Logo bosscheomroep.nl
Frank van Wagenberg. Foto: Michel van de Langenberg.
Frank van Wagenberg. Foto: Michel van de Langenberg.

Ga op safari in het Kanaalpark!

ROSMALEN - Op zondag 16 september wordt van 11.00 tot 17.00 uur de 4e editie van de Dag van het Kanaalpark gehouden op en rond Stadsboerderij Eyghentijds te Rosmalen. Het thema is dit jaar 'Safari'. Voor de kinderen is er een spannende ontdekspeurtocht. Er zijn diverse excursies door het Kanaalpark, er kan geproefd worden, er is een informatiemarkt en live muziek. De toegang is gratis. Om 11.00 uur zal wethouder Mike van der Geld een zwaluw informatiebord onthullen, als officiële start van de dag.

Langs het Máximakanaal ligt sinds 2015 een langgerekt natuurgebied, het Kanaalpark. Dit landschapspark strekt zich uit van Berlicum tot aan de Maas. De Rosmalense Aa vormt de kern van het Kanaalpark. Dit is een volledig nieuwe beek en vormt een ecologische verbindingszone tussen de Aa en de Maas over een lengte van 6 kilometer. Rode Geus runderen begrazen het Kanaalpark en zorgen dat het niet dichtgroeit. "Nu de natuur hier al een aantal jaren haar gang mag gaan, worden steeds meer bijzondere vogels, planten en insecten gezien", vertelt Frank van Wagenberg, eigenaar van Stadsboerderij Eyghentijds, deze is gelegen middenin het Kanaalpark en vormt het levende hart van het gebied waar bezoekers o.a. terecht kunnen voor informatie en een hapje en een drankje. Samen met Free Nature zijn zij de komende 2 jaar bij wijze van pilot verantwoordelijk voor het beheer "In het voorjaar is het Kanaalpark uitgebreid met de Koornwaard. In 2019 worden bovendien mogelijk extra wandelpaden aangelegd mensen het gebied meer gestructureerd kunnen verkennen."

Vrijwilligers
"We hebben een enthousiaste club vrijwilligers, veelal woonachtig in de directe omgeving, die allerlei hand- en spandiensten uitvoeren. Denk aan administratie, onderhoud en het uitvoeren van excursies. Ze zijn ook actief als parkwachter om te zorgen dat bezoekers zich houden aan de regels. Zo moeten honden altijd aangelijnd zijn in het gebied in verband met de veiligheid. Samen zetten we er de schouders onder zodat iedereen kan genieten van al het natuurschoon." Nieuwe vrijwilligers zijn uiteraard welkom. "Als ik hier zo om me heen kijk en dit prachtige stukje natuur zie, recht tussen de bewoonde kernen en het buitengebied in… Dat is echt uniek. We hopen dat vele anderen zich tijdens de Dag van het Kanaalpark komen verwonderen over dit bijzondere gebied, zo dicht bij de stad."

25 jaar IVN
Tijdens de Dag van de Kanaalpark is er vanalles te beleven op en rond Stadsboerderij Eyghentijds. Naast de verkoop van vlees, groenten en honing (die het hele jaar door verkrijgbaar zijn op de boerderij) kunt u tijdens de open dag (h)eerlijke broodjes hamburger, BBQ-worst of een vegetarisch hapje proeven. Verder wordt de start van het 25-jarig jubileum van IVN/VNW 's-Hertogenbosch e.o. - een belangrijke samenwerkingspartner in het Kanaalpark - gevierd met de ingebruikname van 25 m nestgelegenheid voor de huiszwaluwen die bij de stallen zijn aangebracht. Tevens presenteert het IVN zich met diverse werkgroepen, natuurexcursies en is de nieuwe foto-expositie van de Werkgroep Natuurfotografie te zien. Eyghentijdse ondernemers, waaronder de imkerij en de tuinderij, zetten bovendien hun deuren open, jong en oud kunnen deelnemen aan creatieve activiteiten.

Op safari
Uiteraard kunt u ook op verschillende manieren op ontdekkingstocht door het Kanaalpark. "We hebben een spannende speurtocht voor de kinderen, hierbij komen ze van alles te weten over de boerderij en het buitenleven en kunnen ze ontdekken welke dieren er allemaal onder water leven. Het is tevens mogelijk om met een natuurgids mee het Kanaalpark in te gaan. Honden zijn aangelijnd eveneens welkom. Er zijn workshops 'fijn aan de lijn', een hondenfotograaf en een hondenquiz waarbij u een leuke prijs kunt winnen." Meer info: www.stadsboerderijeyghentijds.nl/dag-van-het-Kanaalpark.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?