Logo bosscheomroep.nl
Monumenten bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend
Monumenten bezoeken tijdens het Open Monumentenweekend

Een grensverleggend Open Monumentenweekend: In Europa

's-HERTOGENBOSCH - In het weekend van 8 en 9 september is het weer Open Monumentenweekend. Het thema van dit jaar is 'In Europa'. Het thema sluit aan op het jaar 2018 dat is uitgeroepen tot Europees jaar van Cultureel Erfgoed. En dat komt volgens wethouder Huib van Olden goed uit. "Europeese samenwerking is van groot belang voor het behoud en de ontwikkeling van cultureel erfgoed", aldus de wethouder.

"Monumenten vormen een rode draad in ons bestaan", gaat Wethouder van Olden verder. "Door monumenten wordt het verleden met het heden en de toekomst verbonden. Het zijn betekenisvolle plekken die de fantasie prikkelen. " In 2016 is er tijdens een congres in 's-Hertogenbosch EFFORTS opgericht, een Europese Belangenorganisatie die zich inzet voor het behoud van militair erfgoed zoals forten, linies en vestingwerken. Dit jaar gaat EFFORTS van start met een Europese fortendag die begint tijdens het Open Monumentenweekend.

Bossche Monumentenavond trapt af
Voordat het monumentenweekend losbarst, wordt er afgetrapt met een Bossche Monumentenavond op dinsdag 4 september in Perron-3. De presentatie is in handen van stadschroniqueur Eric Alink. Er zal een voordracht zijn van ir. Janneke Bierman van BiermanHenketarchitecten die ingaat op modern erfgoed zoals het Cementrum in 's-Hertogenbosch. Er wordt een film vertoond van eerstejaarsstudenten Bouwkunde van Avans over Bossche Monumenten. Ook zal René Vogels, oud-voorzitter en bestuurslid van de Vereniging 'Vrienden van de molens van 's-Hertogenbosch' een voordracht verzorgen over de geschiedenis van de molens. Henk van Beers, voorzitter van de Stichting 's-Hertogenbossche Monumentenzorg zal deze avond de 'State of the Monument' uitspreken en de Monumentenonderscheiding uitreiken. U kunt zich nog gratis aanmelden voor deze avond via monumenten@s-hertogenbosch.nl onder vermelding van naam, melding van het aantal aanwezige personen (maximaal twee pp) en uw e-mailadres.

Binnen- en buitengebied
De opzet van het monumentenweekend is hetzelfde als vorig jaar. Op zaterdag kunnen mensen hun hart ophalen bij de monumenten in de stad. Op zondag is het de beurt aan de monumenten in het buitengebied. In totaal zijn er 50 monumenten in de binnenstad te bezoeken en 41 in het buitengebied. Op verschillende plekken zijn er optredens, lezingen en rondleidingen. In Sint-Michielsgestel bijvoorbeeld organiseert heemkundevereniging 'De Heerlijkkheid Herlaar' een tweetal activiteiten.

Kerken kijken in Sint-Michielsgestel
Tussen 12.00 uur en 17.00 uur is het mogelijk de toren aan het Petrus Dondersplein te beklimmen. Deze toren is wat is overgebleven van een laat 15e_ eeuwse kerk, aanvankelijk met een hoge, slanke torenspits, die in november 1836 tijdens een zware storm bovenop de kerk viel. De daarna herbouwde kerk werd in 1932 afgebroken, toen de Michaëlkerk aan de Nieuwstraat in gebruik werd genomen. Deze kerk, een ontwerp van de bekende architect Hendrik Willem Valk, zal op deze dag eveneens geopend zijn. Door de bijzondere bouwstijl is dit gebouw op de lijst van rijksmonumenten geplaatst. In de sacristie van de kerk is een tentoonstelling ingericht met foto's die in vogelvlucht een beeld schetsen van de geschiedenis van deze kerk en haar voorganger op het Petrus Dondersplein. Zeker de moeite waard is een bezoekje aan de ruimte onder de kerk, waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats bevond voor verzetsmensen en piloten die zo uit handen van de Duitse bezetter konden blijven. De kerk is geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Dit jaar vindt voor de 33e keer de landelijke Open Monumentendag plaats. In 's-Hertogenbosch, dat voor de 32ste keer meedoet, is dat met ongeveer 23.000 bezoekers een van de best bezochte evenementen van de gemeente. Voor meer informatie en het hele programma kunt u kijken op www.openmonumentendag.nl. Daar is ook het magazine te downloaden.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?