Logo bosscheomroep.nl
Annett Andriesen: "Ik ervaar het IVC na al die jaren nog steeds als een groot feest". Foto: Michel van de Langenberg.
Annett Andriesen: "Ik ervaar het IVC na al die jaren nog steeds als een groot feest". Foto: Michel van de Langenberg. ( )

Wisseling van de wacht bij 52e editie IVC: 'Het is mooi geweest'

's-HERTOGENBOSCH - De 52e editie van het Concours staat in het teken van Opera |Oratorium en vindt dit jaar plaats van 8 t/m 15 september, traditiegetrouw in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Circa 65 zangers nemen deel aan het komende concours, die geselecteerd zijn uit meer dan 400 aanmeldingen uit 44 landen. Hartmut Haenchen dirigeert op 15 september de Finale van het Concours met de philharmonie zuidnederland. Het 52e IVC is voor Annett Andriesen extra bijzonder omdat 't het laatste concours is onder haar leiding. Na bijna 12 jaar geeft ze het stokje door aan Ivan van Kalmthout.

Door Astrid Berkhout

Het IVC hoort bij de top in de wereld van internationale klassieke zangconcoursen en heeft zich in de afgelopen ruim 60 jaar ontwikkeld tot een cultureel visitekaartje voor Nederland. Sinds 2007 wordt het IVC geleid door operazangeres Annett Andriesen, zelf prijswinnares in 1975. Vanaf 16 september wordt de directie overgenomen door Ivan van Kalmthout, die voorheen leidinggevende functies bekleedde in het Liceu in Barcelona en bij de staatsopera's in Berlijn en Hamburg. Hij was bovendien tweemaal jurylid bij het IVC. Na zich bijna 12 jaar met hart en ziel voor het IVC te hebben ingezet, is het voor Annett nu tijd om te stoppen: "Het is altijd keihard werken om alles voor elkaar te krijgen, artistiek en financieel. Ik ben inmiddels 71 jaar, mijn leeftijd speelt zeker een rol bij mijn beslissing om afscheid te nemen. Ik wil andere dingen gaan doen. Voor het IVC zal de komst van Ivan – met ongetwijfeld allerlei frisse ideeën – zorgen voor een nieuwe impuls."

Hoogte- en dieptepunten
Annett heeft hoogte- en dieptepunten meegemaakt. "Een hoogtepunt is ongetwijfeld de Wagner Academie in 2013, waarbij wereldberoemde Wagnerzangers hun kennis overdroegen aan jonge, professionele zangers. Ook de jubileumeditie van het IVC in 2014 is gedenkwaardig. En ik ervaar het als een enorme winst dat ik het voor elkaar heb gekregen dat we vanaf 2008 filmopnames maken van de halve finale en de finale. Daardoor hebben we hebben we een schat aan beeldmateriaal opgebouwd die we voor allerlei doeleinden kunnen gebruiken. Sinds 2017 streamen we de halve Finale en de Finale." De laatste jaren – met in 2016 een IVC in afgeslankte vorm t.g.v. de asbestproblematiek in Theater aan de Parade en in 2017 een inhaaleditie – waren roerig. Een hoogtepunten was ook haar koninklijke onderscheiding; in 2017 werd zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Meer dan een concours
"Terugkijkend ben ik trots op wat we met z'n allen hebben opgebouwd in de loop der jaren. Het IVC is veel meer dan alleen een concours. We willen jong klassiek talent begeleiden op het moeilijke pad naar de grote concert- en operapodia. Daarbij gaan we te werk volgens de Triple O; ontdekken, ontwikkelen en overdragen. Door tijdens en na het concours masterclasses en workshops aan te bieden, krijgen deelnemers de kans zichzelf verder te ontwikkelen. Daaromheen doen we altijd ons best een familiegevoel te creëren."

IVC 2.0
Tegelijkertijd met de wisseling van de wacht vindt de introductie plaats van het IVC 2.0, een permanente community voor iedereen die met klassieke zang te maken heeft via een nieuw, internationaal internetplatform. Iets wat al langer op het verlanglijstje stond van Annett en nu eindelijk werkelijkheid wordt, Van Kalmthout werkt het uit. De eerste stap is de lancering van de nieuwe website, in 2019 gevolgd door het multifunctionele platform. "Hiermee bieden we zangers, professionals en publiek een schat aan nieuwe mogelijkheden. Denk aan streamen van concerten van over de hele wereld, volgen van online masterclasses, vraag- en antwoordsessies met beslissers uit de operawereld om jonge zangers verder te helpen, en samenwerking met andere concoursen. Een ambitieus en uniek project dat financieel wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch. Het is nu of nooit, deze volgende stap moeten we maken om ook in de toekomst voorop te blijven lopen als concours."

Hardnekkige vooroordelen
Het is Annett een doorn in het oog dat mensen nog steeds vooroordelen hebben ten aanzien van het IVC. "Ten onrechte denken velen nog steeds dat het elitair is. Klassieke zang is echter bij uitstek iets waar iedereen plezier aan kan beleven. Het is sowieso geweldig om al die jonge, enthousiaste, talentvolle mensen bezig te zien met hun vak. Geloof me, als je het IVC een keer hebt bezocht, ben je verslaafd. Persoonlijk ervaar ik het na al die tijd nog steeds als een groot feest." Bang om straks in een zwart gat te vallen, is Annett niet. "Mijn man en ik willen gaan reizen en opera's bezoeken in andere landen. Ik ga er nu op een andere manier van genieten!"

Meer info: www.ivc.nu.


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?