Logo bosscheomroep.nl
Eerste hulp bij psychische problemen
Eerste hulp bij psychische problemen

Eerste hulp bij psychische problemen

's-HERTOGENBOSCH –Als iemand zijn vinger snijdt of z'n hoofd stoot, pak je de EHBO-koffer. Maar wat als iemand in je omgeving een paniekaanval krijgt of depressief overkomt? In de training Mental Health First Aid (MHFA) vergroot je kennis en ontwikkel je vaardigheden om deze situaties optimaal tegemoet te treden. Reinier van Arkel is officiële partner van Mental Health First Aid in de regio Brabant-Noord.

1 op de 4 Nederlanders krijgt ergens in zijn leven last van psychische problemen. Dat betekent dat vrijwel iedereen in zijn omgeving te maken krijgt met iemand die last heeft van bijvoorbeeld angsten, depressieve gevoelens of psychotische verschijnselen. Hoe je dan het beste kunt handelen, leer je in de cursus MHFA, een cursus die het beste gezien kan worden als een EHBO-cursus, maar dan gericht op psychische problematiek. "We ontwikkelen ons als samenleving naar een inclusieve samenleving waarbij iedereen naar vermogen kan deelnemen. Voor Reinier van Arkel als specialistische aanbieder van geestelijke gezondheidszorg betekent dit dat we onze zorg waar mogelijk dichtbij huis, in de wijk aanbieden. Mensen met psychische problemen, worden dus veelal thuis behandeld en begeleid. Onze vakkennis willen we dan ook graag delen", aldus Denny van Boxtel, Coördinator MHFA Reinier van Arkel.

MHFA is het zeer geschikt voor mensen die door hun werk met mensen met psychische problemen te maken krijgen, zonder dat zij een uitgebreide zorgopleiding hebben gevolgd. Denk bijvoorbeeld aan leraren, medewerkers van hulpdiensten, sportschoolhouders of vrijwilligers in de wijk. Ook kan gedacht worden aan mensen die om andere redenen dichtbij mensen komen, zoals thuishulpen of koeriersdiensten. "Begrip, het bespreekbaar maken van psychische problemen – waar nog steeds een taboe op rust- is voor ons een belangrijke drijfveer", legt Denny van Boxtel uit. "Weten wat je kunt doen als je iemand in je nabije omgeving ziet waar je je zorgen om maakt is van belang, zeker als je je realiseert dat 1 op de 4 Nederlanders eens in zijn of haar leven met psychische problemen wordt geconfronteerd."

Vaardigheden om te handelen
In de cursus -bestaande uit vier bijeenkomsten van ieder 3 uur- leer je eerste hulp te bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen. Je krijgt informatie over de meest voorkomende psychische problemen en er is veel aandacht voor het aanleren van vaardigheden via een vast actieplan. Ook leer je hoe je moet handelen in een crisissituatie en hoe je de juiste hulpdiensten kunt alarmeren. Zo ontwikkel je concrete handvatten om situaties in te schatten en leer je hoe je het beste kunt helpen.

Meer begrip en sneller naar de juiste hulp
Veel mensen met psychische problemen worden negatief bejegend en ervaren vooroordelen (stigma). Ook worden psychische klachten niet altijd snel herkend. De drempel voor het zoeken van hulp in de geestelijke gezondheidszorg is voor veel mensen hoog. Er wordt dan te laat naar de juiste vorm van hulp gezocht. MHFA kan helpen deze drempel te verlagen en passende hulp te vinden.

Deelnemers kunnen zich melden door een mail te sturen naar mhfa@reiniervanarkel.nl. Zie ook: www.reiniervanarkel.nl/specialismen/mhfa.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox