Logo bosscheomroep.nl
Lamarziendan brengt onverwachte momenten
Lamarziendan brengt onverwachte momenten

Lamarziendan: een podium voor iedereen

's-HERTOGENBOSCH - Wie een goed idee heeft, kan subsidie aanvragen. De gemeente 's-Hertogenbosch steunt interessante, culturele projecten. Zo ook Lamarziendan. Het is een project dat vernieuwend, experimenteel en verrassend is. Lamarziendan is een bonte, onvoorspelbare én intieme avond die reist van plek naar plek door de stad. De gemeente ondersteunt dit soort projecten.

Max Joey van den Hout en Jordy Sanchez zijn de gastheren op het podium. "Wij bieden een podium voor iedereen die iets, op zijn eigen authentieke manier, wil laten zien", legt Jordy uit. "Waarbij je verbinding hebt met het publiek. Dus veel meer dan alleen theater.""Iemand omschreef dat zo mooi laatst", vult Max aan. "Een avond waarbij de grens tussen publiek en artiest vervaagt. We willen een platform bieden om mensen te laten zien wat zij belangrijk vinden. We hebben een warm publiek dat openstaat voor mensen die dingen uitproberen. Het hoeft niet af te zijn. Juist omdat het gratis en zo laagdrempelig is, zie je bij ons dingen die je anders niet snel tegenkomt."

Alle niveaus
Jordy trekt een vergelijking met voetbal. "Daar werkt dat ook zo. De jeugdafdeling is er niet om tegen Messi te spelen. Die hebben een veilige omgeving nodig om te vallen en weer op te staan. Om te groeien, om het spel te leren. Hoe het werkt met de grote jongens. Wij doen dat op het gebied van podiumkunst. Én we zorgen ervoor dat je soms zelfs tussen de grote jongens staat op het podium. We zijn er voor alle niveaus." Meer diversiteit dus. "En authenticiteit", voegt Jordy toe. "Dat mensen zich iets eigen maken. Niet blindelings volgen wat al gedaan is. Maar dat je werkt vanuit een ideaal, omdat je iets mooi of belangrijk vindt. Niet iets laten zien omdat iemand anders dat ook heeft gedaan en het daarom wel goed zal zijn. Dat willen we mensen leren: het gaat om een zoektocht naar je eigen waarheid, je eigen uiting."

Verschillende locaties
Lamarziendan heeft elke editie nieuwe artiesten en speelt steeds op een andere locatie. Daardoor is niet alleen de setting per avond anders, maar wordt er ook een ander publiek bereikt. Onze avonden zorgen ervoor dat het publiek met een open instelling binnenkomt. Vroeger waren er meer plekken voor zoiets. Klub Koe en daarvoor Café de Boulevard deden enigszins soortgelijke dingen. Maar die zijn allemaal van de vorige generatie. Die mensen vinden het trouwens allemaal tof wat wij doen.'

Subsidie
Lamarziendan bestaat sinds voorjaar 2017. De gemeente gaf eenmalig bijna €2.000 subsidie uit het cultuurfonds Pop-Up. Dit zetten ze in om de organisatie te versterken. De avonden zijn gratis toegankelijk. Inkomsten worden gehaald uit vrijwillige bijdragen vanuit publiek en, afhankelijk van de plek, uit de baropbrengsten of samenwerking met horecalocaties waar het plaatsvindt. Lamarziendan kan bestaan dankzij de tomeloze inzet van mensen die graag samen iets moois willen neerzetten, zonder dat daar geld tegenover staat.

Niet in geld uit te drukken
"Lamarziendan bestaat door goodwill", verduidelijkt Max. "Goodwill van deelnemers, van alle mensen in de organisatie en van het publiek. We hebben inmiddels negen edities gehad waarin 75 artiesten hebben opgetreden. We zijn begonnen met tweeën en nu bestaat de organisatie voor een avond uit acht mensen. Bij de laatste avond in de bibliotheek waren er 140 man publiek binnen. Artiesten krijgen enkel reiskosten en een bord pasta wat we betalen met de hoed. Kennelijk is het interessant voor hen om mee te doen, ondanks dat ze er geen geld voor krijgen. Daarin schuilt voor mij de waarde die niet in geld is uit te drukken."

In de hoed
"We vragen bewust geen entree, want dan verandert de hele avond", legt Jordy uit. "Mensen pikken dan minder omdat ze van te voren betalen en dan al kritischer binnenkomen. Daarnaast komen er sowieso minder mensen als het geld kost. Wij willen op een avond zoveel mogelijk mensen goeie energie geven. Aan het eind van de avond kunnen mensen geld in de hoed doen. Pay what you want heet dat. Ik vind dat mooier en eerlijker. Niet iedereen heeft evenveel te besteden bovendien. Max sluit af: "We willen gewoon een fijne plek zijn, om naartoe te gaan, om dingen te maken en te tonen. Voor iedereen."

Ook subsidie?
Creatieve ondernemers, makers, professionele en amateurgezelschappen, kunstenaars en culturele organisaties kunnen gebruik maken van de cultuurfondsen van de gemeente 's-Hertogenbosch. Meer weten? Kijk op www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen. De volgende editie van Lamarziendan is op dinsdag 16 oktober, Bij Katrien (in de Triniteitstraat). Voor meer informatie, kijk op de Facebook pagina Lamarziendan.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?