Logo bosscheomroep.nl
Eugène Goossens (72) (midden) neemt zijn prijs in ontvangst uit handen van initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer
Eugène Goossens (72) (midden) neemt zijn prijs in ontvangst uit handen van initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer (Foto: )

Buurtgame geeft inzicht in de wensen van de buurt

's-HERTOGENBOSCH – Een schoolbieb waar ook ruimte is voor een volwassenen uitleenpunt, Een ruim opgezette wijk met ruimte voor veel groen. Voorzieningen voor kinderen, gezinnen en ouderen en een brievenbus."Die zie je tegenwoordig niet veel meer", aldus de winnaar van het beste ontwerp van de Bouw-je-eigen-buurt game in de Rompert en De Slagen. Afgelopen periode konden buurtbewoners uit de Slagen en de Rompert hun eigen buurt vormgeven door middel van de Bouw-je-eigen-buurt-game. Onlangs werd de winnaar van het beste ontwerp bekend gemaakt in de voormalige Nutsschool Noorderlicht in de Rompert. Ook werd inzicht gegeven in de data van het spel.

"We hebben heel erg veel leuke reacties gekregen op de game", vertellen initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer. "Zelfs uit andere wijken kregen we de vraag of we de game ook daar in willen zetten. Vooral in het centrum en op West zijn ze erg geïnteresseerd. Voor ons zijn de afgelopen twee weken heel leerzaam geweest. Wij vinden deze pilot goed geslaagd. Nu hopen we de game de komende periode verder te ontwikkelen."

Het winnende ontwerp
Eugène Goossens heeft genoeg ideeën voor zijn wijk. Door middel van de game kon hij zijn visie op de buurt ook echt een plek geven. "Ik zou best meer algemene voorzieningen zoals een bioscoop en een museum dichtbij maar buiten de wijk plaatsen", legt Eugène uit. "Daarnaast zou ik graag willen dat er bij de schoolbieb, ook een uitleenpunt komt voor volwassenen. Niet erg moeilijk te realiseren lijkt me aangezien de hele infrastructuur al aanwezig is. De Rompert heeft een wijkvereniging die de belangen van de bewoners vertegenwoordigt. Het zou in mijn ogen een heel goed idee zijn om de diensten van de vereniging ook beschikbaar te stellen aan omliggende wijken zoals de Slagen en de Morgen. Zo kunnen we ons samen sterk maken richting de gemeente en gebruik maken van elkaars expertise op het gebied van bijvoorbeeld 'buurtpreventie'. Een buurthuis voor ouderen en jonge gezinnen om elkaar in de wijk te treffen en een kopje koffie te drinken lijkt mij ideaal. We zouden dat eventueel kunnen combineren met de buurttuin. Daarnaast moet er in mijn ogen een oplossing worden gezocht voor achterstallig onderhoud bij koopwoningen en moeten we zorgen dat radio's en televisies in huis blijven zodat we geen last hebben van elkaars lawaai."

Een buurthuis of buurtcafé
"Het ontwerp van Eugène is echt gericht op de eigen wijk en geeft veel inzicht", aldus Tessa en Rolf. "Dat is precies de doelstelling van de game. Het lijkt ons dan ook erg nuttig als de plannen van Eugène door verschillende partijen worden opgepakt. De plannen liggen er, nu nog de uitvoering." Wat vooral opviel uit de binnengekomen ontwerpen is dat er best veel behoefte blijkt te zijn aan meer commercie en meer recreatie zoals een buurtcafé of buurthuis. "Dat wil zeggen dat buurtbewoners die het spel hebben gespeeld meer levendigheid in hun buurt zouden willen", aldus Tessa en Rolf. We kregen zelfs een mailtje van buurtbewoners waarin zij aangaven graag een kickboksschool voor jongeren in de Slagen en de Rompert op te richten."

Meer natuur
Het hoogst scoorde de functies voor meer natuur. In totaal werd meer dan 300 keer groen toegepast in de game. "Op dit moment is het groen van de wijk vooral geconcentreerd in het Rompertpark. In de game werd er door buurtbewoners door heel de buurt groen toegepast. Dat werd gedaan in de vorm van bloembakken, door heggen voor huizen, door bomen en door hele parken in de buurt te situeren. Eugène mag hij binnenkort met vier personen gaan genieten van de vormgeving van buurten door heel Nederland in Madurodam. Misschien doet hij daar nog meer inspiratie op voor zijn eigen buurt.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?