Logo bosscheomroep.nl
Impressie Urban Trail op 24 juni in Den Haag. Foto: Luka de Kruijff.
Impressie Urban Trail op 24 juni in Den Haag. Foto: Luka de Kruijff. (Foto: Luka de Kruijf)

Op een sportieve manier de stad verkennen tijdens Urban Trail Series

's-HERTOGENBOSCH - Hardlopen en in 's-Hertogenbosch als primeur ook wandelen door gebouwen en op locaties waar je normaal gesproken niet zo snel komt. De Urban Trail Series veroveren nu ook de Brabantse hoofdstad met op zaterdagavond 22 september de Bossche variant die afwijkt van de reguliere zondagochtend - zoals in andere steden gebruikelijk - om ook zoveel mogelijk jongeren te bereiken.

Door Marc Smits


Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Arnhem, Eindhoven, Breda en Maastricht gingen de Brabantse hoofdstad vooraf. 'Den Bosch Urban Trail' zo staat het loopevenement op zaterdagavond 22 september aanstaande te boek waarbij het stadhuis, het stadskantoor en het hoofdkantoor van Essent onder meer het toneel voor de eerste editie vormen. De Urban Trail Series zijn daarmee een stad rijker. Na het succes van het lopen door gebouwen en op bijzondere locaties in andere grote steden vormt 's-Hertogenbosch nu ook het decor voor een Urban Trail. Start en finish zijn bij de hofvijver in het Paleiskwartier. De deelnemers lopen over de Paleisbrug, door de nieuwe megabioscoop Kinepolis en rijksmonument Pompen & Verlouw dat een week na de Urban Trail officieel wordt geopend. De gemeente 's-Hertogenbosch wil op deze wijze de historische binnenstad op een sportieve manier verbinden met het nieuwe stadsdeel. De verdere locaties worden stapsgewijs bekendgemaakt.

Waves
Lopen langs en door culturele en historische gebouwen, tuinen, parken en andere bijzondere plekken in de stad waar je normaal gesproken niet snel komt. Voor iedereen die de stad op een andere manier wil leren kennen, is de Urban Trail een uniek sportief evenement. Bij deze editie kunnen de deelnemers een parcours van 5 kilometer of 10 kilometer afleggen. Het gaat niet om de eindtijd want deze wordt niet gemeten maar het gaat om plezier en beleving. Om de deelnemers in alle comfort door de straatjes, op trappen en door de gebouwen te laten lopen, zullen de deelnemers in waves vertrekken tussen 19.00 uur en 20.20 uur. De indeling in waves geschiedt door de organisatie. In welke wave je start, hangt af van het tijdstip van inschrijven. Als je met vrienden wil samenlopen die in een andere wave zijn ingedeeld, kun je samen starten in de toegewezen wave die het laatste start.

Ook voor jongeren
Edgar de Veer, projectmanager Den Bosch Urban Trail: "In overleg met de gemeente 's-Hertogenbosch willen we als organisatie op een unieke manier invulling geven aan het concept om er ook vooral veel jongeren bij te betrekken. Wat dat betreft een afwijkende editie van andere Urban Trails die op zondagochtend worden gelopen. Voor de eerste editie gaan we uit van maximaal tweeduizend deelnemers. Nieuw in vergelijking met de bestaande Urban Trails is dat de deelnemers naast hardlopen ook als wandelaar kunnen meedoen. Er zijn verschillende startwaves waarbij elke twintig minuten vijfhonderd deelnemers vertrekken. In de eerste startwave kunnen ook de wandelaars vertrekken. We willen het uiteindelijk zo toegankelijk mogelijk maken voor zoveel mogelijk mensen."

Belevingsevenement
De Veer: "De gemeente 's-Hertogenbosch is gecharmeerd van het concept vooral ook omdat je locaties met elkaar verbindt. Iedereen kent 's-Hertogenbosch vanuit het historische centrum en wij willen de stad in een breder perspectief laten zien. Waarom de Urban Trails zo populair zijn? Misschien gek om te zeggen maar juist omdat het heel weinig met hardlopen te maken heeft. Het is echt een belevingsevenement. Je verkent de stad op een sportieve manier. Snelheid, eindtijd en het wedstrijdelement spelen geen rol. Mensen staan bij de start gezellig met elkaar te praten en er zit helemaal geen druk achter. Vijf minuten sneller of langzamer lopen maakt niets uit. Het kan dus theoretisch zo zijn dat de langzaamste deelnemer als eerste start en de snelste loper als laatste vertrekt. Mensen worden willekeurig in een wave ingedeeld. Dat zorgt voor een enorm ontspannen sfeer. Tachtig procent van de mensen loopt met een telefoon, mensen stoppen op locaties, komen op plekken waar ze nog nooit zijn geweest, maken foto's en lopen weer door. Het wordt echt een hele mooie mix van diverse gebouwen en locaties. Ook met plekken en onverwachte locaties waarvan mensen niet weten dat je daar doorheen kunt lopen."

Meer informatie en inschrijven: www.denboschurbantrail.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?