Logo bosscheomroep.nl
Tijdens de eerste editie van Poetry
Tijdens de eerste editie van Poetry (Foto: )

Nieuwe locatie voor vierde editie van Poetry Out Loud

's-HERTOGENBOSCH – Op woensdag 31 oktober 2018 vindt de vierde editie van Poetry Out Loud plaats. Na café Reijnders en Muzerije is deze keer het Mariapaviljoen 'the place to be'. Kom en maak kennis met jonge, talentvolle schrijvers en performers.

Door Astrid Berkhout

Babs Post organiseerde in mei 2016 de eerste editie van Poetry Out Loud. "Ik was toen zelf al een tijdje bezig met het schrijven van teksten, maar vond dat een podium voor de jonge schrijver ontbrak in 's-Hertogenbosch. In het kader van mijn studie Medewerker Evenementenorganisatie (ROC) liep ik stage bij Muzerije. Bij Studi073 werd ik uitgedaagd om iets te doen met mijn idee voor een poëzie evenement in de stad. Door de maandelijkse crewmeetings die Studi073 organiseert, waarin jongeren brainstormen over nieuwe evenementen, kreeg mijn idee steeds meer vorm. Poetry Out Loud is er voor de beginnende schrijver, de ervaren schrijver, de zolderkamerdichter… Kortom, iedereen die iets met taal doet maar dat misschien nog niet eerder heeft durven voor te dragen."

Een veilige setting
"Bij Poetry Out Loud probeer ik jonge mensen te motiveren hun teksten aan publiek voor te dragen en dat podium gewoon eens te pakken. In het begin is dat natuurlijk heel spannend, je deelt iets van jezelf en je weet niet hoe dat zal gaan. Bij Poetry Out Loud probeer ik een veilige setting te creëren en de sprekers een positieve ervaring mee te geven. Het hoeft nog helemaal niet perfect." Voor de duidelijkheid; in tegenstelling tot wat de titel wellicht suggereert, Poetry Out Loud beperkt zich niet tot poëzie maar is echt een taal evenement. "Bij Poetry Out Loud zijn de teksten die voorgedragen mogen worden heel divers. Korte gedichtjes, lange monologen, gedachtenspinsels, verhalen, brieven, blogs, alles is mogelijk. Sommige teksten zetten je aan het denken, of inspireren je. Andere teksten zijn juist grappig en luchtig, maar soms ook droevig en heel persoonlijk."

Ruimte voor experiment
"Voor de deelnemers is het vaak de eerste keer dat ze iets voordragen. Bij Poetry Out Loud kunnen zij experimenteren met zelfgeschreven teksten. Door het evenement klein te houden en een intieme sfeer te creëren, is de drempel om mee te doen voor deelnemers vaak lager." In principe kan iedereen uit de omgeving 's-Hertogenbosch tussen de 16 en 26 jaar die het leuk vindt om te schrijven en graag eens zou willen voordragen, zich aanmelden. "Wel vind ik het fijn om van tevoren te weten wat voor soort teksten iedereen schrijft zodat ik kan kijken of het past in het totaalplaatje. Voor deze vierde editie hebben we momenteel zes sprekers. Dit zijn allemaal jongeren die graag wat van zichzelf willen laten horen. De een heeft meer ervaring dan de ander. Sommigen werken al, anderen zitten nog op school. Er doen jongens en meisjes mee, waarvan een paar uit eerdere edities. Ik ben blij met de diversiteit van de groep. Eventueel kunnen er overigens nog één of twee schrijvers meedoen aan deze editie."

Voor jong en oud
Voor wat voor publiek is het event bedoeld? "Poetry Out Loud is voor iedereen vermakelijk en toegankelijk. Zelf vind ik het tof als er veel jong publiek op af komt. Ik ben 20 jaar, de sprekers zitten in dezelfde leeftijdscategorie en de crewmembers van Studi073 zijn allemaal jongeren. Ik vind het leuk om juist die jongeren in aanraking te laten komen met poëzie. Om leeftijdsgenoten te laten ervaren wat poëzie met zich mee kan brengen, verschillende lagen in poëzie te laten beleven en hen een knusse, gezellige en inspirerende avond mee te geven. Maar uiteraard mogen mensen van alle leeftijden komen kijken en luisteren. Iedereen is welkom!"

De locatie
Wat maakt Poetry Out Loud zo bijzonder? "De zaal is stil, de teksten krijgen de aandacht die ze verdienen. De voordracht wordt extra kwetsbaar omdat de zenuwen van de sprekers voelbaar zijn. Op de een of andere manier heeft dat iets magisch. Dit, in combinatie met de intieme setting en het persoonlijke contact met de sprekers, maakt het wat mij betreft speciaal. Daarnaast is er ook instrumentale begeleiding aanwezig die de voorgedragen teksten kan ondersteunen. Hierdoor word je nog meer in de tekst gezogen. In de break speelt bovendien een band live muziek." Wat betreft de locatie; deze keer is gekozen voor het Mariapaviljoen. "Het was tijd voor iets nieuws en hier kan ik de 'gezellig bij het kaarslicht' sfeer creëren die zo kenmerkend is voor Poetry Out Loud. Ik ben heel benieuwd hoe het uit gaat pakken!"

Aanvang 19.30 uur. De deelnemers worden voorgesteld op de event pagina van Poetry Out Loud 4, te vinden via www.facebook.nl/studi073.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?