Logo bosscheomroep.nl
Janneke Swanenberg: "Het is altijd 'twee stappen vooruit, eentje terug'". Foto: Michel van de Langenberg.
Janneke Swanenberg: "Het is altijd 'twee stappen vooruit, eentje terug'". Foto: Michel van de Langenberg.

Bijeenkomst over depressie en burn-out bij jongeren 'Je kan en mag er over praten!'

's-HERTOGENBOSCH – De 23-jarige Janneke Swanenberg, geboren en getogen in 's-Hertogenbosch, heeft een heftige periode achter de rug. Door en burn-out en een depressie lag haar leven een jaar lang even helemaal stil. Ze deelde haar ervaringen en emoties via filmpjes op You Tube. Deze werden vele malen bekeken en Janneke ontving hierop heel veel reacties, zowel positief als negatief. Gedreven om nog meer jonge mensen te helpen met haar verhaal organiseert ze op donderdag 30 augustus The Conversation 1.0 in Koudijs Kafé.

Door Astrid Berkhout

Met je diploma op zak, gemotiveerder dan ooit op zoek naar carrière. Rennen van afspraak naar afspraak, alles is leuk en fijn en je krijgt er energie van. Niks kan je nog tegenhouden en je hebt alles binnen handbereik. Totdat je lichaam en geest het op een gegeven moment niet meer aan kunnen en je dwingen tot een noodstop. Je vertelt het liever aan niemand want helaas heerst er toch nog een taboe op burn-out en depressie; zeker jongeren vinden het moeilijk om de problemen waar ze mee worstelen, kenbaar te maken aan de buitenwereld. Janneke had - en heeft - de moed om dat wel te doen. Ze vertelt haar verhaal: "Ik ben in 2015 afgestudeerd aan de Cosmo Academy. Daarna woonde en werkte ik een paar jaar in het buitenland. Toen ik weer in Nederland was, wilde ik zo snel mogelijk weer aan de slag. Eigenlijk was ik toen al uitgeput, zowel lichamelijk als mentaal, maar ik heb daar niet naar geluisterd."

Een negatieve spiraal
"Ik begon met een baan bij een kledingwinkel, ging op mezelf wonen en startte mijn eigen bedrijf. In augustus 2017 kreeg ik vervelend persoonlijk nieuws en stortte ik in. Vrienden en vriendinnen zagen toen voor het eerst dat het niet goed ging met me, maar ik wilde dat helemaal niet toegeven. Ik ben extreem goed in net doen alsof er niks aan de hand is. Vanaf dat moment werd ik echter steeds vaker ziek, kwam steeds minder opdagen bij leuke activiteiten en wist gewoon niet meer wat ik met mezelf aan moest. Een van mijn vriendinnen schudde me na een paar weken wakker en drong er op aan dat ik naar de huisarts moest gaan en met iemand moest praten. Dat heb ik ook gedaan en ik kwam bij de GGZ terecht. Dat was het niet voor mij dus in januari 2018 stapte ik over naar een psycholoog. Dat betekende voor mij de omslag."

De confrontatie
"Mijn psycholoog prikte vanaf het allereerste moment door me heen. De eerste weken heb ik elke keer minimaal een kwartier zitten huilen na afloop. Het was super confronterend, maar zo nodig. Ik heb door hem niet alleen veel over mezelf geleerd, maar ook over de mensen om me heen. Ik was heel erg bezig met wat de buitenwereld van me vond en was ontzettend onzeker. Van nature ben ik super gevoelig en dat zal altijd zo blijven. Dit heeft zeker een rol gespeeld. Verder verwachtte ik te veel van mezelf en kon ik niets loslaten. Tijdens mijn therapie heb ik geleerd dat alles oké is en dat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Ik wilde vooral altijd en overal blije en vrolijke Janneke zijn. En dat gaat nu eenmaal niet. Ik ben ook een tijdje suïcidaal geweest, ik wilde gewoon niet meer. Ik ben mijn psycholoog eeuwig dankbaar dat hij me heeft laten inzien dat ik wel degelijk de potentie had om beter te worden, om iets over mezelf te leren en er iets mee te doen."

The Conversation
Inmiddels gaat het gelukkig weer goed met Janneke. Ze is zzp-er in de entertainment en evenementen branche, werkt bij P79 en doet weer leuke dingen. Waarom organiseert ze The Conversation over burn-out en depressie bij jongeren? "Ik wil laten zien dat je erover mag en kan praten. Je bent niet de enige op de aardbol die dit heeft, er zijn zo veel mensen die je wel snappen en die naar je luisteren. Verschillende mensen, waaronder ik, houden een praatje tijdens The Conversation. Daarnaast zijn er professionals bij om mensen indien nodig op te vangen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een gesprek ontstaat tussen de mensen die aanwezig zijn. Iedereen is welkom om te komen luisteren, vragen te stellen, knuffels uit te delen en vooral er te zijn!"

Voor meer informatie vind je Janneke op alle social media kanalen.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?