Logo bosscheomroep.nl
Joost van Balkom samen met zijn dochter achter de beiaard in de Sint-Janskathedraal. Foto: Michel van de Langenberg.
Joost van Balkom samen met zijn dochter achter de beiaard in de Sint-Janskathedraal. Foto: Michel van de Langenberg.

Joost van Balkom start Bossche Beiaardschool

's-HERTOGENBOSCH – Joost van Balkom, stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch, en de Bossche Beiaardstichting willen de beiaardbeleving een nieuwe impuls geven en daarnaast de positie van 's-Hertogenbosch als beiaardstad verder versterken. Om die reden zijn zij in september gestart met het geven van beiaardlessen. Samen met het reeds bestaande scholenproject 'Hemelse Tonen' wordt hiermee een doorlopende leerlijn gecreëerd. Het doel: De jeugd weer interesseren voor een stukje cultureel erfgoed van de Lage Landen.

Door Astrid Berkhout

"De beiaard is een zeer onbekend instrument", vertelt Joost enthousiast. "En onbekend maakt helaas onbemind. Voor bijna ieder instrument heb je wel een vooropleiding op een muziekschool maar dit geldt niet voor de beiaard en het orgel. Daardoor kom je er als kind niet makkelijk mee in aanraking en is er geen natuurlijke doorstroming van leerlingen. De drempel is dus heel hoog om dit soort instrumenten te leren kennen." De Bossche Beiaardschool moet hier verandering in brengen. "Studeertechnisch is het natuurlijk wel wat lastig, de beiaard is een openbaar instrument dus ik kan leerlingen niet zomaar laten oefenen in de Sint-Jan. Vandaar dat we beginnen op een oefenklavier. Dit is mijn eigen oude oefenklavier, dat voor deze gelegenheid in de Wederkomstkerk is geplaatst. Mijn opa heeft deze nog gebouwd en mijn vader en ik hebben er les op gehad, daarmee zit er een rijke historie aan vast."

Kinderen én volwassenen
"Als je eenmaal een beetje geoefend bent, kun je op een gegeven moment een echte beiaard uitproberen. Daar doe je het immers ook allemaal voor." Zo ver is het echter nog niet. "Samen met de gemeente zijn we aan het bekijken hoe we het laatste mogelijk kunnen maken zonder de inwoners van 's-Hertogenbosch overlast te bezorgen. Als de eerste leerling op de beiaard van de Sint-Jan speelt, maken we er zeker een feestje van!" De Bossche Beiaardstichting is sowieso fondsen aan het werven om de lessen op een goede manier te kunnen laten plaatsvinden. "Het is afwachten hoeveel mensen gebruik willen maken van de kans om dit eeuwenoude instrument te leren bespelen. We gaan het geheel langzaam opbouwen. Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom. Als we nieuwe talenten ontdekken, kunnen we ook concerten gaan geven. Wie weet kunnen we ooit wel een talentenjacht organiseren; wie wordt de beste beiaardier van 's-Hertogenbosch?"

Hemelse Tonen
"De beiaard is een typisch muziekinstrument van de Lage Landen, ik noem het de spiegel van de volksziel omdat er altijd bekende nummers op worden gespeeld. Iedereen hoort het, iedereen kan er van genieten. De beiaardtraditie in 's-Hertogenbosch begon in de 15de eeuw en loopt door tot het heden. In ons digitale tijdperk en door het toegenomen verkeerslawaai in de oude binnensteden is de beiaard op de achtergrond geraakt, waardoor hij niet meer in de belangstelling staat van kinderen." Vijf jaar geleden is daarom begonnen met het educatief project 'Hemelse Tonen'. "De Bossche Beiaardstichting heeft voor groep 6 en 7 van de basisschool een lespakket ontwikkeld. Hierin wordt op muzikale en speelse wijze de geschiedenis van klokken en de beiaard geleerd. Aan het eind van deze lessenreeks bestaat er de mogelijkheid om de beiaardier op zijn hoge post in de toren te bezoeken én zelf de beiaard te bespelen."

Topsport
"Veel mensen beseffen niet dat je als beiaardier niet alleen wekelijks een uur verschillende aansprekende melodieën speelt. Er komt tevens een stuk onderhoud bij kijken, mede omdat beiaards vaak gevestigd zijn in monumentale gebouwen. Dat maakt het een echte ambacht en dat is ook de charme van het vak." Voor de duidelijkheid: Makkelijk is het bespelen van de beiaard zeker niet… "Je moet 4 tot 5 jaar studeren om het helemaal onder de knie te krijgen. Vergis je niet, sowieso is het fysiek heel zwaar werk. Een oefenklavier werkt met klankstaafjes, daarop hoef je geen gewicht te verplaatsen. Op een grote beiaard moet je echter klepels van maar liefst 20 kilo in beweging zien te krijgen, dit vergt een specifieke techniek die je eerst moet leren. Als je de beiaard volledig wilt bespelen, is dat topsport. De geweldige dynamiek maakt het een van de krachtigste instrumenten die je je maar kunt voorstellen. Het is een enorme gevoelsuiting als je er op speelt."

Voor meer informatie: Lespakket Hemelse tonen info@beiaardonline.nl, Beiaardles joost@vanbalkom.com en 06-26284362. Zie ook http://www.bosschebeiaardschool.nl.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?