Logo bosscheomroep.nl
Volop hardloop- en wandelplezier tijdens de Profielloop. Foto: Jose van den Dungen
Volop hardloop- en wandelplezier tijdens de Profielloop. Foto: Jose van den Dungen (Foto: Jose van den Dungen)

Derde editie Profielloop wederom voor wandel- én hardloopliefhebbers

GEMONDE – Op zondag 16 september vindt de derde editie van de Profielloop plaats in Gemonde, met als start- en finishlocatie VV Irene. Dit hardloop- en wandelevenement is 2 jaar geleden begonnen als een project van 2 scholieren en is uitgegroeid tot een succesvol jaarlijks sportevenement.

Robin Bogers en David Mornout organiseerden de Profielloop in 2016 voor het eerst in het kader van hun profielwerkstuk toen ze in de vijfde klas van Gymnasium Beekvliet zaten. "We wilden iets doen dat heel praktisch was en waar mensen echt iets aan hebben", vertelt David enthousiast. "Al snel hadden we bedacht om een sportevenement te organiseren en wel in Gemonde, mijn woonplaats. Er waren hier nog weinig sportevenementen die aantrekkelijk zijn voor een grote doelgroep, en al helemaal geen hardloopevenement. Daar hebben we dus onze zinnen op gezet." Het was een hele klus om het evenement te organiseren. Beiden hadden daar geen ervaring in, maar David had zelf wel al eerder meegedaan met hardloopwedstrijden. Dankzij de hulp van o.a. VV Irene, enkele leden van AV Marvel uit Boxtel en een aantal ervaren mensen uit de evenementenwereld hebben ze het een goede loop neer kunnen zetten.

Doen en lef hebben
"Heel veel dingen waren een kwestie van doen en lef hebben, bijvoorbeeld het benaderen van sponsoren. Vele sponsoren bleken enthousiast, en velen sponsoren dit jaar al voor de derde keer." Niet voor niets want de Profielloop is boven verwachting positief ontvangen. "Bij de eerste editie hadden we 180 deelnemers. We hadden toen alleen hardlooponderdelen; een Kidsrun (1 km), een route van 5,5 en een route van 10 km. In 2017 hebben we twee wandelonderdelen toegevoegd, eveneens routes van 5,5 en 10 km, omdat we in de gaten kregen dat daar ook animo voor was. Vorig jaar hebben we meer dan 250 deelnemers meegedaan. We hebben zeer positieve ervaringen van de wandelaars gehoord, dus dit jaar wederom met wandelen."

Electronische tijdwaarneming
"Één van de highlights van de Profielloop is de variatie in de parcoursen. De routes gaan door het prachtige buitengebied van Gemonde; tussen de maisvelden door, langs de Dommel, door het bos, en zo kan ik nog wel even doorgaan. De parcoursen zijn grotendeels onverhard." Nieuw dit jaar is de elektronische tijdwaarneming voor de hardlopers op de 5,5 en 10 km, door middel van chips in de startnummers. "Daardoor zijn er bruto en netto tijden. Het maakt dus niet meer uit of je voor of achter in het startvak start. Verder nemen we natuurlijk de feedback van de eerdere edities mee om dit jaar nog een beter evenement neer te zetten."

Voor iedereen
De doelgroep van de Profielloop is sowieso zeer breed. "Aan de Kidsrun kunnen kinderen uit de basisschoolleeftijd deelnemen. De hardlooproutes zijn zowel voor ervaren als minder ervaren lopers. Het mooie is dat iedereen zijn of haar eigen doel kan stellen; of je nu gaat voor een snelle tijd op de 10 km, of rustig van het parcours wilt genieten op de 5,5 km, of andersom, het is allemaal mogelijk. Aan de wandelroutes kan iedereen meedoen. Doordat de parcoursen niet volledig verhard zijn, is het helaas niet mogelijk om met een rolstoel deel te nemen."

Evalueren
"Wat ons onderscheidt? De Profielloop biedt voor ieder wat wils en gezelligheid voor iedereen. Het dorpse karakter, de prachtige natuur en de gezellige sfeer zorgen voor een leuk dagje uit." Dit jaar is al de derde editie van de Profielloop. "Het zou ontzettend mooi zijn om deze jaarlijkse traditie voort te zetten. Na afloop van deze Profielloop is het tijd om te evalueren en plannen te maken voor de toekomst. Hopelijk met een groter team, omdat wij ook meer tijd en energie in onze studies moeten steken. Maar eerst op naar 16 september!"

Inschrijven voor de Profielloop gaat vooraf via www.profielloop.nl. De inschrijfgelden bedragen € 4 voor het wandelen en € 6 voor het hardlopen, inclusief fruit, koffie/thee en een herinnering. Bij vooraf online inschrijven is deelname aan de Kidsrun gratis. Op de dag zelf kan voor € 2 extra ook nog worden ingeschreven, op alle onderdelen. Om 10.30 uur start de Kidsrun, gevolgd door de overige hardloop-onderdelen om 11.15 uur. Om 11.30 uur zullen als laatste de wandelaars vertrekken.