Logo bosscheomroep.nl
Twee jaar geleden tijdens Burendag bij Buurttuin Bietje bij Bietje werd er heerlijke soep geserveerd
Twee jaar geleden tijdens Burendag bij Buurttuin Bietje bij Bietje werd er heerlijke soep geserveerd

Handen uit de mouwen tijdens Burendag: de buurt een beetje mooier maken

's-HERTOGENBOSCH - Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Dit jaar valt het op 22 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Alleen al in de wijk Muntel, Vliert en Orthenpoort doen 11 initiatieven mee aan Burendag. Zo ook Kloosterhotel De Soete Moeder en buurttuin Bietje bij Bietje.

Door Lesha Bosman


Na de zomer van dit jaar, kan buurttuin Bietje bij Bietje volgens mede-initiatiefneemster Ingrid Kemps wel wat hulp gebruiken van de buurt. "We hebben het heel zwaar gehad deze zomer om de tuin te onderhouden met die hoge temperaturen", vertelt Ingrid. "Er zijn heel wat gieters water over de tuin uitgegooid en nog hebben we niet alles kunnen redden helaas. Tijdens Burendag willen we dan ook graag nieuwe planten in de grond zetten. Daarnaast heeft het insectenhotel een beitsbeurt nodig. En aangezien de bramen gaan groeien komende tijd willen we een schapenhek van 10 meter plaatsen zodat we straks met de buurttuinders lekker veel bramen kunnen plukken."

Bijbuurten
De buurttuin doet net zoals Kloosterhotel de Soete Moeder bijna ieder jaar mee aan Burendag. "Het is voor het Kloosterhotel één van de speerpunten om de leefomgeving in de wijk mooier en fijner te maken", aldus Adri Ederveen van het Kloosterhotel De Soete Moeder. "Het is dus heel logisch dat wij meedoen aan Burendag. Net als vorig jaar gaan we samen met de bewoners van de Nemiusstraat en de bewoners van de voormalige school aan de Geldersedam onze straat weer onder handen nemen. We nodigen onze buren 2Live ook uit om mee te doen. Heerlijk om met buurtbewoners een paar uurtjes praktisch bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. En het resultaat is geweldig. De straat ziet er na afloop weer piekfijn uit. Als Kloosterhotel De Soete Moeder verzorgen we tijdens Burendag een lekkere lunch zodat we na het harde werk lekker bij kunnen buurten."

Een bloeiende buurttuin
Initiatieven en buurtbewoners die meedoen aan Burendag kunnen via Het Oranjefonds een subsidie van maximaal 400 euro aanvragen voor materialen. Hierdoor kan de buurttuin een nieuwe haag aanplanten die heel sterk is en veel mussen aantrekt. "Alle beetjes helpen om de buurttuin weer een beetje mooier te maken. Tijdens Burendag zal er ook informatie worden gegeven over het veldje dat naast ons zal worden opgeknapt. Nu staat daar een klein speeltuintje met een kabelbaan die onlangs is afgekeurd door de gemeente. Een aantal mensen uit de wijk heeft een plan gemaakt om het gebied opnieuw in te richten. Zij zullen daar die dag meer over vertellen."

Buren betrekken
Burendag is een mooie gelegenheid om de buurt weer kennis te laten maken met de initiatieven in de wijk. "Hoe meer mensen meedoen met de buurttuin, hoe groter het succes is", gaat Ingrid verder. "Afgelopen juni heeft de school die naast ons ligt ook gebruik gemaakt van de tuin. Kinderen van de school hebben in het kader van de cultuurlessen in de buurttuin gewerkt. Prachtig om te zien hoe zij zo kennis vergaren over het verbouwen van voedsel. Ik hoop dat ook dit jaar de school weer gebruik maken van de buurttuin. Ik zou het ook geweldig vinden als senioren uit bijvoorbeeld Nieuwenhagen meer betrokken raken bij de buurttuin. Er maakt sinds een tijdje een gepensioneerde buurtbewoner gebruik van de tuin die graag Rammenas wilde kweken. Dat is hem gelukt en inmiddels verzorgt hij ook af en toe de tuin. Dat vind ik nou mooi."

Heel het jaar door contact met de buurt
De Soete Moeder vindt het contact met de buurt erg belangrijk. Burendag is een mooie aangelegenheid om dat contact te onderhouden. "Wij zijn het hele jaar bezig om de buurt te betrekken bij het Kloosterhotel. Iedere woensdag hebben we bijvoorbeeld het buurtdiner. Er is dan een speciaal menu voor een speciaal tarief die we aanbieden voor de buurt en voor geïnteresseerden Bosschenaren. Tijdens het diner kunnen bewoners gezellig bijbuurten. En we doen ook altijd mee met NL Doet. Naast buurtbewoners ontmoeten we dan ook vaak bedrijven die zich opgeven voor deze dag die ook door het Oranjefonds wordt georganiseerd."

Tijdens Burendag zijn buurtgenoten welkom om tussen 11.00 en 14.00 uur langs te komen en mee te helpen bij Kloosterhotel De Soete Moeder en Buurttuin Bietje bij Bietje. Informatie over alle initiatieven die deelnemen aan Burendag kunt u kijken op www.burendag.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?