Logo bosscheomroep.nl
Kinderen konden de afgelopen weken al genieten van het splinternieuwe piratenschip
Kinderen konden de afgelopen weken al genieten van het splinternieuwe piratenschip (Foto: )

Groots Peter Pan Feest in jubilerend Speeltuin 't Kwekkeltje

ROSMALEN – Speeltuin 't Kwekkeltje te Rosmalen bestaat 25 jaar! Dit wordt gevierd met een groots Peter Pan feest op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli a.s. De kinderen wanen zich beide dagen in de wereld van Peter Pan dankzij optredens overdag van de Peter Pan figuren door acteurs van Acteerstudio P-ACT onder begeleiding van Petra Kagchelland. Ook zijn er optredens van steltenlopers.

Allereerst een stukje historie. Op 3 juli 1993 opende Speeltuin 't Kwekkeltje officieel haar poorten. Hier gingen vier jaar voorbereiding, plannen, ontwerpen en bouwen met vele uren zweet en hoofdbrekens aan vooraf. "In 1989 opperde Jeanne Samuels het idee voor een speeltuin bij de toenmalige gemeente Rosmalen", vertelt Frank Ligthart, voorzitter van 't Kwekkeltje. "Al vrij snel vormde zich een bestuur dat plannen ging maken, vergunningen aanvroeg en de nodige procedures moest doorlopen. Terugkijkend hadden we toen nooit kunnen bedenken dat we 25 jaar later zo'n geweldig unieke speeltuin zouden hebben. In 2010 werd de waarde van de speeltuin via Mooi zo Goed zo geschat op € 1 miljoen. Nu, 8 jaar later, zal de waarde tegen de € 1,5 miljoen lopen. Een bijzondere prestatie van onze vrijwilligers die zomer en winter met hart en ziel aan de speeltuin werken."

Ook mindervalide kinderen
"De speeltuin begon met 3.000 m2 en is in de loop der jaren uitgegroeid naar 4.000 m2. In 2017 is de speeltuin Rookvrij gemaakt. Verder zijn we extra gaan investeren in meer duurzaam materiaal van speeltoestellen, o.a. Acacia Robinia hout. De basis die is gelegd door het particulier initiatief in 1989 wordt nog steeds voortgezet; het thema zand en water, gratis entree en geen verkoop van versnaperingen. Daarnaast is 75% van de speeltuin toegankelijk, bereikbaar en bespeelbaar voor minder valide kinderen, zodat kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen. Ook gezinnen die het niet breed hebben, kunnen bij 't Kwekkeltje terecht. Kinderen vinden het sowieso geweldig om een hapje en een drankje te nuttigen. Simpel terug naar de basis in deze wereld van computers!"

Spelen, spelen, spelen
Tijdens het jubileumweekend is de speeltuin beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Om dit feest mogelijk te maken, zal er - anders dan normaal - € 2,50 per kind entree worden gevraagd (volwassenen gratis toegang). Hiervoor kunnen de kinderen zich vermaken met schminken, knutselen, kleurplaten kleuren, boogschieten en marshmallows roosteren. Ieder kind ontvangt een leuke attentie bij het grabbelen in de schatkist en er is gratis ranja. Tevens is er een ballonwedstrijd met als hoofdprijs 4 entree kaartjes voor de Efteling.

Onthulling jubileumcadeau
Op zaterdag 30 juni om 13.00 uur wordt het nieuwe piratenschip, dat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum is geplaatst, op een ludieke manier worden aangeboden aan de spelende kinderen uit Rosmalen en 's-Hertogenbosch en onthuld door de nieuwe wethouder van 'wijk- en dorpsgericht werken' Ufuk Kâhya. Op zaterdagavond om 19.00 uur is er een filmavond; in een grote tent - met ruimte voor 80 kinderen - is de Nederlandstalige versie van de Disney film Peter Pan te zien. De gratis kaartjes worden op zaterdag uitgedeeld bij de entree van de speeltuin. Wie het eerst komt wie het eerst maalt, want vol=vol.

De vrijwilligers
Anno 2018 is een groep van 20 vrijwilligers betrokken bij 't Kwekkeltje; 3 in het bestuur, 3 in het onderhoud en 14 beheerders. "De beheerders verrichten om toerbeurt het open en sluiten van de speeltuin en treden op als gastheer/vrouw tijdens de gereserveerde kinderfeestjes en bij groepen van scholen, BSO en peuterspeelzalen. Zij houden ook de toiletten schoon en maken afvalbakken leeg op het terrein. De vrijwilligers van het onderhoud verzorgen de groenvoorziening. Zij repareren bovendien direct materiaal dat kapot gaat en controleren dagelijks alle speeltoestellen. We schatten in dat jaarlijks 40.000 bezoekers de speeltuin weten te vinden. Voor de toekomst willen we vooral blijven investeren en gaan we voor het nog meer uitdiepen van de speeltoestellen in verschillende speelwaarden voor kinderen tot 12 jaar."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox