Logo bosscheomroep.nl
V.l.n.r. Maarten Sterneberg, Rijkert Knoppers en Marie José van der Linden. Foto: Olaf Smit
V.l.n.r. Maarten Sterneberg, Rijkert Knoppers en Marie José van der Linden. Foto: Olaf Smit

Wandelgidsen van De Paadjesmakers voor 's-Hertogenbosch e.o.

's-HERTOGENBOSCH – Drie jaar geleden bundelden Maarten Sterneberg, Marie José van der Linden en Rijkert Knoppers onder de noemer De Paadjesmakers de krachten. Gezamenlijk bedenken zij geheel belangeloos informatieve, inspirerende wandelroutes in 's-Hertogenbosch e.o. en leggen deze vervolgens vast in een boekje. Inmiddels zijn er al 12 wandelgidsen uitgebracht en daar worden er binnenkort nog 2 aan toegevoegd.

Door Astrid Berkhout


"Het merendeel van onze wandelingen beginnen bij het centraal station in 's-Hertogenbosch, dat is het uitgangspunt", vertellen Marie José van der Linden en Rijkert Knoppers. "Een enkele begint bijvoorbeeld in Boxtel of Rosmalen, maar die eindigen dan bij het station. Dit stelt ook mensen die in een andere stad wonen in staat om relatief eenvoudig een paar uur te gaan wandelen in deze omgeving." De eerste wandelgids die ze uitbrachten, richtte zich op de Moerputten. "Dit is nog steeds een van de populairste wandelingen. De spannende route loopt voor het grootste deel door de natuur en voert o.a. langs de Halvezolenlijn, de Gement, Fort Isabella en het Bossche Broek. Ook de 'Van park naar park' route loopt heel goed. Deze fraaie wandeling gaat langs het Westerpark, Heempark, Zuiderpark en andere mooie plekken in de stad."

Onverwachte plekken
De Paadjesmakers hebben inmiddels 12 wandelgidsen voor wandelingen in en om 's-Hertogenbosch uitgebracht. "Binnenkort komen er daar 2 bij; de Maasroute en 'Van Heeswijk naar 's-Hertogenbosch'. Deze laatste is anders dan anders omdat de route voor het eerst wordt gecombineerd met een busreis i.p.v. een treinreis. We hebben een mix van enerzijds lange wandelroutes van 18 tot 20 kilometer waar je echt je wandelschoenen voor moet aantrekken en anderzijds relatief korte thematische wandelingen, zoals de 'Beeweg' (de route van de Mariaprocessie in 's-Hertogenbosch), 'In de voetsporen van Jeroen Bosch', 'Hedendaagse architectuur in 's-Hertogenbosch'. We zorgen ervoor dat je op onverwachte plekken komt waar je normaal gesproken niet zo snel heen gaat."

Een arbeidsintensieve klus
"We stippelen de route zelf uit, daarvoor gaan we eerst met de fiets op pad. Vervolgens laten we ook anderen deze 'proeflopen' om de fouten er uit te halen. Daarnaast gaan we op zoek naar zo veel mogelijk achtergrondinformatie over interessante plekken die je onderweg passeert. Die bundelen we - naast het kaartmateriaal en de routebeschrijving - in de wandelgids, samen met het nodige fotomateriaal. Om te zorgen dat alles feitelijk klopt, maken we gebruik van de expertise van deskundigen en vrijwilligers om ons heen. Maarten is grafisch vormgever, dus die maakt er uiteindelijk ook nog in visueel opzicht iets moois van. Al met al kost het behoorlijk veel tijd om een wandelgids samen te stellen, maar we doen het graag. Ondanks het feit dat we regelmatig flinke discussies hebben onderling, is het ontzettend leuk om te doen."

Volop ideeën
"Ideeën voor de toekomst hebben we meer dan genoeg. Zo willen we themawandelingen maken over de Witte Zusters – waarbij je van Boxtel naar Vught wandelt langs allerlei plekken die een relatie hebben met de missiezusters – en Bekende Bosschenaren. Het is een lang gekoesterde wens om een wandeling te maken voor mensen die slecht ter been zijn. Verder werken we aan een boek waarin alle wandelingen worden gebundeld. Dat is dé manier om specifiek bij mensen elders in het land een stuk bekendheid te krijgen. We zetten onze wandelingen al regelmatig op wandelsites. In september staat onze themawandeling 'Hedendaagse architectuur in 's-Hertogenbosch' op het programma bij de Volksuniversiteit. Op de lange termijn willen we via onze website www.depaadjesmakers.nl georganiseerde wandelingen aanbieden waarop mensen zich kunnen inschrijven. Fijn voor als je een keer samen met anderen sportief bezig wilt zijn in plaats van alleen. En dan zijn we ook nog eens gevraagd om een fietsroute te ontwikkelingen langs Linie 1629." De Paadjesmakers zijn dan ook behoorlijk bedrijvig.

Op de kaart
"We houden alle drie van 's-Hertogenbosch en zijn gedreven om de stad en specifiek de prachtige omgeving letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Met de wandelingen willen we mensen stimuleren om vooral oog te hebben voor de schoonheid van onze stad; er is zoveel te zien en te doen in de regio 's-Hertogenbosch. Voor ons persoonlijk is het ook wel een kick als we iemand tegenkomen in het buitengebied met een van onze wandelgidsen. Daar doen we het voor!"

Alle wandelgidsen van De Paadjesmakers zijn in 's-Hertogenbosch voor 2 euro te koop bij onder meer de Bruna's in Winkelcentrum De Helftheuvel en de Rompertpassage, het VVV, boekhandel Heinen, kantoorboekhandels Mettrop en Van Dijk en van Hees, de Verkadefabriek en WAAR. Voor meer informatie en andere verkoopadressen: www.depaadjesmakers.nl.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox