Logo bosscheomroep.nl
Bosschenaar Pim van Boxtel showt trots zijn DutchCraft shirt. Foto: Niek Geneuglijk
Bosschenaar Pim van Boxtel showt trots zijn DutchCraft shirt. Foto: Niek Geneuglijk (Foto: )

Bossche student haalt met 'DutchCraft' productie terug naar Nederland

's-HERTOGENBOSCH - Student en ondernemer Pim van Boxtel uit 's-Hertogenbosch start medio juni als eerste in Nederland met de verkoop van basic T-shirts volledig gemaakt in ons eigen land op een verantwoorde en biologische manier.

Door Megan Hanegraaf


Een eerlijk product, dat bestaat bij andere producten zoals chocolade al lang, maar volgens Van Boxtel loopt de kledingindustrie op dit gebied enorm achter. "Vroeger werd ik door het nieuws en op school vaak geconfronteerd met de slechte leef- en werkomstandigheden in de kledingindustrie in Azië en delen van Europa", vertelt Van Boxtel. "Bijna al onze kleding is afkomstig uit deze landen, dus ik dacht: dat moet anders."

Het nieuwe merk, DutchCraft Fashion, richt zich daarom als eerste kledingbedrijf op de volledige productie in Nederland. Binnen een tot twee weken start de verkoop van de eerste vijfhonderd kledingstukken: basic T-shirts met een borstopdruk van 'DutchCraft' en een afbeelding van een molen. Van Boxtel verzendt de shirts vanuit een klein magazijntje in zijn eigen huis.

"De shirts zijn volledig ontworpen en gemaakt in Nederlandse naaiateliers", aldus de startende ondernemer. "De naaisters worden goed betaald voor hun ambachtelijke werk, waardoor de prijs wat hoger ligt." Van Boxtel twijfelt nog over de exacte prijs. "Ik wil natuurlijk niet een te hoge prijs vragen, maar goedkoop kan gewoon niet als je produceert in Nederland." Van Boxtel wil hiermee de nationale economie steunen en dit vakmanschap weer terughalen naar ons eigen land.

Dutch-Craftkleding
Wie kleding wil van DutchCraft kan nu nog 'slechts' kiezen uit een T-shirt in de kleuren zwart, wit en donkerblauw. Op korte termijn moeten daar volgens de Bosschenaar nog twee kleuren bij komen: rood en light grijs. Van Boxtel: "Ik ben nu al druk bezig met het ontwerpen van een nieuw kledingstuk, waarschijnlijk een polo of sweater". Volgens de student zal het nog wel even duren voordat deze daadwerkelijk te koop zijn. "Het productieproces is heel lang, omdat de kleding van biologische stof met de hand wordt gemaakt", legt hij uit.

Biologische stoffen
De shirts worden gemaakt van biologische stoffen, om het milieu zo min mogelijk te belasten. "Het overgrote aanbod van katoen is zwaar vervuild en bewerkt met allerlei giftige stoffen en chloor, wat natuurlijk enorm slecht is voor het milieu", vertelt Van Boxtel. "Wij werken daarom met 100% biologische katoen van een goede afkomst met het GOTS-keurmerk. Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk voor kleding die voor minstens 70 procent uit biologisch geproduceerde materialen bestaat." Omdat de T-shirts van DutchCraft uit biologisch katoen bestaan, voelt de stof fijner aan en gaat het shirt langer mee dan een 'normaal' shirt volgens Van Boxtel.

Voor meer info of het bestellen van een T-shirt kunt u kijken op: www.dutchcraftfashion.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?