Logo bosscheomroep.nl
Susanne (tweede van links) en Anita (tweede van rechts) samen met een aantal bezoekers en vrijwilligers van de huiskamers. Foto: Michel van de Langenberg.
Susanne (tweede van links) en Anita (tweede van rechts) samen met een aantal bezoekers en vrijwilligers van de huiskamers. Foto: Michel van de Langenberg.

Sponsoractie voor BelevenisTafel Bossche huiskamers

's-HERTOGENBOSCH – Divers organiseert sinds enkele jaren zogenaamde huiskamers op verschillende punten in de stad waarbij kwetsbare ouderen worden opgevangen. Zij vinden hier een luisterend oor en kunnen deelnemen aan activiteiten gericht op ontmoeting en ontspanning. De huiskamers blijken een groot succes. Een verplaatsbare BelevenisTafel zou een enorme meerwaarde kunnen opleveren voor alle betrokkenen. Susanne van Kilsdonk en Anita Putters zijn een sponsoractie gestart om het geld bij elkaar te krijgen dat nodig is om deze aan te kunnen schaffen. Als tegenprestatie gaan op zondag 2 september zwemmen en hardlopen bij en in het Engelermeer.

Door Astrid Berkhout


"Er zijn inmiddels huiskamers in alle wijken", vertelt Anita Putters, adviseur ouderen bij Divers. "Zij hebben een essentiële functie. Tegenwoordig blijven steeds meer ouderen lang thuis wonen. De meesten redden zich prima maar er is een groep kwetsbare ouderen bij wie het allemaal wat moeilijker gaat. Bijvoorbeeld omdat ze eenzaam zijn of beginnen te dementeren. Met de huiskamers willen we extra zorg en ondersteuning bieden. Deze wordt gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen en er even tussenuit te zijn. Daarnaast kunnen we de mantelzorgers op deze manier ontlasten, zij hebben zo even de tijd om iets voor zichzelf te doen. Uit onderzoek is gebleken dat de huiskamers werken. Mensen hebben weer contacten gekregen in de wijk en krijgen weer zin in het leven. Ook buiten de huiskamers weten ze elkaar te vinden. Zelfs in de vakantieperiode draaien de huiskamers gewoon door, de betrokken vrijwilligers hebben een schema gemaakt zodat er altijd iemand is."

Extra kansen
In een huiskamer kunnen ouderen deelnemen aan allerlei activiteiten. "Een BelevenisTafel zou een perfecte aanvulling hierop zijn, deze biedt zo veel mogelijkheden. Het is een verplaatsbare, rolstoelvriendelijke tafel die we kunnen laten reizen tussen de huiskamers. Mensen kunnen er samen aan zitten en gezamenlijk allerlei spelletjes en beweegactiviteiten doen. Alle zintuigen worden geprikkeld. Hij is bovendien digitaal en daarmee helemaal van deze tijd. Dit biedt extra kansen voor ontmoeting tussen jong en oud." Binnenkort komt er ook een huiskamer in het Koning Willem I (KWI) College, waar tevens studenten van de opleiding op het gebied van zorg en welzijn bij worden betrokken. "We zijn rond de tafel gaan zitten om te bekijken hoe we de aanschaf van de BelevenisTafel kunnen bekostigen. Er is een bedrag van circa 10.000 euro nodig. Al snel ontstond het idee voor een sponsoractie."

Een sportieve prestatie
Natuurlijk staan er sowieso bussen in de verschillende huiskamers waar mensen een donatie kunnen doen, maar Susanne van Kilsdonk van het KWI College en Anita gaan nog een stapje verder. "Susanne kan goed zwemmen en ik doe aan hardlopen, vandaar dat we er een sportieve prestatie aan hebben gekoppeld. Op zondag 2 september gaat Susanne 2 km zwemmen - als een sponsorbedrag van 2.000 euro is bereikt zelfs 3 km! - en ga ik 8 km hardlopen bij en in het Engelermeer. Om 11.00 uur gaan we van start." Wilt u beide dames financieel steunen? Dit kan door een bedrag over te maken op rekeningnummer NL48 INGB 0686 5013 30 t.n.v. Stichting Divers o.v.v. Sponsoring. Wilt u hen persoonlijk komen aanmoedigen? Dan is het tevens mogelijk om voor 7,50 euro gebruik te maken van een uitgebreide, vers bereide picknick-lunch. Deze is te reserveren door het bedrag over te maken op genoemd bankrekeningnummer.

In volle gang
De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. "We zijn druk aan het oefenen. Iedere week lopen en zwemmen we om conditie op te bouwen. We hebben er alle vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Een maand geleden is de sponsoractie van start gegaan en tot nu toe hebben we ongeveer 600 euro ingezameld. Het moet lukken om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. Het is geweldig om de ouderen die de huiskamers bezoeken, te zien opbloeien. Met de BelevenisTafel kunnen we ongetwijfeld nog meer mensen blij maken!"

Wie op de hoogte wil blijven, kan Susanne en Anita volgen via de Facebookpagina '073 Samen Actief, Samen Beleven'.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?