Logo bosscheomroep.nl
Frank Lommers van Gasservice Brabant: “Vooroplopen met de nieuwe energievormen”. Foto: Ferdy Steger
Frank Lommers van Gasservice Brabant: “Vooroplopen met de nieuwe energievormen”. Foto: Ferdy Steger

Samen vooroplopen en investeren in een duurzame omgeving

's-HERTOGENBOSCH - "We staan aan de vooravond van de transitie van fossiele naar duurzame energiebronnen. Sterker nog, de verandering is gaande", aldus Frank Lommers van Gasservice Brabant in 's-Hertogenbosch. "Vooroplopen met de nieuwe energievormen, dat is waar we voor gaan. Milieubewust denken en doen met duurzaamheid als uitgangspunt. De warmtepomp is een mooi voorbeeld."

Door Marc Smits


Een nieuwe, duurzame energiewereld met alternatieve oplossingen gericht op de toekomst. Gasservice Brabant brengt de kennis en kunde samen om innovatieve technologieën aan elkaar te koppelen en zo energiezuinig en milieubewust mogelijk te handelen. Directeur-eigenaar Frank Lommers: "Investeren in de toekomst is investeren in duurzame energiebronnen. Vooralsnog daarbij met de vertrouwde cv-ketel die de warmtepomp als sluitpost ondersteunt. Een cv-installatie die slechts bij een buitentemperatuur van minder dan vijf graden Celsius nog in actie hoeft te komen. De zonnepanelen wekken groene stroom op met een meterkast die registreert hoeveel energie er wordt opgewekt en dat vervolgens terug levert aan het elektriciteitsnet. Wanneer uw installatie per saldo meer stroom levert dan u gebruikt, volgt restitutie van het overschot. De zonneboiler verwarmt daarbij het benodigde tapwater. Doelstellingen: vooroplopen met nieuwe energiebronnen, besparen op termijn en bijdragen aan het milieu. Welkom in de nieuwe energiewereld waar duurzaamheid zich op termijn uitbetaalt."

Nieuwe energiewereld
Frank Lommers: "De technologische vooruitgang op het gebied van warmte-energiebronnen - warmtepompen, zonnecellen en zonneboilers - neemt de komende jaren een enorme vlucht. Wij richten ons als specialist op de integratie van de (hybride) warmtepomp daar waar de cv-ketel meer een meer gaat verdwijnen. Wij zoomen ook in op andere vormen van duurzame verwarming zoals zonnepanelen en bijbehorende zonneboilers. Gasservice Brabant zorgt ervoor dat uw installatieonderdelen naadloos op elkaar zijn afgestemd om zo energieneutraal en duurzaam mogelijk met energie en water om te gaan."

Duurzaam en comfortabel wonen
Een warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat warmte onttrekt aan de buitenlucht, de aardbodem of de ventilatielucht. Deze warmte wordt omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van woningen en bedrijfsruimten en het leveren van warm water voor badkamer en douche. Frank Lommers: "Een (hybride) warmtepomp is een uitstekend alternatief voor conventionele installaties. Je betaalt alleen voor de elektrische hulpenergie voor de compressor van de warmtepomp. Dit resulteert in een zeer hoog rendement."
Een (hybride) warmtepomp is eenvoudigweg een omgekeerde airconditioning. In plaats van dat de warme lucht van binnen naar buiten wordt verplaatst, kenmerkt een warmtepomp zich door de omgekeerde werking: de buitenunit onttrekt warmte aan de lucht en de warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van de cv-installatie. De (hybride) warmtepomp is momenteel het meest gebruikte alternatief voor de cv-ketel. De aanschaf ervan is nog wel duurder dan een cv-installatie. De warmte wordt elektrisch opgewekt wat resulteert in een CO2-reductie van 50 tot 60 procent. De hybride waterpomp werkt samen met de cv-ketel waarbij de ketel warm water levert bij buitentemperaturen onder de vijf graden Celsius. Voorwaarde is dat de woning goed geïsoleerd is en over de juiste radiatoren beschikt.

Trend en toekomstperspectief
De voordelen van een warmtepomp zo geeft Frank Lommers aan: "Het betreft een relatief lage investering met een hoge besparing die resulteert in een verbetering van het energielabel en een verhoging van de woningwaarde. Het is een milieubewuste energieoplossing die geschikt is voor elke woning en cv-ketel en in de zomer als airconditioning is te gebruiken en bovendien eenvoudig te installeren is."
"Een transitie die op termijn meer en meer gaat gebeuren en onvermijdelijk is", zo schetst Lommers het toekomstperspectief. "De gasprijs gaat de komende jaren zeker stijgen en dan kijk je als consument waar je op kunt besparen. Je krijgt op termijn steeds meer woningen met een warmtepomp waarbij de cv-ketel het nog overneemt bij lage buitentemperaturen. De technologische vooruitgang op het gebied van warmte-energiebronnen - warmtepompen, zonnecellen en zonneboilers - neemt de komende jaren een enorme vlucht. Over vijf jaar zijn er ongetwijfeld systemen op de markt die beter, efficiënter en goedkoper zijn. Wil je echter vooroplopen dan moet je het nu doen omdat je het principieel belangrijk vindt om nu die stap te maken. Dat levert ook het nodige op."

Meer informatie: www.gasservice-brabant.nl en 073-6561971.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?