Logo bosscheomroep.nl
De cast van Hamlet
De cast van Hamlet

Theatergroep BLUV giet Hamlet in een nieuw jasje

's-HERTOGENBOSCH - Theatergroep BLUV, met Bosschenaar Harold Schraven als regisseur en muzikaal leider, brengt Shakespeare's Hamlet naar 's-Hertogenbosch. Op 31 augustus en 1 september speelt de voorstelling in het Kruithuis.

Door Astrid Berkhout

Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal behoorlijke producties op zijn naam staan. In regio Noord-Oost Brabant is hij bekend van o.a. Dorp aan de Rivier in Lith, Oorlogstuig in Best en Het Bosch Mysterie in 's-Hertogenbosch. Hij was onder meer aangesloten bij Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. In 2012 raakte hij betrokken bij Theatergroep BLUV. "In 2012 werd BLUV opgericht als stichting, op initiatief van Rabobank Uden/Veghel", vertelt Harold. "De bedoeling was dat er eenmalig een muzikale theaterproductie zou worden gemaakt voor leden van de bank. Dit werd het stuk Oorsprong, gebaseerd op As it is in Heaven, en ik werd gevraagd als regisseur. Door het succes besloten we met een aantal mensen dat we zelfstandig door wilden gaan. Een idee dat ik erg toejuichte, omdat ik graag een 'eigen' theatergroep wilde starten."

Op zoek naar uitdaging en diepgang
"Theatergroep BLUV bestaat nooit uit een vast gezelschap. De ene keer spelen we met 14 spelers en dan weer met 8. Er zijn een aantal spelers die aan elke productie hebben meegedaan, maar dat kan volgende keer zomaar ineens weer anders zijn. De meesten hebben al jarenlange ervaring op het podium en zoeken meer uitdaging en diepgang, door samen met andere ervaren spelers te spelen. Als je bij BLUV speelt, speel je ook niet zomaar toneel. Je maakt echt theater, samen met een groep gedreven andere amateurs en soms zelfs professionals. De nadruk ligt op spel en rolverdieping. Omdat het doorgaans kleine groepen spelers zijn, kan ik iedere speler veel aandacht geven en ze zo stuk voor stuk naar een hoger level tillen. Dit zijn ook mensen die niet zomaar één keer in de week een paar uurtjes willen repeteren, iedereen besteedt echt veel tijd aan de producties."

Tijdloze maatschappelijke thema's
"Bij de voorstellingen ben ik ook muzikaal leider. Vaak schrijf ik de liedjes zelf, maar bij Hamlet heb ik gekozen voor bestaande muziek omdat ik het niet gepast vond om naast de teksten van Shakespeare eigen teksten te leggen. Daarnaast hebben we een vaste zangeres en een muzikant. We gebruiken minimale middelen, met maximale zeggingskracht. Onze decors zijn meestal summier, maar sterk. Ik probeer onze voorstellingen altijd beeldend te maken, onder andere door gebruik te maken van fysiek spel. Dat maakt het heel compleet. Ik kies graag voor de betere stukken, zoals van Bertolt Brecht en Shakespeare. Stukken die tijdloze maatschappelijke thema's aansnijden."

Het stuk der stukken
Als bewonderaar van Shakespeare is het niet vreemd dat Harold voor BLUV koos voor Hamlet. "Er zijn helaas weinig amateurgezelschappen die dit stuk opvoeren. Omdat wij graag verdergaan waar andere gezelschappen ophouden, was Hamlet voor ons geen moeilijke keuze. Het is een prachtig stuk, het stuk der stukken misschien wel, met z'n eenvoudige en spannende intrige. Het zit goed in elkaar en verhaalt boeiend over macht en gekte. Daarnaast zijn de teksten echt briljant. Wij hebben gekozen voor een eigentijdse, wat ingekorte bewerking van het origineel. Qua aankleding hoeft het van mij niet zo klassiek, omdat de thema's in het stuk nog steeds actueel zijn. Daarom zitten er moderne elementen in. En hoewel het een zwaar stuk is, zit er ook veel humor in. Daarnaast is de live muziek erg belangrijk." Wat kan het publiek precies verwachten? "Een meeslepend en intens verhaal, vol emotie gespeeld en met goede zang. Gemaakt door spelers die vol bezieling het stuk op het toneel brengen. Tevens vindt de voorstelling plaats op aparte locaties, zoals het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. Dat maakt het ook voor ons steeds bijzonder om te blijven spelen."

Lovende reacties
Hamlet wordt in 's-Hertogenbosch o.a. gespeeld door Bosschenaren Jony van Beers en Linda van Doorn (zij spelen een rol synchroon, d.w.z. tegelijkertijd tekst en bewegingen). "Vooral voor Matthias Tuns, die Hamlet speelt, is het een gigantische rol. Het blijft uitdagend om het spel ruim 2 uur lang vast te houden, zeker als het al een paar keer gespeeld is. Maar deze spelers blijven er telkens goed bij, we hebben allemaal hetzelfde doel en iedereen neemt zijn of haar verantwoordelijkheid. De reacties zijn tot nu toe dan ook lovend."

'Hamlet' is op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september te zien in het Kruithuis. Aanvang 20.15 uur. BLUV speelt de voorstelling op zaterdag 15 september ook nog buiten bij De Steeg te Haarsteeg. Aanvang 20.15 uur. Meer info en kaarten: www.tgbluv.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?