Vierdejaars scholieren bezoeken het Noordbrabants museum tijdens de Uitlokdag vorig jaar. Foto: Noordbrabants museum
Vierdejaars scholieren bezoeken het Noordbrabants museum tijdens de Uitlokdag vorig jaar. Foto: Noordbrabants museum (Foto: Noordbrabants museum)

Bureau Babel organiseert twintigste 'Uitlokdag'

's-HERTOGENBOSCH - Meer dan duizend havo- en vwo-leerlingen uit 's-Hertogenbosch maken op dinsdag 18 september kennis met onze culturele binnenstad. Scholieren van ds. Pierson college, Jeroen Bosch College, Gymnasium Beekvliet, Stedelijk Gymnasium, St. Janslyceum en Luzac doen mee aan deze 'Uitlokdag'.

Door Megan Hanegraaf


In totaal bieden maar liefst drieëntwintig verschillende culturele instellingen en zelfstandige makers een programma aan tijdens de Uitlokdag. "De vierdejaars leerlingen van de zes scholen bezoeken in groepjes van vijf personen per school vier verschillende locaties", vertelt de organisator van Bureau Babel, het stedelijk bureau voor cultuureducatie in 's-Hertogenbosch. "Op elke locatie volgen de leerlingen een drie kwartier durende workshop."

Actief kennismaken met cultuur
Volgens de Bureau Babel-organisator is het belangrijk dat leerlingen al op jonge leeftijd kennismaken met de cultuur van hun stad zodat ze leren om trots te zijn op zichzelf en de stad waarvan ze deel uitmaken. Zowel grote instellingen als Design Museum Den Bosch, Muzerije het Noordbrabants museum en de Verkadefabriek doen mee. Maar ook kleinere instanties zoals museum Slager, Theater Artemis, het Oeteldonks Gemintemuzejum en Nova Zembla zetten zich kosteloos in om de scholieren actief kennis te laten maken met de binnenstad en de verschillende kunstvormen. "We bieden een zo divers mogelijk programma aan zodat de leerlingen zien hoe cultuurrijk hun leefomgeving is", aldus Bureau Babel. "Denk hierbij aan dans, beeldende kunsten, muziek, film, spoken word, theater, erfgoed, literatuur en architectuur".

Bij de stadbibliotheek krijgen de jongeren bijvoorbeeld een workshop spoken word van de Tilburgse stadsdichter Onias Landveld. De leerlingen maken dan kennis met de voordracht van literatuur zoals poëzie, gedichten of songteksten. In de Verkadefabriek wordt de film 'Drone' getoond, waarin een jongen de architectuur van zijn stad ontdekt door freerunning. Ook kunnen leerlingen de afstudeerfilm 'Balancing organisms' van Juriën Cornelissen zien in de Verkadefabriek. In de Willem Twee studio's kunnen de scholieren deelnemen aan een workshop in de analoge studio's, iets wat zeer bijzonder is in Nederland. In het World Skate Center wordt de workshop 'skate' georganiseerd. Na de vier rondes wordt de dag afgesloten in het Theater aan de Parade. Cabaretiers Martijn Kardol en Jochen Otten geven ieder hun eigen slotact. Martijn staat op het podium met zijn cabaretvoorstelling 'Bang' en Jochen met zijn show 'opgekropte woede'.

Volgend jaar weer?
Of er een 21ste editie komt voor de scholieren is nog maar de vraag. Vanaf 31 december bundelen Bureau Babel, Bibliotheek 's-Hertogenbosch en Muzerije namelijk hun krachten. "Dat leerlingen iets van cultuur mee moeten krijgen is in ieder geval zeker", aldus Bureau Babel. "Of we dat op dezelfde manier gaan doen zoals bij de Uitlokdag, dat weten we nog niet".