Logo bosscheomroep.nl
Jacqueline Blom en Carlo van de Water zijn beiden te bewonderen in 'Versus'. Foto: Michel van de Langenberg
Jacqueline Blom en Carlo van de Water zijn beiden te bewonderen in 'Versus'. Foto: Michel van de Langenberg

Moyses' Bosch speelt eind september voor het laatst bij Bij Katrien

's-HERTOGENBOSCH – In december 2015 moest Rederijkerskamer Moyses' Bosch het huis in de Waterpoort op het voormalig GZG-terrein waar zij 30 jaar lang gebruik van hadden gemaakt, verlaten. Gelukkig konden zij in mei 2016 tijdelijk aanschuiven bij Bij Katrien, in het voormalig Theater Bis aan de Triniteitstraat in 's-Hertogenbosch. En nu is er dan eindelijk zicht op een nieuwe vaste locatie; het pand aan de Elzenstraat (voormalig schoolgebouw) dat op haar initiatief zal worden getransformeerd tot het Bosch' Amateur Cultuurhuis.

Door Astrid Berkhout

"We waren destijds natuurlijk heel blij dat we bij Bij Katrien een ruimte en de zaal konden gebruiken", vertellen Carlo van de Water en Jacqueline Blom, die de hoofdrollen vervullen in de nieuwe Moyses' Bosch productie 'Versus'. "We wisten echter op voorhand dat dit slechts een tijdelijke oplossing was. Sowieso merkten we bij Bij Katrien dat het gebruik van de ruimte te erg verschilde en dat er weinig tijd was voor persoonlijk overleg, we zijn een heel ander soort gezelschap met een bijzonder karakter. Tegelijkertijd zagen we dat onze eigen leden steeds vaker niet meer kwamen als het niet echt nodig was. Ze zaten hier gewoon niet op hun gemak en misten het gevoel van verbondenheid dat alleen een eigen plek kan geven. Hetzelfde gold voor ons publiek. Ons oude, sfeervolle huis zat altijd vol, die ambiance wilden we weer terug. De rek was er aan alle kanten uit, er moest iets veranderen."

Het idee
Dat was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Totdat Carlo hoorde van het pand aan de Elzenstraat 4. Dit werd al verhuurd aan De Stadspijpers en de halve Kompagnie Artillerie der Dienstdoende Schutterij. Carlo: "Ik zag meteen kansen. Er zijn immers nog vele andere culturele verenigingen in deze stad die met hetzelfde huisvestingsprobleem worstelen en behoefte hebben aan een eigen locatie. Zo ontstond het idee om een Bosch' Amateur Cultuurhuis te realiseren, waar in ieder geval naast ons genoemde partijen de ruimte krijgen om nieuwe initiatieven te ontwikkelen en daarnaast meerwaarde creëren door verbinding te zoeken met elkaar. Begin 2018 heb ik hiertoe een initiatiefvoorstel ingediend bij de gemeente en dit is aangenomen. We krijgen 2 jaar de tijd om het plan verder uit te werken en om te zien of het daadwerkelijk lukt om te komen tot een succesvol, levensvatbaar Bosch' Amateur Cultuurhuis. Voor ons is deze ontwikkeling essentieel. We hebben als club 3 jaar stationair gedraaid, dat is te lang. Het wordt tijd om de handrem eraf te doen zodat we door kunnen schakelen."

Vruchtbare kruisbestuiving
Wat houdt het plan concreet in? "De drie vaste partners krijgen ieder de beschikking over hun eigen ruimten, waar ze dan ook zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is de bedoeling dat ze deze multifunctioneel maken zodat ook andere amateurverenigingen die passen in het model er op bepaalde dagdelen gebruik van kunnen maken. Het idee is dat zo een vruchtbare kruisbestuiving ontstaat." In het pand van ruim 1200 m2 komen o.a. een kleine theaterzaal op de verdieping met kleedkamer, een foyerruimte op de begane grond voor bijvoorbeeld evenementen en tentoonstellingen, een aantal zelfstandige verenigingsruimten en opslagmogelijkheden op zolder. "Er zijn slechts minimale aanpassingen noodzakelijk om dit neer te zetten. In oktober verhuizen we al over. Wat ons betreft is het een geweldige plek. De wijk is blij met onze komst en zelf hebben we er ontzettend veel zin in. We hebben er alle vertrouwen in dat het Bosch' Amateur Cultuurhuis potentie heeft, we krijgen nu al aanmeldingen van partijen die graag willen aansluiten. We gaan het echt samen doen."

Nieuw productie
De nieuwe productie 'Versus' - geschreven door Jorg van den Kieboom - is tot 30 september nog te zien bij Bij Katrien. Het verhaal in het kort… Vero en Don zijn zo'n 26 jaar getrouwd. Ze hebben een leven opgebouwd maar nu hebben zij een impuls nodig. Dus hebben ze de buren uitgenodigd. Voor een gezellig avondje… Carlo en Jacqueline: "De bij ons debuterende regisseur Raoul op 't Hoog heeft er een bijzondere voorstelling van gemaakt, waarin alles draait om de dialoog. Het is een uitdaging om een groep van 10 gedreven, eigenwijze acteurs te regisseren. Verwacht allerlei tragikomische ontwikkelingen met flink wat diepere lagen. Onze decorontwikkelaar kan zich bovendien uitleven dankzij een groots, uitgesproken decor. Een voorstelling dus om niet te missen!"

Voor het reserveren van kaarten en meer informatie kunt u terecht op www.moysesbosch.nl/reserveren.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?