Beeld van Walk to Fight Cancer 2017
Beeld van Walk to Fight Cancer 2017

Walk to Fight Cancer beleeft derde editie: "Iedereen die meedoet, loopt met één of meerdere personen in gedachten"

's-HERTOGENBOSCH - Voor de dertig lopers en het begeleidingsteam staat zondag 16 september de generale op de rol: Geldermalsen - 's-Hertogenbosch. De wandelaars finishen op de Parade bij Bourgondisch 's-Hertogenbosch rond 15.00 uur. Vervolgens zal de 'walk' overgaan in Bossche 'talk' om ook daar aandacht te vragen voor de lopende actie voor stichting Fight cancer die van 26 tot en met 29 september op de rol staat: Walk to Fight Cancer.

Door Marc Smits

Initiatiefnemer Joost de Koning lanceerde het concept en ging ermee aan de slag om in een jaar waarin de tweejaarlijkse Swim to Fight Cancer zich niet in de Bossche wateren afspeelt Walk to Fight Cancer te houden. Als een van de ambassadeurs en deelnemers van het Bossche zwemevenement wil De Koning ook in een 'Swim-loos' jaar de naam Fight cancer laten rondzingen. Vanuit een wild idee liep een groep van twaalf personen in 2016 van Cadzand via Brugge, Antwerpen en Breda naar 's-Hertogenbosch. De Walk to Fight Cancer was geboren en week in het Swim-jaar 2017 uit naar Tilburg waar eind augustus de eerste lokale versie van 'Swim to Fight Cancer' werd gehouden.

Acties
Dertig deelnemers komende editie en een team van begeleiders compleet met arts, EHBO'er, twee masseurs van Topfysiotherapie Bart van Lith en vier busjes met proviand en verdere benodigdheden. De Koning: "Eten en drinken en de overnachtingen zijn voor eigen rekening van de deelnemers. Daarbij proberen we de kosten zo laag mogelijk te houden. Elke euro die we aan kosten moeten maken, wordt door de deelnemers zelf met steun van sponsors betaald. Het opgehaalde geld komt geheel toe aan het goede doel."
Walk to Fight Cancer haalde het eerste jaar 20.000 euro op, in 2017 brachten 22 lopers 65.000 euro bijeen en de organisatie mikt dit jaar op een bedrag van 100.000 euro. In de aanloop zijn diverse initiatieven ontplooid om geld te genereren waaronder een outlet-actie, een golfdag en de verkoop van speciale Walk-bandjes. Joost de Koning: "Deelnemers organiseren ook eigen acties bijvoorbeeld met etentjes thuis. Of men vraagt in plaats van bloemen of een fles wijn als cadeau bij gelegenheid een bijdrage voor Fight cancer." De Koning mocht als stichtingsvoorzitter vorige week in Zaltbommel een cheque van 487 euro in ontvangst nemen. "De kinderen van een van de deelnemers hebben een lege flessenactie gehouden. Juist door dit soort kleinere initiatieven willen we het mede groot maken. Daarnaast zijn er verschillende grotere acties die Walk to Fight Cancer een warm hart toedragen."

Gedachten
De Koning: "Om de vier keer veertig kilometer te kunnen voltooien, moet je zeker trainen anders red je dat niet". De generale repetitie in groepsverband waarbij ook de medische staf aanwezig is, geschiedt zondag 16 september waarbij de deelnemers van Geldermalsen naar 's-Hertogenbosch lopen en finishen op de Bossche Parade tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch. "Daar zullen we vanzelfsprekend aandacht vragen voor Fight cancer en de Walk to Fight Cancer. De eerste twee edities kende het evenement geen uitvallers. Iedereen die meedoet, loopt met één of meerdere personen in gedachten. Iemand dichtbij of verder weg, kort of langer geleden in de tijd. Natuurlijk, vier keer veertig kilometer lopen is best wel een ding. Maar als je er een keer doorheen zit, wordt er toch gedacht vanuit de optiek: loop toch niet te mauwen. Ik heb dan wel wat pijntjes maar de persoon die ik in gedachten heb die heeft pas een gevecht, een strijd moeten leveren. Dus hopsakee doorlopen."

Donaties goede doel
Walk to Fight Cancer is een wandelevent waarbij de deelnemers zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Als specifiek doel is gekozen voor 'Fellowhips', een persoonlijke beurs voor jonge, talentvolle artsen en onderzoekers op het gebied van oncologie. Van 26 tot en met 29 september leggen dertig deelnemers dagelijks veertig kilometer af om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. De route voert vanaf Buurt (start woensdag 26 september 08.00 uur) in 's-Hertogenbosch via Tilburg, Breda en Eindhoven naar de finish (zaterdag 29 september vanaf 16.00 uur) bij Buurt waar een voorlopige stand van het opgehaalde bedrag bekend wordt gemaakt. Eind oktober wordt via sociale media het uiteindelijke bedrag bekendgemaakt.

Meer informatie: www.walktofightcancer.nl.