Logo bosscheomroep.nl
Speelsters van het EVA-team in actie tijdens de training. Foto: Kay Zaunbrecher
Speelsters van het EVA-team in actie tijdens de training. Foto: Kay Zaunbrecher

Emplina lanceert vrouwenvoetbalacademie

EMPEL - Ze starten de komende voetbalcompetitie bij de dames in de derde klasse D van de KNVB op zaterdag met een flinke dosis ambitie. Het meidenteam EVA - dat uitkomt onder de vlag van RKVV Emplina uit Empel - kenmerkt zich door een mix van speelsters uit de regio 's-Hertogenbosch. Naar analogie van meidenvoetbalacademies in onder meer Eindhoven en Utrecht is er nu ook in de regio 's-Hertogenbosch een initiatief om talentvolle topspeelsters een kans te geven om door te groeien richting het betaald voetbal.

Door Marc Smits

Beschuit met muisjes bij Emplina onlangs voor EVA: Emplina Vrouwen Academie wordt een aparte opleiding binnen de club waar talenten in de leeftijd vanaf 15 tot en met 23 jaar gaan spelen. De academie komt naast het gewone meiden- en vrouwenvoetbal bij Emplina: een opleiding voor talenten met potentie voor doorstroming naar Betaald Voetbal Organisaties.
Momenteel telt de selectie van EVA veertien speelsters. "Daar zouden er nog wel één of twee bij mogen aansluiten", zo geeft hoofdcoördinator Walter van de Kerkhove aan. Als lid van de technische commissie bij RKVV Emplina en voormalig speler van FC Den Bosch houdt hij zich puur bezig met voetbalzaken waaronder het contact met de trainers en speelsters.

Groeimogelijkheden
Een gesprek tussen het hoofdbestuur en de technische commissie om te bekijken waar er binnen de Empelse voetbalvereniging groeimogelijkheden zitten, resulteerde deze zomer in EVA. "De kans op groei is er vooral binnen het meisjesvoetbal zeker ook omdat dat momenteel steeds populairder wordt", aldus Van de Kerkhove. "Ik had zelf al een opzet voor een voetbalacademie gemaakt waarbij je de talentjes uit de regio bij elkaar zet. Voorwaarde is wel dat je dan vijftien of zestien goede speelsters moet hebben zodat je met een volwaardig team in de competitie kunt uitkomen. Met beloftevolle speelsters afkomstig uit Empel en omliggende plaatsen zoals Rosmalen, Hedel, Kerkdriel, Haarsteeg, Engelen en Sint-Michielsgestel is nu een team samengesteld dat volop ambities heeft. Met EVA krijgt het plan voor de voetbalacademie gestalte. Speelsters uit de omgeving zijn - mits ze over de vereiste kwaliteiten bezitten - welkom."

Tussenstation
Van de Kerkhove: "EVA is een aparte vrouwendivisie binnen Emplina bestaande uit meiden in de leeftijd tot en met 23 jaar. Het betreft talentvolle meiden die allen op hoog niveau voetballen. Ze spelen competitie op zaterdagmiddag mede omdat de animo voor het zondagvoetbal aan het afnemen is. Jongeren die bij de senioren moeten gaan spelen, haken vaak af omdat ze op zondag in actie moeten komen."
EVA stroomt in de damescompetitie in de derde klasse KNVB op zaterdagmiddag in met Marc van den Hoek als trainer-coach en Wilbert van de Water als assistent. Van de Kerkhove: "Het is ook een tussenfase voor meiden die willen doorgroeien om de stap naar een Betaald Voetbal Organisatie te maken. Zo kan een speelster op vijftienjarige leeftijd worden gevraagd om bij Eindhoven te komen spelen maar op die leeftijd kun je niet zomaar twee keer per week naar Eindhoven op en neer. Vandaar dat we EVA ook als tussenstation hebben gelanceerd. We willen het opbouwen waarbij we als doelstelling hebben de komende jaren zeker naar de hoofdklasse te willen gaan. We willen de meiden begeleiden en opleiden en hopen dat ze ook doorstromen naar BVO's."

Potentie
Drie meiden uit het O19-team van Emplina van afgelopen seizoen maken nu deel uit van het EVA-team. Van de Kerkhove: "Speelster uit de regio worden vanaf vijftienjarige leeftijd geselecteerd en gevraagd om deel uit te maken van EVA. Gezien de potentie in de regio ligt een aanwas van 400 meiden en dames binnen drie jaar binnen de mogelijkheden. Momenteel telt de vereniging 150 speelsters. De verwachting is dat EVA een zodanige positieve spin-off geeft en aantrekkingskracht heeft dat het aantal reguliere teams bij Emplina flink kan gaan groeien."

Dit weekeinde - 25 en 26 augustus - staat het eerste meidentoernooi bij Emplina op het programma tijdens het Pre-Season Girls Cup Weekend waarbij het EVA-team op zaterdagmiddag in actie komt. De eerste competitiewedstrijd voor het EVA-team staat in het tweede of derde weekeinde van september op het programma. Informatie: scouting@emplina.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?