Logo bosscheomroep.nl
Opening van de padelbanen bij tennisvereniging Bergenshuizen in Vught. Foto: Marc Smits
Opening van de padelbanen bij tennisvereniging Bergenshuizen in Vught. Foto: Marc Smits

Padelbanen voor tennisvereniging Bergenshuizen

VUGHT - De twee gloednieuwe padelbanen op het park van tennisvereniging Bergenshuizen zijn vorige week zondag geopend. "Om het teruglopende ledenaantal een halt toe te roepen en als het kan weer te doen stijgen. We willen met padel een boost geven aan de vereniging en het sportaanbod in Vught uitbreiden", zo geeft het clubbestuur aan. Tennisvereniging Bastion Baselaar in Rosmalen nam deze zomer ook twee padelbanen in gebruik.

Door Marc Smits


Samenvallend met het openingsweekeinde van het traditionele Bavaria-tennistoernooi mocht TV Bergenshuizen bij de officiële opening van de twee padelbanen een flink aantal belangstellenden begroeten. "De eerste padelbanen in Nederland met een panoramawand", zo gaf voorzitter John van Herk in zijn toespraak aan. "Een aanwinst voor tennisvereniging Bergenshuizen en Vught", aldus wethouder Saskia Heijboer die de openingshandeling verrichtte. Vervolgens stond er een demonstratiewedstrijd op het programma met onder meer topspeelster Tess van Dinteren.die uitkomt voor het Nederlands team en bij TPC Maaspoort in 's-Hertogenbosch speelt. Die Bossche club vaardigt voor het allereerste officiële wereldkampioenschap veteranen - dat in de tweede week van oktober wordt gehouden in Estepona (Spanje) - drie deelnemers af: Marie-Jose Rutten en Dietske de Vries (dames 45+) en Berend Betz (heren 55+).

Eigen identiteit
Padel (spreek uit: pahdèl) is de snelst groeiende racketsport van Nederland en wordt met vier personen als dubbelspel gespeeld op een baan van 10 bij 20 meter met een omheining van glas en hekwerk. Bij padel maken de wanden onderdeel uit van het spel en dat zorgt voor een extra dynamiek. De enige overeenkomst met tennis is de puntentelling. De allereerste padelbaan in Nederland verscheen in Eindhoven op de Herdgang. Op aangeven van Guus Hiddink werd daar een padelbaan aangelegd voor de warming-up en cooling-down van de spelers van PSV.
"Leuk, snel te leren, dynamisch en sociaal. Dat spreekt mensen aan. Na tien minuten heb je het door waarbij de adrenaline tijdens de rally's door je lichaam stroomt", aldus Peter Bruijsten van de Nederland Padelbond. "Padel past zeer goed bij sportverenigingen waardoor het aanbod op een sportclub wordt verbreed en meer publiek trekt. Wij vermoeden als Padelbond dat het aantal padelbanen de komende jaren flink zal toenemen. Er ontstaan nu ook al afzonderlijke padelparken."
Bij de oprichting van de Padelbond telde Nederland in 2011 twee clubs met in totaal vijf banen waarbij TPC Maaspoort een van die eerste twee clubs was. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer tweehonderd padelbanen met naar schatting van de Nederlandse Padelbond ongeveer tienduizend beoefenaars. Peter Bruijsten: "In het leven krijg je zelden een tweede kans. Bij padel krijg je die tweede kans altijd dankzij gebruik van de wanden. Het is ook een echte kijksport. De stadions in Spanje zitten vol. Kortom, het is een sport die leuk is voor recreant en topsporter en voor jong en oud."

Ledengroei
In de aanloop naar de realisatie van de Vughtse padelbanen ging een commissie namens TV Bergenshuizen vanaf december 2016 kijken bij TPC Maaspoort in 's-Hertogenbosch en de Ulvenhoutse Tennisvereniging die padel in hun aanbod hebben opgenomen. "Deze clubs kenden na de aanleg van de padelbanen een flinke toename van de ledenaantallen", aldus voorzitter John van Herk van TV Bergenshuizen. De Vughtse club telde enkele jaren terug bijna 1000 leden en heeft momenteel 730 seniorleden en 120 junioren.
De kosten voor de aanleg van de twee Vughtse padelbanen - 120.000 euro - zijn betaald door de vereniging, de gemeente Vught, obligatiehouders en een sponsor. "De club promootte een obligatielening onder de leden en dat werd een doorslaand succes", aldus bestuurslid Jacco de Koning. "De reden voor de realisatie van de padelbanen is heel legitiem: ledengroei en een ruimer aanbod. De ledenaantallen lopen terug in tennisland. Wij hebben gekozen voor padel om daar iets aan te doen."

TV Bergenshuizen verzorgt in de maand september padelclinics. De club biedt een kennismakingsabonnement voor geïnteresseerden in de padelsport. Een lidmaatschap biedt de mogelijkheid om zowel tennis als padel te spelen. De finales van het 35ste Bavaria-tennistoernooi bij TV Bergenshuizen staan zondag 2 september op het programma. Initiatiefnemer Henk Bouman neemt daarbij afscheid en treedt terug uit de organisatie.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?