Logo bosscheomroep.nl
Jacques Lambrix (midden) in de Klara kapel van Mariaoord, samen met gasten André Driessen (l) en Jef Daleweij (r). Foto: Michel van de Langenberg
Jacques Lambrix (midden) in de Klara kapel van Mariaoord, samen met gasten André Driessen (l) en Jef Daleweij (r). Foto: Michel van de Langenberg

Nieuw podium voor klassieke muziek in kapel Mariaoord

ROSMALEN – Sinds mei jl. is er een nieuw podium voor klassieke muziek. Iedere tweede zondag van de maand vinden er concerten plaats in de kapel van Mariaoord te Rosmalen. Tijdens de eerste 3 edities gooide de hittegolf enigszins roet in het eten. Op zondag 9 september volgt een herkansing en gaat het seizoen 2018-2019 van start met een concert van meesterpianist Vital Stahievitch.

Initiatiefnemer Jacques Lambrix is zelf al 35 jaar een groot liefhebber van klassieke muziek. Hij was in het verleden lid van verschillende koren en tegenwoordig als projectzanger betrokken bij allerlei muzikale activiteiten. "De Klara kapel is een nalatenschap van de congregatie van de nonnen van Tilburg", vertelt hij enthousiast. "Hij beschikt over een groot koor met orgel, een podium en daarnaast alle benodigde technische faciliteiten. De akoestiek is geweldig en er is plek voor 130 mensen. Een Symfonie orkest houdt er wekelijks de repetitie. Bezoekers zijn vaak zeer verbaasd als ze hier voor het eerst komen. Zo'n fantastische concertzaal, midden in het buitengebied van Rosmalen. Dat is echt uniek. Het maakt ons wezenlijk anders dan vergelijkbare podia voor klassieke muziek in de stad. We doen sowieso ons best om ons te onderscheiden. O.a. door een gevarieerd programma van hoog niveau. Met naast de bekende strijkkwartetten en pianotrio's ook muzikale verrassingen als een tango-orkest met zang en dans. Klassiek met een knipoog dus. Op die manier willen we ook een jong publiek aanspreken. Omdat we in de kapel de ruimte hebben, hoeven bezoekers niet stil te blijven zitten."

Losse en gemoedelijke sfeer
Het zegt alles over de aangename, gemoedelijke sfeer die 'Klassiek in de kapel' kenmerkt. "Na afloop hebben we een Meet & Greet met de solisten die hebben opgetreden, onder het genot van een drankje. Hierbij hebben bezoekers de kans om het gesprek met hen aan te gaan en om gezellig na te praten met andere liefhebbers van klassieke muziek. Dit sluit perfect aan bij mijn intentie; het verbinden van mensen met muziek. Persoonlijk fungeer ik slechts als mediator, ik doe mijn best om in deze gehoorzaal een uniek moment van ontmoeting te realiseren."

Sponsoren gezocht
'Klassiek in de kapel' is inmiddels officieel een stichting (A.N.B.I. aantekening). "Tot op heden heb ik de financiële kosten kunnen dragen, omdat we nog in de beginfase zitten. Maar dit kan natuurlijk niet zo blijven. Als bestuursleden zijn we druk bezig met fundraising, crowdfunding en het zoeken naar subsidienten/ sponsoren die ervoor willen zorgen dat 'Klassiek in de kapel' behouden blijft voor de inwoners van 's-Hertogenbosch, alsook de regio, en zo langzaam verder kan groeien. Ik heb nu tijdelijk mijn eigen concertvleugel, een familie-erfstuk van 114 jaar oud, in de kapel geplaatst. Op termijn is een kleine restauratie nodig, dus wellicht heeft iemand thuis nog een concertvleugel staan waar niets mee wordt gedaan, wij zouden daar - ook in bruikleen - heel blij mee zijn." Ook vrijwilligers kan de stichting goed gebruiken. "We hebben al twee dames die helpen met het koffie schenken. Bloemist Het Kleine Verschil te Rosmalen verzorgt de boeketten voor de artiesten en het podium. We zoeken nog een gastheer/-vrouw om de musici te ontvangen en iemand die een half uurtje per maand de boeken bijhoudt. Verder zouden we het leuk vinden als een aantal jongeren (die bezig zijn met bv een opleiding in de journalistiek) achteraf de optredende musici kort zouden willen interviewen. Alle hulp is dus welkom om 'Klassiek in de kapel' tot een succes te maken!"

Aanvang concerten: 15.00 uur. Voorafgaand aan het concert speelt mevrouw Jos Lampert op het grote orgel. Entree:10 euro, inclusief koffie/thee en iets lekkers (CJP-pas 6 euro). Meer informatie: www.podiumkapelklassiek.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?