Logo bosscheomroep.nl
Jolande en Barbara deden mee met televisieprogramma Steenrijk Straatarm
Jolande en Barbara deden mee met televisieprogramma Steenrijk Straatarm

Bossche kunstenaar blikt terug op ervaringen Steenrijk Straatarm: 'Geluk zit in kleine dingen'

's-HERTOGENBOSCH – De succesvolle Bossche kunstenaar Jolande van Lith reist met haar partner Barbara de Roo de hele wereld over voor haar projecten. In Steenrijk Straatarm ruilde dit welgestelde stel onlangs voor een week met het leven van de familie Leiendecker uit Delft. Het contrast is enorm. Waar het kunstenaarsechtpaar zoveel mogelijk geniet van het luxe leven door o.a. overal ter wereld te golfen en kunstveilingen te bezoeken, stapelen bij Jan en Mira Leiendecker de geldzorgen zich juist op. Samen met hun dochtertje Freya moeten zij rondkomen van 70 euro per week. Hoog tijd voor een persoonlijk gesprek met Jolande van Lith!

Door Astrid Berkhout

Waarom wilden Jolande en Barbara eigenlijk meedoen aan Steenrijk Straatarm? "Het paste goed in de voorbereidingen voor de Jolande van Lith ART foundation", vertelt Jolande. "Dit is een project waarin Barbara en ik kinderen uit kansarme gezinnen gaan begeleiden en ondersteunen in educatieve kunstvorming. Door in het echte leven van een ander gezin te stappen dat rond moet komen van een klein budget ervaar je de realiteit van alledag." En dat laatste is geen overbodige luxe want het dagelijks leven van het kunstenaarsechtpaar is niet echt alledaags. "We werken 80 uur in de week, met veel passie en plezier. Alles draait om de kunst! Voor onze projecten reizen we bovendien veel en dan genieten we met name van de luxe dingen in het leven."

Hard werken
Voor wie denkt dat het Jolande allemaal aan is komen waaien; het tegenovergestelde is waar, ze heeft er keihard voor gewerkt. "Als klein kind zat ik al gedichten te schrijven op mijn kamertje, toen al wist ik dat ik mijn droom om kunstenaar en schrijver te worden achterna moest gaan. Deze rode draad ben ik nooit uit het oog verloren. Vanaf mijn 15e ben ik gaan werken in de fotografie en op mijn 19e had ik een eigen fotostudio. Het grote internationale succes is er echter pas sinds een paar jaar. De onderwerpen in de kunst waar ik me al jaren op richt, sluiten nu goed aan op het huidige wereldbeeld. Binnenkort verschijnt mijn tweede gedichtenbundel en ik sta regelmatig op podia. Op zondag 30 september vindt de afsluiting van mijn succesproject #Relithkwie plaats in het Kruithuis. Het is dan al de hele wereld over geweest en RTL4 komt zelfs de opening filmen. Na al die jaren hard werken ben ik daar natuurlijk heel trots op."

Gedenkwaardig
Terug naar Steenrijk Straatarm… Hoe hebben zij en Barbara de week in Delft ervaren? "Barbara en ik vonden het emotioneel op sommige momenten, je wordt toch geraakt. Ondanks het budgetverschil bleken er veel raakvlakken. Zo vinden wij de mensen om ons heen heel belangrijk en die gezinsband voelde we net zo goed heel sterk bij de familie Leiendecker. Maar we hebben ook kunnen genieten van warme en leuke contacten op een Bingo avond." Gedenkwaardig is ongetwijfeld het bezoek aan een heks. "Daar zijn we open in gegaan, maar we vonden het best spannend. Gelukkig bleek het een 'down to earth' heks te zijn die ons al snel op ons gemak stelde. We hebben een kruidenritueel gedaan en konden een wens het universum insturen. Dat heeft toch wel indruk gemaakt."

Geld geeft vrijheid
Wat is het belangrijkste dat Jolande van deze ervaring heeft geleerd? "Geld is belangrijk, het geeft vrijheid. Deze ervaring heeft voor ons bevestigd wat we eigenlijk al weten; geld maakt niet gelukkig. Geluk zit namelijk in kleine dingen, je dierbaren om je heen en een goede gezondheid. Wat ik het meest heb gemist? Toch wel de vrijheid die we normaliter genieten. We waren nu heel bewust met een budget bezig en dat is anders creatief zijn dan dat we gewoon zijn te doen!"

Opening #Relithkwie
Sinds vorige week is in het Kruithuis de tentoonstelling #Relithkwie te zien. De toegang is gratis. In Relithkwie gaat Jolande van Lith opnieuw een stap verder in de 'rauwe' presentatie van haar werk. Eenvoud en een eigenzinnige bewerking geven haar materialen een verweerde en gehavende indruk. Hoewel elk werk op zichzelf staat, presenteert zij haar werk ook als installatie. Van Lith onderzoekt de sociale verbinding en invloed van de publieke opinie. Gefascineerd door de innerlijke dialoog van de menselijke geest en de eeuwige strijd tussen goed en slecht. In haar werk toont ze een andere kijk op 'outsiders', degenen die aan de zijlijn van de maatschappij staan. De technische realisatie van de installatie is verricht door Barbara De Roo. Bij het project verschijnt tevens een nieuwe gedichtenbundel: 'Twee blikken gele verf & eigen zinnen'. Info: www.jolandevanlith.com. De expositie is te zien tot en met 28 oktober.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?