Logo bosscheomroep.nl
Akerboom senior en junior omhelzen elkaar bij het afscheid van junior. Foto: Marc Smits
Akerboom senior en junior omhelzen elkaar bij het afscheid van junior. Foto: Marc Smits

Nooit meer een 'nummer 12' in de Bossche Maaspoort

's-HERTOGENBOSCH - De omhelzing van senior met junior vormde een van de hoogtepunten tijdens het afscheid van het Bossche basketbalicoon Kees Akerboom afgelopen zondag. Met een 'retirement game' waarbij spelers uit zijn profcarrière een team vormden en makkers van zijn oude club Black Eagles uit Rosmalen waar het allemaal begon. Nog één keer toonde de 'Koning van de driepunter' zijn kunsten.

Door Marc Smits


Een bezoek met zijn vader aan de Haarlem Basketballweek bezorgde hem het basketbalvirus. Kees Akerboom sr. maakte in de jaren zeventig en tachtig furore vanuit EBBC en tekende voor 8171 punten. Toen nog niet wetend dat junior 671 wedstrijden met 7549 punten in Bossche dienst zou gaan noteren. Als blijk van waardering ontving Kees Akerboom jr. afgelopen zondag onder meer de sportpenning van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Akerboom is met de Bossche basketbalclub vier keer Nederlands kampioen geweest en vier keer NBB-bekerwinnaar. Naast drievoudig landskampioen (2007, 2012, 2015) en viervoudig nationaal NBB-kampioen (2008, 2009, 2013, 2016) won Akerboom in 2013 de Supercup en haalde hij aan individuele prijzen Rookie of the Year (2009) en negen keer het nationale All-Starteam (2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2015). In 2010 was hij in het All-Starteam MVP (Most Valuable Player). Akerboom maakte van 2004 tot 2013 deel uit van het Nederlands basketbalteam en in 2008, 2009, 2011 en 2012 werd hij de beste (driepunt)schutter van ons land.

Tribune
Na zestien jaar eredivisie stopt Bosschenaar Akerboom als basketballer. Zelf speelde hij nagenoeg zijn hele carrière voor de Bossche club. Twee seizoenen kwam hij uit voor Groningen. Hij is daarmee jarenlang het uithangbord van de Bossche basketbalclub geweest en van het Bossche basketbal. Akerboom heeft gedurende zijn carrière in 's-Hertogenbosch altijd de top- en breedtesport ondersteund rond talentontwikkeling, sportstimulering, clinics en technische advisering van basketbalverenigingen in 's-Hertogenbosch. Zijn prestaties en inzet voor de basketbalsport in 's-Hertogenbosch worden geroemd bij de verenigingen, gemeente (sportstimulering), supporters, businessleden en de Nederlandse Basketbalbond.
Naast de gemeentelijke erkenning maakte clubeigenaar Bob van Oosterhout zondag bekend dat er een tribune wordt vernoemd naar Kees Akerboom sr. en jr. en dat er nooit meer een speler in het shirt met het legendarische nummer 12 - waarin vader en zoon speelden - zal zijn. Tijdens het afscheid waren er ook nog diverse videoboodschappen van voormalige collega's waaronder teamgenoot en coach Sam Jones die Akerboom roemde en hem zijn welverdiende pensioen gunde.

Komend seizoen
Volop mutaties afgelopen maanden bij New Heroes Basketball waarbij mede-eigenaar Jos Frederiks vertrok, coach Ivica Skelin recentelijk de plaats van Silvano Poropat innam en diverse nieuwe spelers zijn ingevlogen. De play-offs afgelopen seizoen waren voor New Heroes Basketball ronduit teleurstellend. De Bossche ploeg vloog er in de kwartfinale uit tegen Rotterdam. Clubeigenaar Bob van Oosterhout: "We hebben eigenlijk best een 'okay-seizoen' gehad. Alleen de finish was dramatisch maar dat is wel waar het om gaat. In 's-Hertogenbosch wordt niemand er warm van als wij een keer winnen van Amsterdam of Rotterdam maar wij moeten gewoon ook van Leiden en Zwolle winnen. Groningen was in de competitie een brug te ver en is op dit moment te sterk maar wij mogen natuurlijk niet worden uitgeschakeld door Rotterdam. Wij zijn niet tevreden over afgelopen seizoen maar kijken ook naar de stappen die wel zijn gezet. De club is op alle fronten sterker en gezonder geworden. Zowel sportief, organisatorisch als commercieel. Ik ben er ook trots op dat wij een van de snelst groeiende businessclubs in de Nederlandse sportwereld herbergen."
"Sportief gezien vinden wij dat de selectie eigenlijk op alle fronten sterker en breder is geworden. Ik vind ook echt dat we absoluut een topcoach hebben aangesteld maar een nieuwe coach inpassen kost natuurlijk tijd en die tijd moeten we hem ook gunnen. Een team moet groeien en de Amerikanen moeten wennen. En Devon van Oostrum komt terug van een zware blessure die ruim een jaar in beslag heeft genomen. We moeten ons als club, de sponsors en de supporters realiseren dat we met een nieuwe coach en acht nieuwe spelers een team moeten opbouwen. Als dat betekent dat we voor de prijzen kunnen spelen dan zullen we dat zeker niet nalaten."

New Heroes Basketball speelt woensdag 3 oktober om 20.00 uur de eerste thuiswedstrijd in de strijd om de FIBA Europe Cup tegen Balkan Botevgrad (Bulgarije). De eerste competitiewedstrijd staat zaterdag 6 oktober om 20.00 uur op het programma tegen Feyenoord Basketball Rotterdam.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?