Logo bosscheomroep.nl
Jeugd Aktief wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden. Foto: Jeugd Aktief paparazzi.
Jeugd Aktief wordt dit jaar voor de vijftigste keer gehouden. Foto: Jeugd Aktief paparazzi.

Jeugd Aktief in Vught beleeft vijftigste uitvoering

VUGHT - De vijftigste vakantieweek voor de jeugd van Vught en Cromvoirt staat dit jaar van 11 tot en met 17 augustus als afsluiter van de zomervakantie op de rol. Geen jeugdweek zonder de vele vrijwilligers waaronder de materiaalman achter de schermen: Gerrit van der Wijst (70).

Door Marc Smits

Hij heeft een rol waar veel tijd mee is gemoeid maar de mensen zien hem eigenlijk zelden. Gerrit van der Wijst (70) is beheerder van het gebouw van Jeugd Aktief aan de Van Miertstraat in Vught waar alle materialen worden opgeslagen. Materialen die de gelijknamige stichting heeft aangeschaft en die jaarlijks nodig zijn om de jeugdweek voor de 1100 kinderen uit Vught en Cromvoirt mogelijk te maken. Honderd inschrijvingen moesten dit jaar worden afgewezen vanwege het bereiken van de maximale capaciteit. Sinds 1980 is Gerrit van der Wijst betrokken bij Jeugd Aktief in Vught "en altijd achter de schermen aanwezig", zo geeft voorzitter Sander Pieters (37) aan. Het thuishonk van Jeugd Aktief aan de Van Miertstraat is sinds 1 januari 2006 het domein van Van der Wijst. Van daaruit regisseert en registreert hij alles met het oog op de materialen en reparaties. "Als mensen iets nodig hebben dan kunnen ze langskomen". Van der Wijst was in 2006 ook bouwpastoor toen de bouwloods een metamorfose kreeg. Het pand biedt plaats aan onder meer 60 tafels en 120 banken, 21 slaaptenten en de grote tenten voor de gemeenschappelijke activiteiten. "We bouwen voor de jeugdweek een compleet dorp op."

Brandweer
Zijn vrouw Hanneke was in 1980 al betrokken bij Jeugd Aktief bij de opstart aan de Aloysiuslaan dat samen met Battle Axe (Cromvoirt), Lidwinaveld en Ouwerkerk een van de vier toenmalige locaties van Jeugd Aktief vormde. Al vele jaren kent de jeugdweek inmiddels een centrale locatie die voorheen aan de Koepelweg lag en tegenwoordig aan de Willem de Rijkelaan tussen Prins Hendrik en basisschool Het Molenven ligt. Begin jaren tachtig vervulde Gerrit van der Wijst zijn eerste vrijwilligersrol door het aanleveren van de spelmaterialen voor de kinderen op de diverse locaties. Hij coördineerde vervolgens ook de komst van de Vughtse vrijwillige brandweer - waar hij deel van uitmaakte - met onder meer de rookcontainer en het spuitspel tijdens de opening en sluiting van Jeugd Aktief. De drie kinderen van Gerrit en Hanneke van de Wijst namen zelf deel aan Jeugd Aktief en zetten zich vervolgens ook in als vrijwilliger. Zoon Gert-Jan (42) richtte zich op de coördinatie van groep 5-6 en dochters Kristel (45) en Ellen (40) op kinderen uit groep 1 en 2.

Vijftigste editie
Jeugd Aktief: In 1968 begonnen als jeugdweek en speelweek op meerdere locaties in Vught. Ontstaan uit een samenwerking van verschillende parochiële jeugdwerkgroepen. Destijds met name bedoeld voor kinderen die niet op vakantie gingen. Sander Pieters is sinds 2013 voorzitter: "Dit wordt de vijftigste editie en dat hebben we in mei groots gevierd met een reünie, kinderfestival en feestavond. Tegenwoordig is de jeugdweek bestemd voor alle basisschoolleerlingen uit Vught en Cromvoirt. De voorbije 49 jaar is het evenement altijd doorgegaan. Dieptepunt lag begin jaren negentig. De deelnemersaantallen liepen terug en toen is er voor gekozen niet meer op verschillende plekken te draaien, maar alles te centraliseren op locatie De Koepel. Ook is er toen een vierde leeftijdsgroep bijgekomen. Dat heeft er voor gezorgd dat de club is gegroeid tot wat het nu is met 1100 deelnemers en 550 vrijwilligers dit jaar. De kracht van het gebeuren is lastig te benoemen. Ik denk de herkenbaarheid, maar zeker ook de betrokkenheid en drive van heel veel medewerkers om het ieder jaar verder te perfectioneren en leuker te maken. Op onze locatie aan de Willem de Rijkelaan kunnen we nog vele jaren vooruit."

Centraal thema
Jeugd Aktief kent jaarlijks een centraal thema. 'De legende van de stralende smaragd' luidt het komende motto ondersteund door een groep jong volwassen acteurs die tekent voor boeiende toneelvoorstellingen tijdens de opening en sluiting en ook gedurende de week diverse optredens op de deelpodia verzorgt.

De opening van Jeugd Aktief is zaterdag 11 augustus om 13.30 uur, de sluiting vrijdag 17 augustus om 18.00 uur. Bij beide gelegenheden staan er allerlei spelletjes voor de kinderen op het programma. Zie www.jeugdaktief.nl voor meer informatie.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?