Logo bosscheomroep.nl
Henk Murraij samen met enkele leerlingen van Gymnasium Bernrode. Foto: Michel van de Langenberg
Henk Murraij samen met enkele leerlingen van Gymnasium Bernrode. Foto: Michel van de Langenberg

Pelgrimeren voor de jeugd zoekt scholen in 's-Hertogenbosch e.o.

's-HERTOGENBOSCH – Met kinderen op pelgrimstocht in hun eigen leefomgeving. Binnen de Kempen is het pelgrimeren voor de jeugd al een tijdje 'hot'. Het afgelopen jaar hebben ruim 900 leerlingen, van met name groep 8, in Vessem meegedaan. Steeds meer basisscholen sluiten aan om onder schooltijd een dagje op pad te gaan. Mientje de Graaf en Henk Murraij lopen zelf al jaren mee en hebben het idee naar de regio 's-Hertogenbosch gebracht. Het duo is naarstig op zoek naar scholen die hun leerlingen willen aanmelden voor een pelgrimstocht in hun directe omgeving. Het wordt een inspirerende tocht vol waardevolle inzichten die zij niet snel zullen vergeten!

Door Astrid Berkhout


Henk Murraij - geboren, getogen en nog steeds woonachtige te Hedel - liep in 2016 de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. "Ik heb 4,5 maand in volledige vrijheid gelopen en mezelf herontdekt", vertelt Henk gedreven. "Als je op het eindpunt, Kaap Finisterre, aankomt, sta je letterlijk op een kruispunt - zowel tijdens de tocht als in je leven – en moet je een keuze maken; hoe dicht sta je in je leven bij je eigen zijn, ga je je dromen al dan niet achterna? Onderweg heb ik regelmatig gehuild uit dankbaarheid voor de collega's die mijn werk wilden overnemen en me daarmee in staat stelden dit te doen. En achteraf zeg ik meestal tegen mensen dat ik dankzij de tocht ben 'geland'. Eenmaal thuis gekomen heb ik een boek geschreven over de mooie ontmoetingen onderweg maar ook over de reis naar binnen. Het heeft namelijk veel met me gedaan."

Samen met zijn broer
"Ik kreeg van de kinderen van mijn broer - die een paar jaar geleden is overleden - een gedeelte van zijn as mee. Onderweg was ik veelvuldig met hem in gesprek. Voor mijn gevoel hebben we de route samen gelopen. En uiteindelijk heb ik hem op de rotsen van Finisterre achtergelaten. Hij heeft mij hogerop gebracht en ik hem." Na afloop hoorde Henk al snel van het project Pelgrimeren voor de jeugd van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, waarbij kinderen van basisscholen al sinds 2007 een pelgrimstocht lopen tussen hun school en de pelgrimshoeve in Vessem. "Dit was voor mij dé kans om iets met mijn persoonlijke ervaringen te kunnen doen. Ik heb me meteen aangemeld als begeleider. Sinds 2017 ben ik dag coördinator."

Scholen gezocht
Gegrepen door de mooie dingen die hij bij de jeugd zag gebeuren, besloten hij en Mientje de Graaf het initiatief ook naar de regio 's-Hertogenbosch te brengen. "In maart jl. gingen vijf klassen van het Fioretti college uit Veghel op weg naar de Abdij van Berne in Heeswijk. En onlangs waren we nog onderweg met leerlingen van Gymnasium Bernrode. In september starten we met OBS de Bolster in Sint Michielsgestel. We hopen dat de komende tijd nog meer scholen zich aansluiten bij het project. In nauw overleg komen we tot een een- of tweedaags programma op maat."

Verrassende gesprekken
Vooraf worden leerlingen bezocht door een dag coördinator die uitleg geeft over het project en hen uitnodigt om mee op pelgrimstocht te gaan. "We maken kinderen tijdens de tocht op een toegankelijke manier bewust van het levenspad dat ze bewandelen. Een pad dat niet enkel rechtdoor loopt maar vol zit met slingerpaden, bochten, bergen en dalen en kruispunten waar moet worden gekozen. Aan de hand van een aantal basale vragen gaan we op een luchtige manier met elkaar in gesprek: "Wat voor bagage heb je meegekregen van je ouders, je opvoeders en je omgeving?", "Loop jij je pad alleen of ben je een meeloper?", "Durf je te laten zien wie je werkelijk bent"? Zo ontstaan mooie, verrassende en ontroerende gesprekken. Je hoeft het allemaal niet te zwaar te maken, een beetje humor kan geen kwaad. Het geeft voldoening de kinderen in een korte periode te zien groeien. Ze staan wel degelijk open voor dit soort contemplaties. Een jongen bedankte ons onlangs voor een mooie dag en zei: 'Ik hoop dat ik in mijn leven durf te zijn wie ik ben.' Dan hebben we toch een zaadje weten te planten. In feite zijn we allemaal pelgrims en vanaf onze geboorte tot aan onze dood onderweg op ons levenspad."

Wilt u meer informatie over het pelgrimeren voor de jeugd? Stuur dan een mail naar mientjevandegraaf@hotmail.com of murraij.henk@planet.nl. Neem ook eens een kijkje op www.santiago.nl/werkgroepen/jeugd.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox