Logo bosscheomroep.nl
De mannen van de gesubsidieerde studio's in de Toonzaal vlnr. Rikket Brok, Hans Kulk, Armeno Alberts en Mitchel van Dinther.
De mannen van de gesubsidieerde studio's in de Toonzaal vlnr. Rikket Brok, Hans Kulk, Armeno Alberts en Mitchel van Dinther. (Foto: )

Officiële opening Willem Twee Studio's

's-HERTOGENBOSCH - Op de bovenverdieping van de Willem Twee Concertzaal bevinden zich de nieuwe Willem Twee Studio's. Die herbergen een uitzonderlijke verzameling elektronische muziekapparatuur uit de jaren '50, '60 en '70. Uniek, niet alleen in Nederland, maar zelfs in Europa. De gemeente geeft subsidie aan dit soort projecten. Wie een goed idee heeft, kan subsidie aanvragen. De gemeente 's-Hertogenbosch steunt interessante, culturele projecten. Zo kreeg Willem Twee Studio's ook subsidie. Het is namelijk een project dat 's-Hertogenbosch als cultuurstad (inter)nationaal op de kaart zet.

Hans Kulk en Armeno Alberts vertellen erover in de net verbouwde studio's. Armeno begint enthousiast; "Wat deze plek zo bijzonder maakt voor Den Bosch is de unieke collectie van heel goed werkende, historische geluidsapparatuur. We kunnen die aan iedereen die dat wil beschikbaar stellen. In Nederland en Europa zijn geen vergelijkbare studio's en dat maakt de Willem Twee Studio's nationaal én internationaal van belang. Je kunt met deze apparatuur muziek en geluid maken. DJ's kunnen hier hun klanken maken, componisten hun eigen geluiden; er wordt echt mee gewerkt. Er komen hier ook regelmatig studenten om met onze apparatuur te werken en kennis op te doen over dit vakgebied."

Veel mogelijkheden
"We hebben laagdrempelige cursussen om mensen te leren werken met de apparatuur", gaat Hans verder. "Daarvoor heb je geen muzikale voorkennis nodig. Daarnaast bieden we ook specialistische cursussen aan voor hen die zich willen verdiepen in een techniek. En je kunt de verschillende studioruimtes per dagdeel huren, voor een erg laag bedrag, zodat je meteen zelf aan de gang kunt. Natuurlijk hebben we ook technici in huis die je hierbij kunnen ondersteunen. We hoeven niet rijk te worden met deze dingen. Het gaat erom dat iedereen met deze historische, geweldige spullen kan werken. Laat eenieder er prachtige dingen mee maken. Dan heb je er iets aan."Wat betreft de toekomst: "We krijgen nu subsidie om op te starten maar we willen natuurlijk daarna ook verder zonder subsidie. We willen dat bereiken door de inkomsten te genereren uit de verhuur van de studio's, opbrengsten uit cursussen, workshops en educatieve activiteiten. En het loopt nu al. De verbouwing van de studio's is pas net gereed en zelfs nog zonder echt publiciteit te hebben gemaakt zijn de cursussen al goed gevuld. De Willem Twee Studio's zijn echter niet alleen leuk voor muzikanten maar ook voor niet-muzikale Bosschenaren. In september gaan we officieel open. Dan maken we ons bekend aan de stad met wat we allemaal in huis hebben, met presentaties en concerten, en kan iedereen eens komen kijken hoe het er hier uitziet. En verder is het FAQ festival het platform waar we laten horen wat hier wordt gemaakt. Daarnaast worden met regelmaat concerten en bijeenkomsten georganiseerd rondom de studio's en werken we samen met prominente festivals als November Music. Wat betreft de cursussen raad ik aan er snel bij te zijn. Die zijn namelijk populair."

Officiële opening
De officiële opening vindt plaats met een festival van 7 t/m 15 september 2018. Het huren van studioruimtes en het volgen van cursussen is vanaf nu al mogelijk, zie hiervoor de website of Facebookpagina. Meer info over de cultuurfondsen van de gemeente 's-Hertogenbosch: www.s-hertogenbosch.nl/cultuurfondsen.


Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?