Logo bosscheomroep.nl
Janika Szilvasi in zijn atelier. Foto: Michel van de Langenberg
Janika Szilvasi in zijn atelier. Foto: Michel van de Langenberg

Eerste expositie van Bossche 'metal art' kunstenaar in het Kruithuis

's-HERTOGENBOSCH – Van 11 juli tot en met 5 augustus is tijdens de Zomerexpo 2018 de eerste expositie van de Bossche 'metal art' kunstenaar Janika Szilvasi te zien in het Kruithuis in 's-Hertogenbosch. Eyecatchers zijn ongetwijfeld de spectaculaire 'Big Five of Africa', die nog nooit eerder zijn vertoond. Verwonder u over wat Szilvasi allemaal kan creëren met oud metaal.

Szilvasi, geboren en getogen 's-Hertogenbosch, houdt van reizen en ging samen met zijn gezin regelmatig naar Thailand op vakantie. "Ik zag de lokale bevolking hier prachtige kleine poppetjes maken van metaal", vertelt hij enthousiast. "Echt handwerk met een verhaal, met veel geduld vervaardigd. Dat vond ik zo leuk, daar wilde ik meer mee doen, maar wat?" Szilvasi is altijd al creatief geweest maar volgde nooit een kunstopleiding. "Schilderen doen al zo veel mensen, dat was niet interessant. Ik zocht juist een uitdaging en wilde iets doen wat andere mensen nog niet doen. Tien jaar geleden ben ik dan ook voorzichtig begonnen dingen te maken van oud metaal. Zo heb ik me steeds verder ontwikkeld." Op een gegeven moment maakte hij een leeuw op ware grootte. "Uiteindelijk heb ik besloten hier een apart project van te maken en de 'Big Five of Africa' te realiseren. In totaal ben ik hier 2 jaar bijna dagelijks mee bezig geweest. Normaal gesproken zijn dat circa 4 maanden."

Monnikenwerk
Hoe gaat Szilvasi precies te werk? "Ik begin gewoon, ik heb van tevoren geen doordacht beeld van het eindresultaat. Het werk ontstaat meestal vanzelf, de grote lijnen zitten in mijn hoofd. Voor de 'Big Five' heb ik alleen gebruik gemaakt van een 'moodboard' op basis van foto's. Vervolgens ben ik het tweedimensionale plaatje gaan vertalen in een driedimensionaal object." In totaal heeft hij voor de 'Big Five' 150.000 tot 200.000 boutjes aan elkaar gelast. De nuchtere en bescheiden Szilvasi laat het makkelijk klinken, maar wie de 'Big Five' in levende lijve aanschouwt, kan niet anders dan onder de indruk zijn. Het is ongelooflijk wat deze man met oud metaal kan doen. Het moet haast monnikenwerk zijn om dit voor elkaar te krijgen. Szilvasi knikt en lacht: "Dat is het ook wel een beetje, maar voor mij is het pure ontspanning."

Kunst met een verhaal
"Ik wil met mijn werk vooral laten zien wat je allemaal met dit veelzijdige materiaal kunt doen. Voor 95% maak ik gebruik van gercycled metaal. Ik koop partijen die uit de schappen gaan op bij bedrijven. Bij Brouwer Metaal in Vught ben ik inmiddels kind aan huis; hier mag ik de ijzerberg in duiken in ruil voor een zak appelflappen. Voor de manen van de leeuw heb ik gebruik gemaakt van 1.200 vorken. Daarvoor is mijn vrouw alle kringloopwinkels in de omgeving af gegaan. Alle vorken heb ik wel 9 tot 10 keer in mijn handen gehad om ze te bewerken. Het geeft een kick als mensen de structuur van dichtbij bekijken en verrast zijn als ze beseffen waar het werk eigenlijk van gemaakt is." Met de levensechte 'Big Five' heeft hij ook nog een inhoudelijke boodschap. "Ik geloof niet in de jacht met een dier als trofee en wil graag tonen dat je natuur op een andere manier kunt waarderen."
In de expositie is ook ander werk van Szilvasi te zien; o.a. paarden, auto's, motoren, een wereldklok en Jeroen Bosch. Het is allemaal tot stand gekomen in zijn 'atelier aan huis', een schuurtje van 3 bij 2,5 meter. "De beperkte omvang zorgt voor een andere uitdaging; de grote objecten die ik maak, moeten allemaal demontabel zijn, anders krijg ik ze niet door de deur naar buiten…" Zijn laatste project is een paardenhoofd van 3 keer ware grootte.

Szilvasi is iedere zaterdag en zondag tussen 12.00 en 17.00 uur aanwezig tijdens de expositie. Meer informatie: www.jsz-metalart.com.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?