Logo bosscheomroep.nl
De kinderen zijn enthousiast bezig tijdens de kindercursus. Foto: Michel van de Langenberg
De kinderen zijn enthousiast bezig tijdens de kindercursus. Foto: Michel van de Langenberg

Open Imkerdagen: de verbindende kracht van bijen

's-HERTOGENBOSCH – Op zaterdag 14 en zondag 15 juli vinden de landelijke Open Imkerdagen plaats. Tijdens deze dagen laten imkers u kennismaken met hun werk. Ook bij Imkerij Stad & Streek, gevestigd in de tuin van Stadsboerderij Eyghentijds, bent u meer dan welkom. Neem tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje in de wondere bijenwereld.

Door Astrid Berkhout


Na 25 jaar hobbyimker te zijn geweest, richtte Thomas Freitag in 2014 de stichting Imkerij Stad & Streek op. Vanuit zijn passie voor het vak wil hij als 'imker nieuwe stijl' zijn bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. "Dit door vooral lokaal en regionaal aan de slag te gaan. Verbinding is daarbij een sleutelwoord. Verbinding met de natuur (biodiversiteit) maar ook met mensen. We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking. Met andere imkers, fruittelers en bedrijven maar ook met gemeente, provincie en scholen. We denken graag mee welke meerwaarde de bij kan hebben voor bepaalde initiatieven. Zo kan er zomaar iets nieuws ontstaan. Het van oudsher relatief gesloten bolwerk van imkers is niet meer van deze tijd. De kennis die in de loop der jaren is opgebouwd, moet worden gekoppeld aan de dynamiek van de moderne samenleving. Dat maakt dit oude ambacht springlevend. Kennelijk werkt het want in 4 jaar tijd zijn we ontzettend gegroeid."

Volop verwondering
Stichting Imkerij Stad & Streek ontplooit allerlei activiteiten. "De winkel is het bruisende middelpunt. Hier verkopen wij o.a. imker artikelen en honing en kunnen mensen elkaar ontmoeten. Ieder jaar ontvangen we verder 30 scholen uit de regio. Gekoppeld aan een lesprogramma op school komen ze bij ons een halve dag meelopen. We vertellen van alles over bijen en laten hen in kleine groepjes aan de slag gaan; ze werken in de bijentuin, tappen honing, gieten bijen was en gaan onder begeleiding bij de bijen kijken. Dit laatste uiteraard geheel in pak, veiligheid staat voorop. Kinderen begrijpen dat. Vaak komen ze hier stuiterend binnen, maar zelfs kinderen met ADHD worden doodstil als ze oog in oog staan met de bijen. Vanuit de traditionele imkerij, die veel meer gericht is op alleen het opleiden van imkers, zou dit ondenkbaar zijn."

Inzet van vrijwilligers
Naast een kindercursus verzorgt de stichting bovendien verschillende imkeropleidingen; 2 basiscursussen, een vervolgcursus en een cursus koninginneteelt. "Dit laatste is heel specialistisch, deze opleiding kun je alleen hier volgen. Daarnaast organiseren we bijenreizen naar Gambia, speciaal voor imkers en hun partners. Ten slotte onderhoud ik voor particulieren en bedrijven, waaronder de Verkadefabriek, de bijenkast. Het geld dat we met al onze activiteiten verdienen, vloeit direct terug naar de stichting. Op deze manier kunnen we de dingen blijven doen die doen." Ook vrijwilligers zijn daarbij essentieel. "We hebben een vaste kern van 6 vrijwilligers en daaromheen een groep van circa 20 tot 25 mensen die zich regelmatig met veel plezier inzetten voor de imkerij."

Enthousiasmeren
"Het is natuurlijk makkelijk om je te verliezen in het doemdenken. Ja, het gaat slecht met de bijen in Nederland. Wij houden ons alleen bezig met de honingbij. Van de 349 andere bijensoorten zijn er al veel uitgestorven. Dit kan in de toekomst een enorme impact hebben op de bestuiving van het hele landschap en daarmee onze voedselvoorzining. Het helpt echter niet om alleen te focussen op het probleem. Wij maken liever mensen enthousiast zodat ze met andere ogen kijken naar de natuur om hen heen. Naarmate je er meer van af weet, groeit de fascinatie en zie je dingen die je daarvoor niet zag. Dat het werkt, zien we bij de kinderen die bij ons komen. De huidige generatie van 15- tot 20-jarigen gaat er op een heel pragmatische manier mee om; "als we de wereld kunnen opwarmen, dan kunnen we die ook weer afkoelen". Via sociale media mobiliseren ze elkaar en pakken het probleem aan. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen." Ook goed om te weten; 's-Hertogenbosch is een van de koplopers in de imkerijwereld. "Dat is een compliment voor alle partijen in deze regio die zich hier op de een of andere manier mee bezig houden, evenals voor de manier van samenwerken."

Tip: De nieuwe honingoogst voor 2018 is inmiddels te koop. Imkerij Stad & Streek is gevestigd aan Lunerkampweg 5 te Rosmalen.

Meer informatie: www.imkerijstadenstreek.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?