Logo bosscheomroep.nl

Bossche Emma Lahey in KNVB Jeugdraad

Emma Lahey (13) uit de MO15-1 van OJC Rosmalen Foto: KNVB
Emma Lahey (13) uit de MO15-1 van OJC Rosmalen Foto: KNVB (Foto: )

's-HERTOGENBOSCH - Emma Lahey uit Rosmalen is een van de 11 jeugdleden van de nieuw gevormde KNVB jeugdraad. De 13-jarige, die als aanvallende middelveldster in de Mo15-1 van OJC Rosmalen speelt, denkt samen met de andere jongeren mee met de KNVB over voetbalthema's die hen aangaan.

Door Megan Hanegraaf


De KNVB is vanaf dit seizoen gestart met de Jeugdraad om erachter te komen hoe zij jongeren kunnen betrekken bij het voetbal. Emma en de andere leden krijgen vragen voorgelegd als: "Wat vindt de jeugd leuk aan voetbal en wat juist niet? Wat zou de KNVB kunnen doen om de sport leuker te maken en hoe kunnen verenigingen jongeren bewegen om vrijwilliger te worden bij je club?"

Selectiedag
Om deel te nemen aan de Jeugdraad konden voetballiefhebbers tussen de 13 en 18 jaar zich aanmelden. Emma: "Ik kwam op Instagram een advertentie tegen en ik wist meteen; dit is iets voor mij. Ik houd niet alleen van voetbal, maar ook van discussiëren en mijn mening delen." Na haar aanmelding mocht OJC'er Emma op de selectiedag komen op de KNVB Campus. Alle voetballers en voetbalsters moesten fysieke en mentale opdrachten uitvoeren. Op de vraag "Wat zou je veranderen als je een dag de directeur van de KNVB bent?" antwoordde Emma: "Ik wil graag dat alle teams gelijk zijn en dat het eerste team dus niet veel meer spullen krijgt dan het tweede team. Ook zou ik iets willen doen aan het niveau van de trainingen. Ik zat bijvoorbeeld in een team waar ze veel meer aandacht gaven aan de eerstejaars waardoor de oefeningen veel te makkelijk zijn en ik in dat jaar bijna niks heb geleerd. Ook zou ik kiezen voor een langere winterstop, want ik vind het jammer als op het laatste moment wedstrijden en trainingen worden afgelast vanwege het weer." Ook moest Emma een aantal voetbaloefeningen doen tijdens de selectiedag. "We moesten niet alleen laten zien dat we verstand hebben van voetbal, maar dat we zelf ook kunnen voetballen. We kregen een aantal opdrachten die we moesten doen op het veld waar ook de Oranje Leeuwinnen hebben gevoetbald, wat natuurlijk extra bijzonder is."

Activiteiten van de Jeugdraad
In de raad zitten jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Emma is met haar 13-jarige leeftijd de jongste in de raad. "Ik vind het fijn dat er ook wat oudere kinderen in de raad zitten. Iemand die bijvoorbeeld 18 jaar is, heeft al meer ervaring en misschien een andere belevenis dan ik, waardoor ik ook veel van de andere leden kan leren." Op vrijdag 31 augustus kwam de raad voor het eerst bijeen op de KNVB Campus in Zeist. Daar behandelden de jongeren de vraag: "Hoe kan de voetbalbond jongeren langer aan voetbal, hun club en de KNVB binden?" Emma denkt dat het goed is als verenigingen extra activiteiten organiseren voor de bestaande teams, maar ook voor hun nieuwe leden. Op deze manier denkt ze dat clubs niet alleen hun leden zullen behouden, maar dat een club er daardoor ook nog nieuwe leden bij kan krijgen. De Jeugdraad komt minimaal een keer in de drie maanden bij elkaar. Zij discussiëren onder meer over voorgelegde casussen en geven advies over campagnes. Daarnaast bezoeken de jeugdleden verschillende plaatsen en evenementen. "We hebben al een kijkje mogen nemen in de control room bij de video-scheidsrechter. Binnenkort gaan we met de Jeugdraad naar een wedstrijd van het Nederlandse herenelftal."

Voetballen op eigen niveau
Wat Emma ook nog graag ziet veranderen zijn de competities waarin teams worden ingedeeld. "Er zijn verschillende niveaus waarin een team kan worden ingedeeld, maar ondanks dat merk ik dat er in een competitie vaak heel goede en minder goede teams zitten. Als je de competitie in twee helften verdeelt, spelen eerst alle teams tegen elkaar. In de tweede helft spelen de bovenste zes en onderste zes tegen elkaar. Zo kan iedereen op zijn of haar eigen niveau voetballen." Alle jongeren mogen minimaal een en maximaal drie jaar in de Jeugdraad zitten. Als het aan Emma ligt, zit ze er de komende twee jaar ook nog in. "Ik vind het echt zo leuk", zegt Emma enthousiast. "Ik wil graag met nog meer ideeën komen om voetbal zo goed en leuk mogelijk te maken voor alle voetballende jongeren in Nederland."

Ben jij tussen de 13 en 18 jaar oud en wil je ook in de Jeugdraad? In het voorjaar 2019 zoekt de KNVB weer nieuwe leden. Wil je als eerste op de hoogte zijn van wanneer je je kunt aanmelden? Mail dan: jeugdraad@knvb.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?