Logo bosscheomroep.nl
Vlnr: Chris van Dongen, Ferdi Wijnmaalen, Jarreau Vandal draaien op het Nyege Nyege festival
Vlnr: Chris van Dongen, Ferdi Wijnmaalen, Jarreau Vandal draaien op het Nyege Nyege festival

Bossche dj's brengen Nyege Nyege festival naar het Werkwarenhuis

's-HERTOGENBOSCH - Twee Bossche dj's, Ferdi Wijnmaalen (Fonk) en Chris van Dongen (Crisio), zijn afgelopen maand naar het Afrikaanse land Oeganda afgereisd om daar te draaien op het Nyege Nyege festival in de stad Jinja. Zij gingen voor het tweede jaar op rij op deze muzikale ontdekkingstocht.

Door Megan Hanegraaf


Wijnmaalen is zo'n 12 jaar geleden begonnen met draaien in het Bossche café Cordes. De eigenaar van dit café had ook nog een club in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Van Dongen heeft zeven jaar in deze stad gewoond en heeft jarenlang in diezelfde club gedraaid. De Bosschenaren hebben elkaar daar in 2012 ontmoet.

In het verleden hebben de dj's met een aantal vrienden het 'This is Uganda festival' in Kampala en een aantal benefietconcerten in Nederland georganiseerd. "De afgelopen jaren hebben we elkaar amper gesproken, maar ondanks dat nodigde Van Dongen me vorig jaar uit om te komen draaien op het Nyege Nyege festival", aldus Wijnmaalen. "Inmiddels ben ik al zeven keer in Oeganda geweest voor in totaal een periode van meer dan een jaar."

Muzikale ontdekkingstocht
Het Nyege Nyege festival is een vierdaags festival met ruim achtduizend bezoekers van zowel Afrikaanse als Westerse afkomst. "Het was een heel bijzondere ervaring: een festival aan de oevers van de Nijl op een 'magische' plek. Het 'jungle-achtig' festival terrein is iets wat we totaal niet gewend zijn in Nederland. De vijf podia stonden op verschillende hoogtes tussen de hoge bomen. Verder bestaat het terrein tussen de podia uit kleine paadjes en verschillende ruïnes", vertelt Wijnmaalen. "Het was echt één grote magische en muzikale ontdekkingstocht voor ons, maar ook voor alle bezoekers."

"Dit jaar wilden we meer doen dan alleen onze eigen platen draaien op het festival", vertelt dj Fonk. "Daarom hebben we de Amsterdamse dj Jarreau Vandal meegevraagd." Tijdens de achtdaagse reis draaiden de dj's dus niet alleen op het festival, maar hebben zij ook nog twee eigen shows georganiseerd in twee verschillende populaire clubs en werden zij geïnterviewd door een groot Afrikaans radiostation, waar ook voor het eerst de muziek van de Amsterdamse dj werd gedraaid.

African Disco Club
De Bosschenaren wilden na hun ervaringen een muzikale brug slaan tussen West-Europa en Oost-Afrika. Na maandenlang brainstormen en hard werken is de African Disco Club ontstaan. Een clubavond die onder andere in Koudijs ('s-Hertogenbosch), Festival Mundial (Tilburg) en op Red Light Radio (Amsterdam) proef heeft gedraaid. In juni dit jaar stond een vrouwelijke dj uit Oeganda op het podium en werden er oude en nieuwe tracks uit Afrika gedraaid. Daarnaast maakte een Afrikaanse artiest experimentele elektronische muziek op instrumenten uit Congo. "Door de Afrikaanse en tropische klanken af te wisselen met moderne elektronische muziek willen we Europa en Oost-Afrika op muzikaal vlak met elkaar verbinden", aldus Wijnmaalen. "Onze eerste avond was een groot succes: we waren uitverkocht met ruim 350 bezoekers, er werd de hele avond gedanst en hebben veel positieve reacties ontvangen."

Afrikaanse oase op de Tramkade
Wil jij ook kennis maken met de Afrikaanse (muziek)cultuur? Op 13 oktober vindt de 'eerste officiële editie' van African Disco Club bij Van Aken in het Werkwarenhuis op de Tramkade plaats. Aangezien het dan World Food Day wordt er voorafgaand aan de clubavond een African diner georganiseerd. Wijnmaalen: "Samen met de muzikale beleving en de aankleding zal het een kleine Afrikaanse oase worden." Tijdens deze Bossche editie van de African Disco Club draaien onder meer Mairo Nawaz, een jonge dj uit Amsterdam, en Jungle Moto een nieuw dj-duo uit 's-Hertogenbosch. Tijdens het diner zal er ook Afrikaanse/ tropische muziek worden gedraaid door twee Bossche dj's: Akula Samsam en Rahoul."

Een ticket in de voorverkoop kost 8 euro via https://africandiscoclub.eventbrite.nl. Een groepstickets (minstens vier personen) kost 6 euro per persoon. Een ticket aan de deur kost 10 euro. Voorafgaand aan de dansavond kan je reserveren voor het diner of alvast een ticket kopen voor 17,50 euro per stuk. Het diner duurt van 18:00 tot 22:00 uur. Aansluitend begint de disco tot 04:00 uur. Let op! Toegang 21+.