Logo bosscheomroep.nl
Vorig jaar op het HBO Intro Festival. Foto: Confetti Media
Vorig jaar op het HBO Intro Festival. Foto: Confetti Media (Foto: Confetti Media)

Het studentenleven begint (weer) op het HBO Intro Festival

's-HERTOGENBOSCH - Voor de meeste studenten is het schooljaar (helaas) alweer begonnen. Alle hbo'ers en wo'ers kunnen nog een keer goed feesten voordat zij echt de boeken moeten induiken op het HBO Intro Festival op donderdag 6 september.

Door Megan Hanegraaf


Ongeveer 4000 tot 4500 studenten kunnen deze donderdag losgaan op het Residentieplein aan de Onderwijsboulevard. Je studentenpas is je 'ticket' om binnen te komen. Ben je al afgestudeerd of ben je nog geen student maar wil je toch graag naar het festival? Dat kan. Elke student mag namelijk één introducee meenemen. Ook moet iedere student en introducee zijn of haar identiteitskaart meenemen. Bij de ingang staat er namelijk een strenge controle voor 18+. Alle jongeren boven de 18 jaar krijgen een drankbandje. "Geen bandje, is ook geen biertje", aldus organisator Hester Klein Tijssink. Om te voorkomen dat jongeren onder de 18 jaar toch bier krijgen van een 18+'er werkt het festival samen met studenten van de opleiding integrale veiligheidskunde van Avans onder leiding van een professioneel bedrijf. "Deze dertig studenten letten erop dat jongeren zonder bandje geen biertje in hun hand hebben. Als dit wel het geval is wordt de 18-er helaas verwijderd van het terrein", vertelt organisator Klein Tijssink.

Activiteiten
Op het terrein staat een mainstage waar Childsplay, Jop Cox, Puinhoop Kollektiv, Praia del Sol, Hitsige Boys en De Lievelings Dj's van je zusje en Yung Felix optreden. Net zoals vorig jaar staat er ook een tweede stage op het terrein. Deze wordt gehost door de jongens van Studance Events, bekend van de studentenfeesten op donderdagavond. Op het festival wordt er niet alleen maar gedanst en gefeest. De studenten kunnen nog veel meer activiteiten doen. Klein Tijssink: "In samenwerking met Willem II wordt er een silent disco gehouden en jongeren kunnen meewerken aan een kunstwerk met graffiti. Daarnaast staan er verschillende sponsoren op het terrein die allemaal hun eigen ludieke activiteiten organiseren." Op het terrein is er ook een informatiemarkt waar onder meer studenten- en studieverenigingen en politieke jongerenpartijen staan. De studenten krijgen bijvoorbeeld informatie over studentensport of waar zij het beste kunnen stappen. Het is een 'etalage' voor 's-Hertogenbosch als studentenstad. Ook is er een foodcourt. Daar staan vier verschillende kramen voor onder meer friet, burgers en crêpes. "De goedkoopste manier om zo'n maaltijd te krijgen is door middel van een foodticket", vertelt Klein Tijssink. "Per ticket betaal je maar 4,75 euro". Aanstaande maandag vanaf 13:00 uur zijn de tickets te koop in de welkomsthal van Avans op de Onderwijsboulevard. Op het festival zelf zijn de foodtickets niet meer beschikbaar, dan moet je de maaltijd betalen van de 'normale' muntjes die je bij de kassa op het festival koopt. Heb je geen tijd om een foodtickets te halen, maar wil je toch een goedkope studentenhap? Tussen 17.00-19.00 uur zijn de happy hours dan kosten de 'normale' muntjes 1,75 euro per stuk in plaats van 2,25 euro.

Toekomstbestendig festival
Daarnaast is er nog een 'speciale' munt te koop aan de kassa van het festival. Een zogenaamde hardcuptoken. Als je een drankje koopt op het festival is deze statiegeldmunt verplicht. Je levert de token in bij de bar en krijgt een beker van hard plastic met daarin jouw drankje. Na afloop lever je je beker in bij de bar en ontvang je 1 euro retour. Je kunt er ook voor kiezen om het goede doel, Stichting Wensambulance Brabant, 1 euro te doneren door je beker in te leveren bij het inleverpunt. Na afloop van het festival worden de bekers teruggestuurd naar de leverancier waar ze worden gereinigd voor hergebruik. "Uit een enquête van een stagiaire van het HBO Intro Festival blijkt dat maar liefst 95 procent van de jongeren het belangrijk vindt dat het festival duurzaam is. Daarom wordt er niet alleen gewerkt met hardcups, maar draait het hele festival ook op groene stroom", aldus de organisator.

Het festival duurt van 17.00-23.00 uur. Entree is gratis op vertoon van je studentenpas. Per student mag 1 introducee mee. Na afloop van het festival is er nog een afterparty in de Carrousel en Ushiwawa. Deze begint meteen na het festival om 23.00 uur en duurt tot 4.00 uur. Entree: 5 euro. Op het programma deze nacht staan onder meer DJ Gunza, Dani, Timo V en Tom Vice. Meer informatie: https://hbointro.nl/denbosch.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?