Floris van der Ven en zijn vrouw Nynke van Vanderven Oriental Art. Foto: Michel van de Langenberg.
Floris van der Ven en zijn vrouw Nynke van Vanderven Oriental Art. Foto: Michel van de Langenberg.

Bosch bedrijf Vanderven Oriental Art ziet Abraham

's-HERTOGENBOSCH - Een Bosch bedrijf dat meer bekendheid geniet en meer in de media verschijnt in Parijs, New York en Hong Kong dan in de standplaats 's-Hertogenbosch. Floris van der Ven (51) groeide op in de wereld van de Chinese kunst. Samen met zijn vrouw Nynke en twee medewerkers - toevalligerwijze ook Floris en Nynke genaamd - beleeft Vanderven Oriental Art dit weekeinde het vijftigjarig bestaan en is er open huis in de galerie aan het Nachtegaalslaantje onder de noemer 'Living with Chinese art'.

Door Marc Smits

Vijftig jaar Vanderven Oriental Art. In kunsthistorisch perspectief slechts een momentopname maar voor het Bossche bedrijf - dat zich wereldwijd richt op de in- en verkoop van Chinese kunst die minstens honderd jaar oud is - zeker een reden om bij stil te staan. Specialisaties: Chinees porselein (17e, 18 en begin 19e eeuw) en vroeg-keramiek (terracotta uit de 1e en 2e eeuw voor Christus tot en met de 6e en 7e eeuw na Christus). Voorts bevat de galerie voorwerpen op het gebied van kunstnijverheid: objecten van onder meer brons, zilver en glas. Studeren was niet echt zijn ding en dus trok Floris van der Ven na het behalen van zijn atheneumdiploma aan het Bossche Sint-Janslyceum en het vervullen van de militaire dienstplicht de wijde wereld in. "Met dank aan mijn taaldocenten die heel goed onderwijs hebben gegeven". Opvallend: hij spreekt geen woord Chinees maar wel Engels, Duits en Frans. "Toen ik begon, was China nog gesloten en geen speler. Nu hebben we vijf procent Chinese klanten maar de meesten zitten in Europa, Noord- en Zuid Amerika en het Midden-Oosten."

Adoptievader
Als ondernemer is hij veelvuldig in Londen, Brussel en Parijs te vinden en reist hij naar beurzen in New York en Hong Kong. Altijd op zoek naar fraaie objecten. Alleen voorwerpen waar hij als een blok voor valt, koopt hij. "Want zolang wij het bij ons in de galerie hebben staan, zijn wij de eigenaar en staat het bij ons te pronken", aldus Van der Ven. "Wat je in onze galerie ziet dat ben ik. Dat is mijn smaak. Ik koop niet iets dat ik niet mooi vind. Wij zeggen altijd: stel dat niemand het koopt, zou je het dan zelf willen houden en ermee kunnen leven. Ik koop de kunst dus net als mijn klanten en dan mag ik er voor even of voor langere tijd de bezitter van zijn. Het product dat wij verhandelen, is heel bijzonder: Wij komen in het privéleven van mensen. Mijn taak als antiquair is om een object van honderden jaren oud van de ene naar de andere eigenaar te brengen waarbij het weer voor langere periode veilig en fijn is ondergebracht. Je bent dus een soort adoptievader van het object. Het is dus geen koude business."

Oom en tante
Floris van der Ven rolde vanuit het antiquariaat van zijn oom Clemens en tante Neeltje aan de Bossche Peperstraat - waar hij als middelbare scholier vakantiewerk deed - in het vak. "Als je iets wilt bereiken, moet je naar het buitenland", zei mijn oom. Het werd Londen waar Floris zich bij de grote antiquair Spink naar binnen smoesde. Daar leerde hij het vak en doorliep hij de propedeuse kunstgeschiedenis om een algemeen beeld te krijgen van de Europese kunstgeschiedenis. Hij trok naar Berlijn, poetste zijn Duits op, werkte in Bremen en bij een Europese kunsthandel in Parijs. Hij keerde in 1994 terug naar 's-Hertogenbosch en werd medevennoot in het bedrijf van zijn oom Clemens. In 2013 nam hij het bedrijf geheel over.

Onderzoek en ontdekken
Van der Ven: "We zijn constant bezig met onderzoek en ontdekken. We hebben een eigen bibliotheek met duizenden boeken. Daar bezuinig ik niet op. Mijn vrouw heeft een kunsthistorische achtergrond, is dol op boeken en doet het onderzoek. Wij kunnen kennis toevoegen aan een object omdat wij dat specialisme in huis hebben. Zodoende onderscheiden we ons in de markt. Na dertig jaar weet je dingen die een ander niet weet. De koper krijgt veelal het boek erbij als cadeau. Zo voegen we waarde toe aan een object. Ik durf te zeggen dat we met ons bedrijf op ons vakgebied tot de top-5 van Europa behoren. Wij doen hier aan topsport. Dat betekent dagelijks heel hard trainen. Ik wil graag meedoen en winnen waarbij winnen staat voor het object bemachtigen en weer verkopen. Wij hebben twee criteria in het bedrijf: kwaliteit en vinden wij het leuk. Dan is alles mogelijk. Kwaliteit volgens mijn kwaliteitsnorm die is ontstaan door dertig jaar de wereld rond te zwerven met een internationale visie."

Vanderven Oriental Art houdt in het weekeinde van 8 en 9 september ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan open huis met de tentoonstelling 'Living with Chinese art'. Locatie: Nachtegaalslaantje 1 's-Hertogenbosch.