V.l.n.r. Anita van Hoorn, Sjaak Verwijmeren, Jorg de Bakker en Joyce Hulshof. Foto: Marc Bolsius
V.l.n.r. Anita van Hoorn, Sjaak Verwijmeren, Jorg de Bakker en Joyce Hulshof. Foto: Marc Bolsius

De Bossche Komeedie: 'Het samenspel is cruciaal'

's-HERTOGENBOSCH – Vanaf eind september brengt De Bossche Komeedie haar zevende blijspel op de planken in verschillende theaters in de regio. De Torteldûfkes, uiteraard weer van de hand van Ruud van de Laar, zit als vanouds vol herkenbare Bossche humor en hilarische situaties. Tijd voor een gesprek met twee van de spelers: Sjaak Verwijmeren en Anita van Hoorn.

Door Astrid Berkhout


Het verhaal van De Torteldûfkes in het kort… Tessa Mulders en Sander Blom, twee vrijgezelle veertigers, hebben elkaar 3 maanden geleden leren kennen in het Brabants Museum. Smoorverliefd als hij is, heeft Sander speciaal voor Tessa een oud restaurantje gekocht ergens in de Bossche binnenstad. Hiermee hopen ze hun beide levens een nieuwe frisse start te geven. Maar al snel blijkt dat ze totaal geen talent hebben voor de horeca en dan maken de lieve woordjes al gauw plaats voor de onvermijdelijke irritaties….

Timing is cruciaal
Sjaak Verwijmeren is een ervaren rot in het theater vak, hij speelt al 31 jaar. "Ieder jaar doe ik 1 tot 2 producties. Inmiddels heb ik al 8 producties samen met Ruud van de Laar gedaan." Daarmee is hij een bekend gezicht voor veel Bosschenaren. "Ik vind het gewoon leuk om op de planken te staan, om mezelf te gebruiken als instrument om het publiek aan het lachen te maken." Komedie is helemaal zijn ding. "Het mooie is; iedere grap die je maakt, is gepland. Veel mensen verkijken zich daarop en denken dat het makkelijk is om komedie te spelen. Het tegendeel is waar. Timing is cruciaal. Als je het goed doet, ziet het er allemaal heel spontaan uit." In De Torteldûfkes speelt Sjaak de rol van kok Robert. "Het duurt even voordat je je een rol eigen maakt. maken. Langzaam maar zeker groei je je in je personage. Tegen de tijd dat je echt het podium gaat betreden, moet hij als gegoten zitten, als je beste broek."

Uitleven
Voor Anita van Hoorn is het de eerste keer dat ze meedoet aan een stuk van De Bossche Komeedie. "Oorspronkelijk kom ik uit de musicalwereld. Ik heb nog niet eerder in een blijspel gespeeld, dat maakt het spannend. Ik heb er wel al een beetje aan kunnen proeven in december 2016, toen ik meedeed aan 'Ge-TIC-t'." Ge-TIC-t is de eerste cafétheaterproductie van De Bossche Komeedie waarin aanstormende talenten een kans kregen. "Het genre past bij mij. Van jongs af aan zijn Danny Kay en André van Duin mijn grote voorbeelden. In De Torteldûfkes ben ik Rita, ik vind Tessa en Sander maar niks en probeer Robert over te halen om de hele tent over te nemen. Het mooie aan de rol is dat ik twee tegengestelde kanten van haar persoonlijkheid neer mag zetten; aan de ene kant is Rita behulpzaam en doet ze alles voor anderen, aan de andere kant kan ze heel gemeen zijn. Ik mag de boel flink op stelten zetten."
Mieke de Koning vult aan: "Voordat Ruud gaat schrijven, weet hij meestal al precies wie hij voor welke rol wil hebben. Daarmee zijn de rollen letterlijk op hun lijf geschreven, dat is ook een belangrijke kracht van zijn stukken." Anita en Sjaak beamen dit: "We merken dat hij als regisseur een heel duidelijk beeld heeft van hoe het moet verlopen, alles heeft een bedoeling. Als spelers moet je daar op vertrouwen. Uiteraard is er ruimte voor eigen inbreng. Sommige dingen gebeuren ook gewoon tijdens het repeteren; als het past binnen het geheel, mag het er in blijven." Er gaat veel tijd zitten in de voorbereidingen maar gelukkig hebben beiden alle steun van het thuisfront. "We trekken onszelf ook aan elkaar op, het samenspel is cruciaal. We lachen heel wat af tijdens de repetities. En als iemand een keer een baaldag heeft peppen we diegene wel op. Het is een gedreven en betrokken club mensen, zowel voor als achter de schermen."

Speeldata: 27 t/m 29 september (www.theateraandeparade.nl), 19 t/m 21 en 26 t/m 28 oktober (www.perron-3.nl) en 5 t/m 7 en 12 t/m 14 oktober (www.theaterdespeeldoos.nl). Zie ook: www.debosschekomeedie.nl.