Logo bosscheomroep.nl

Jazz & World tijdens November Music 2018

's-HERTOGENBOSCH – Van John Zorn (met o.a. Barbara Hannigan, Bill Frisell, Julian Lage) en Metropole Orkest Strings ft. Anoushka Shankar tot Dez Mona en Bosch Requiem; tijdens November Music hoort u bijzondere combinaties en groepen op het snijvlak van jazz, wereldmuziek en klassiek die niet of nauwelijks in Nederland optreden. Van 2 t/m 11 november vinden verspreid over de stad maar liefst 90 concerten plaats in het kader van hét festival voor hedendaagse muziek in Nederland.

Door Astrid Berkhout

Voor het eerst zal de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding in de muziek, uitgereikt tijdens November Music en wel op donderdag 8 november door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "De prijs is toegekend aan tenor Peter Gijsbertsen", vertelt programmeur Koen Graat. "In samenwerking met het IVC is ter gelegenheid van deze feestelijke happening een liederenrecital opgezet." De uitreiking maakt dan ook deel uit van een concert waarbij Gijsbertsen samen met strijkersensemble Cinconia Consort en pianist Hans Eijsackers werk brengt van onder meer Bart Visman, Willem Jeths en Benjamin Britten. Voor de eerste keer klinkt bovendien de hele Bosch cyclus, een drietal liederen gecomponeerd in opdracht van het IVC in het kader van het Jheronimus Boschjaar.

Bosch Requiem
"Het traditionele Bosch Requiem in het kader van Allerzielen vormt dit jaar op vrijdag 2 november de opening van November Music", vervolgt Koen. "Het belooft een spektakel te worden." De succesvolle Nederlands/Australische componist Kate Moore, festivalcomponist en vorig jaar winnaar van de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs, schreef in opdracht van festival November Music het requiem Lux Aeterna: VIVID. Een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, a cappella vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en Kate Moore's eigen Herz Ensemble dat coryfeeën herbergt als violist Joseph Puglia en pianiste Vivian Choi. Stadschroniqueur Eric Alink schreef speciaal voor deze avond een tekst met als thema 'Eerst geloven, dan zien'. "De avond start om 19.00 uur met een wandeltocht langs enkele 'Sacred Places' rondom de Theater aan de Parade, waar het publiek wordt verrast op muzikale en theatrale interventies. Om 20.30 uur begint het concert.

KunstmuziekRoute vervroegd
De populaire KunstmuziekRoute is vanwege 11-11 een week vervroegd. Op zondag 4 november openen prachtige locaties in de Bossche binnenstad tussen 11.30 en 18.00 uur hun deuren voor de concerten. Met één kaartje heeft u keuze uit zo'n 25 zeer gevarieerde concerten en performances. U kunt uiteraard uw eigen programma samenstellen.

Highlights
"Bijzonder is dat John Zorn terugkeert naar November Music om zijn legendarische project COBRA uit te voeren met o.a. de gitaristen Bill Frisell en Julian Lage en pianist Craig Taborn. Hij is in geen enkel hokje te vangen en geeft tijdens November Music 7 zeer gevarieerde concerten, op 7 verschillende locaties." Verder treedt saxofonist Ben van Gelder met de Deense ECM-gitarist Jakob Bro, terwijl Martin Fondse Orkest de samenwerking aangaat met ud-speler Omar Bashir en harpist Remy van Kesteren. Het jazztrio van de Noorse bassist Mats Eilertsen treedt op met de klassieke zangeressen van Trio Mediaeval. Verder is er Jiddische avant-garde rock van Secret Chiefs 3, avontuurlijke jazz van de Engelse Dinosaur-pianist Elliot Galvin, een concert van de spectaculaire Duitse pianist Michael Wollny met saxofonist Emile Parisien en neemt de Zwitserse zangeres Lucia Cadotsch u mee met het adembenemende song-project Speak Low. Het slotconcert is in handen van Amir ElSaffar. Deze Amerikaans/Iraakse trompettist en santoor-speler treedt op met zijn zeventienkoppige groep Rivers of Sound waar zowel Amerikaanse jazz als Arabische musici deel van uitmaken.

Voor de kids
Ook gezinnen worden niet vergeten tijdens November Music 2018. Zij zijn op zondag 11 november (om 14.00 uur en om 16.00 uur) van harte welkom tijdens Cellokrijgers, de nieuwste voorstelling van stichting Oorkaan dat uitdagende theatrale concerten vol verwondering en leeuwenmoed opzet met topmusici, in dit geval het beroemde Cello Octet Amsterdam. Cellokrijgers is een drieluik over stoer doen, winnen en verliezen, kwetsbaar zijn en de kracht van muziek. Er is wonderbaarlijk heldhaftige muziek te horen van Béla Bartók, György Ligeti en Philip Glass. Een belevenis voor jong en oud!

Info & tickets: www.novembermusic.net.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?