Logo bosscheomroep.nl
Hoera! Het Sint-Janslyceum viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Op de foto: rector Jean Wiertz met twee leerlingen. Foto: Michel van de Langenberg
Hoera! Het Sint-Janslyceum viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Op de foto: rector Jean Wiertz met twee leerlingen. Foto: Michel van de Langenberg

Sint-Janslyceum viert eeuwfeest: 'Iedereen moet zich hier gezien en gehoord voelen'

's-HERTOGENBOSCH – Het Sint-Janslyceum bestaat 100 jaar. Daarmee is het een van de oudste scholen in Nederland. Bijna iedereen kent wel iemand die op de een of andere manier een link heeft met de scholengemeenschap. Dankzij de rijke traditie is het Sint-Janslyceum sterk geworteld in 's-Hertogenbosch en omgeving. Het 100-jarig jubileum mag dan ook niet ongemerkt voorbijgaan. Op maandag 10 september vindt de aftrap plaats van de festiviteiten met een gebedsdienst in de Sint-Janskathedraal.

Door Astrid Berkhout

Het begon allemaal in 1918. Vanuit het streven naar emancipatie van met name de boerenbevolking werd door Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) onder de naam 'RK Bossche Lycea' het Sint-Janslyceum (voor jongens) en het Maria Lyceum (voor meisjes) opgericht. Deze waren beiden gevestigd in de Hinthamerstraat in 's-Hertogenbosch. In 1961 volgde een verhuizing naar het Sweelinckplein. In 1974 scheidde het Maria Lyceum zich af en ging zelfstandig verder als het Jeroen Bosch College. "Ook het Rodenborch College komt voort uit onze school", vertelt Jean Wiertz, sinds januari 2018 rector van het Sint-Janslyceum. Daarmee vieren deze scholen net zo goed een bijzonder jubileum." In september 2015 nam het Sint-Janslyceum een nieuwbouwvleugel met o.a. sporthal en lokalen in gebruik.

Gemoedelijke sfeer
"Het prachtige gebouw waar het Sint-Janslyceum in is gehuisvest, is een rijksmonument. Het heeft alle kenmerken van de Bossche School, een aparte stroming in de architectuur. Dankzij de evenwichtige verhoudingen straalt het gebouw een bepaalde rust uit." Jean woonde voorheen in Dordrecht en werkte achtereenvolgens in Rotterdam en Eindhoven maar werd aangenaam verrast door de gemoedelijke sfeer in 's-Hertogenbosch én op school. "Mensen hebben aandacht voor elkaar. Als er een probleem is, blijven ze er bovendien niet in hangen maar kijken ze hoe ze het kunnen oplossen. Dat is erg prettig werken. Het sluit ook naadloos aan bij de filosofie die wij als school uitdragen: Bij ons is iedereen welkom, ongeacht achtergrond of levensovertuiging, en iedereen is van even groot belang. Leerlingen, ouders en medewerkers bepalen dan ook gezamenlijk welke richting we op gaan met het onderwijs."

Autonomie van leerlingen
"In de loop der jaren zijn de uitgangspunten altijd hetzelfde gebleven. De manier waarop deze worden ingevuld, is echter wezenlijk veranderd. Zo is de eigen inbreng van leerlingen tegenwoordig essentieel. Het leerrendement is het hoogst als zij zelf invloed hebben op hoe en wat ze leren. Uiteraard binnen bepaalde kaders, uiteindelijk moet je immers uitkomen bij het eindexamen." Het Sint-Janslyceum kende in haar bestaan pieken en dalen in het leerlingenaantal. "Anno 2018 is dit gestabiliseerd en hebben we ruim 2.000 leerlingen en 200 medewerkers. Meer willen we er eigenlijk ook niet. Bij grootschalige schoolgemeenschappen als deze is het de kunst alles kleinschalig te organiseren. Leerlingen mogen zich geen nummer voelen maar moeten echt gezien en gehoord worden. Daarmee voorkom je veel problemen."

Volop activiteiten
De komende tijd vinden de nodige festiviteiten plaats. Op maandag 10 september is er om 10.00 uur een gebedsdienst in de Sint-Janskathedraal. Bisschop Gerard de Korte zal de aanwezigen toespreken. Iedereen die het Sint-Janslyceum een warm hart toedraagt, kan aansluiten. Op donderdag 13 september volgt de viering van de Sint-Jansdag, die traditioneel gezien in het teken staat van veiligheid, respect en over je eigen grenzen heen kijken. In de ochtend gaan meer dan 40 gastsprekers in gesprek met de leerlingen. In de middag is er een symposium voor docenten en genodigden over de veranderde rol van docenten in de afgelopen 100 jaar, met o.a. een discussie met een forum bestaande uit o.m. commissaris van de Koning Wim van der Donk en wethouder van onderwijs Ufuk Kâhya. De Sint-Jansdag wordt afgesloten met een openbaar toegankelijke receptie van 18.00 tot 19.00 uur. "Op dat moment onthullen we als blijvende herinnering aan ons jubileum een beeld, dat speciaal voor deze gelegenheid is vervaardigd door Herman Benschop, een oud-docent biologie." Op vrijdag 21 en zaterdag 22 september staat de uitvoering van Sint-Janslyceum De Musical gepland, bezoekers worden hierbij meegenomen op een reis door de tijd. Kaarten zijn te koop via www.theateraandeparade.nl. Op 25 mei 2019 sluit men het feestjaar af met een reünie voor oud-leerlingen en oud-medewerkers.

Toekomstplannen
Plannen voor de toekomst zijn er volop. "Zo gaan we onderzoeken welke rol toetsing speelt in ons onderwijsproces. Dit kan resulteren in minder of een ander soort toetsen. Wat ons betreft moet toetsing niet alleen een beoordeling zijn maar leerlingen juist verder helpen om de volgende stap te zetten in hun ontwikkeling. Verder blijven we streven naar een ambitieus leerklimaat. Als begaafdheidsprofielschool zijn we het al gewend hoogbegaafde leerlingen te blijven uitdagen op allerlei terreinen door bijvoorbeeld speciale lessen als architectuur en nanotechnologie aan te bieden. Deze manier van lesgeven willen we gaan toepassen op al onze leerlingen, zodat zij hun talenten optimaal kunnen ontwikkelen."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?