Logo bosscheomroep.nl
Nieuwe Filmers biedt jong talent de ruimte om zich te ontwikkelen. Foto: Marcus Peters
Nieuwe Filmers biedt jong talent de ruimte om zich te ontwikkelen. Foto: Marcus Peters

'One week films' in première tijdens Het Nieuwe Filmers Film Festival

's-HERTOGENBOSCH - Filmmaker worden is niet eenvoudig. Daarom is er een platform voor jonge filmmakers: Nieuwe Filmers. Op 8 september gaan er vijf films van Nieuwe Filmers in première in de Verkadefabriek, het resultaat van het One Week Film Project van Nieuwe Filmers dat onlangs plaatsvond.

Projecten als deze krijgen cultuursubsidie van de gemeente. Wie een goed idee heeft, kan subsidie aanvragen. Nieuwe Filmers kreeg ook subsidie omdat het inwoners aanmoedigt om actief bezig te zijn met cultuur. Marjoes en Marcus van Solos vroegen de subsidie aan. "Meer mensen dan alleen het toptalent moeten een kans krijgen in film. Nieuwe Filmers helpt daarbij", aldus Marcus. De gemeente is het daarmee eens. Dit project zorgt ervoor dat meer Bossche inwoners actief bezig zijn met cultuur. Het stimuleert ze om zelf kunst te maken. Ook zorgt het ervoor dat talentvolle filmmakers zich verbinden met onze stad. Daarom krijgen ze subsidie. "Na een opleiding is niet iedereen onmiddellijk professioneel maker,' antwoordt Marjoes. "Als je klaar bent met studeren, moet je meters maken. We bedachten samen met jonge filmmakers de formule Nieuwe Filmers. Hierdoor kunnen ze starten en netwerken opbouwen waar ze nog jaren profijt van hebben." "We werken met mensen die nieuwsgierig zijn en écht door willen gaan in film," vult Marcus aan. "We zorgen ervoor dat mensen zich aan anderen, met een hoger niveau dan zijzelf of klasgenoten, kunnen optrekken."

Netwerk opbouwen
"Jonge filmmakers hebben behoefte aan een netwerk in Zuid-Nederland om hier te kunnen werken", legt Majoes uit. "Jonge filmmakers moeten namelijk gewoon veel filmen om ervaring op te doen en überhaupt verder te komen. Zij willen van elkaar leren en kennis delen. En ze hebben een plek nodig om zich professioneel te kunnen presenteren. Dat kan bij Nieuwe Filmers. Er worden masterclasses, een filmfestival, een One Week Filmproject en filmcafés georganiseerd. Bij die filmcafé-avonden komen zowel jonge als professionele filmmakers én nieuwsgierige filmliefhebbers van alle leeftijden en filmgenres.

Nieuwe Filmers Film Festival
"Tijdens de filmcafés is het mogelijk om teams te vormen voor het One Week Film Project", legt Marjoes uit. "Tijdens het One Week Film Project maken verschillende teams in één week een korte film. Daar hangen ook prijzen aan vast die uitgereikt worden tijdens het filmfestival. Daarnaast zijn er in het voorjaar masterclasses. Zo kunnen jongeren praktijkervaring en kennis opdoen én leren zichzelf professioneel te presenteren." De films zijn net gemaakt tijdens het One Week Film Project in de week van 13 augustus in de Verkadefabriek. Ze beleven daar ook hun feestelijke première, tijdens het Nieuwe Filmers Film Festival op zaterdag 8 september. De vijf korte films, die in één week tijd af moesten zijn: Hein onder regie van Robin de Ridder van team Glanzend Geel, 2034 onder regie Jamie Manders & Jori van Duifhuizen team SoJamSo, Routes Familieres onder regie van Jan Van Ooijen team Rosabud, Eindzege onder regie Merel van Oostrum, Merel Vlinder team Believe It Now en Badman onder regie van Frank Janssens team No Surrender. Drie films dingen mee naar het Paradepaardje 2018 met de daaraan gekoppelde geldprijzen. Alle vijf de films dingen mee naar de categorieprijzen en de publieksprijs.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.verkadefabriek.nl, en kosten 7,50 via internet en 8,50 telefonisch. Meer informatie over het aanvragen van subsidie: www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?