijk voor het water in het stroomgebied van De Dommel. Hier wonen en werken bijna een miljoen mensen. Waterschap De Dommel zorgt voor voldoende en schoon water én de voorkoming van wateroverlast door bijvoorbeeld overstromingen. Het beheren van het (grond)waterpeil, zuiveren van rioolwater en zorgen voor schone beken en sloten: in het gebied tussen ruwweg 's-Hertogenbosch, Tilburg, de Belgische grens en Eindhoven waakt watergraaf Peter Glas over de uitvoering daarvan. Een belangrijke taak, zeker nu het door de klimaatverandering heter, natter en droger wordt.

'Watergasten'
De andere 'watergasten' bij Radio Brugwachter zijn allemaal op een andere manier verbonden met Waterschap De Dommel. Boswachter Janneke de Groot vertelt over hoe het waterschap en haar gebied Groene Woud en Meierij van belang zijn voor elkaar. Kunstenaar Ilse Vermeulen heeft een atelier midden in het Bossche Broek. Wat is haar relatie met water? Gerard Vissers is procesoperator bij de Rioolwaterzuivering Tilburg dat tevens als Energiefabriek fungeert. Daar wordt het slib dat na de zuivering achterblijft vergist. Het biogas is ruim voldoende voor de eigen energiebehoefte van de waterzuivering.

Radio Brugwachter
Radio Brugwachter opereert vanuit het brugwachtershuisje bij Sluis 0 aan de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch. Rode draad bij alle podcasts is het thema water en de verbinding die brugwachtershuisjes leggen met de omgeving. De podcasts vinden via gerichte kanalen hun weg naar geïnteresseerd publiek. De opnames worden op dinsdag 30 oktober van 18.00 tot 20.00 uur gemaakt in het brugwachtershuisje bij Sluis 0 aan de Zuid-Willemsvaart in 's-Hertogenbosch. De podcasts staan vanaf 31 oktober online op onder meer www.radiobrugwachter.nl. Ook HTR Radio (FM 105.7 Mhz) zendt de opnames uit op 1 november van 23.00-24.00 uur.

Radio Brugwachter maakt deel uit van het project Bossche Brugwachtershuisjes, waar onder meer ook De Camping koffietent bij de Citadel behoort, iets verderop aan de Zuid-Willemsvaart. www.radiobrugwachter.nl en www.facebook.com/radiobrugwachter.