Logo bosscheomroep.nl
De drijvende middelvingers in het Paleiskwartier. Foto: Max Rijkers
De drijvende middelvingers in het Paleiskwartier. Foto: Max Rijkers

Opvallend kunstproject stimuleert mensen met elkaar in gesprek te gaan

's-HERTOGENBOSCH - Max Rijkers, derdejaars student aan het AKV St. Joost, plaatste onlangs 45 middelvingers in de vijver bij het Paleiskwartier. "Het opsteken van een middelvinger – en vooral zoveel – verstoort natuurlijk de rust in de openbare ruimte. Hierdoor hoopte ik dat er een gesprek zou ontstaan tussen voorbijgangers", aldus Rijkers. Maar waarom?

Door Megan Hanegraaf


"Ik merk dat een spontaan gesprek in de publieke ruimte steeds minder 'normaal' is", vertelt de student. Volgens hem krijgen mensen die naar hun werk of school gaan amper de kans om met elkaar in gesprek te komen. Rijkers: "In het park zie ik bijvoorbeeld dat bankjes minstens 20 meter van elkaar af staan, waardoor een ontmoeting of gesprek haast onmogelijk wordt." De student ging daarom op zoek naar een oplossing, maar de meesten zouden alleen op lange termijn (misschien) resultaat hebben. Daarom wilde Max het op een andere manier aanpakken. "Ik wilde het probleem zodanig overdrijven, dat het reacties van voorbijgangers en toeschouwers zou uitlokken."

Eigen invulling
Midden in de nacht plaatste hij de handen – samen met een vriend – in de 0,5 meter diepe vijver. Met oude schoenen stapte hij het water in om de handen van purschuim te verankeren met een steen, zodat ze niet zouden wegdrijven. "De volgende ochtend ging ik al vroeg naar het Paleiskwartier om te checken of ze er nog lagen, maar ook om te kijken hoe mensen erop reageerden. Ik zag een aantal mensen foto's maken, maar ik vond het lastig om te peilen wat mensen er daadwerkelijk van vonden. De vingers wezen naar elkaar, naar de buitenwereld en naar zichzelf. Hierdoor gingen mensen er hun eigen invulling aan geven. Sommigen dachten dat het over de nieuwe bioscoop ging en van anderen hoorde ik bijvoorbeeld dat ze dachten dat het ging om de parkeergarage in het Paleiskwartier." Nadat de middelvingers waren verwijderd, verdween volgens Rijkers ook het gesprek dat hij wilde creëren, ondanks dat men nog wel met vragen bleef zitten. Via de media wil de student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost (AKV) nu graag de echte boodschap uitleggen.

'Houd uw kinderen aangelijnd'
Een eerder project van Rijkers is destijds mislukt, mede doordat de achterliggende gedachte niet door iedereen werd begrepen, waardoor mensen hem er boos op aankeken. Het ging om het verkeersbord 'Houd uw kinderen aangelijnd a.u.b.'. Rijkers plaatste het bord voor zijn minor 'Arts & Urbansim'. De opdracht was het bevragen van verstedelijking en leefbaarheid. Hij zette het bord bij een speeltuintje vlakbij zijn huis aan de Willem Barentszstraat. "Ik vond dat speeltuintjes vaak erg betuttelend zijn, zo van: 'Hier mag je spelen en niet daarbuiten'. Mijn doel was om een reactie uit te lokken van buurtbewoners." De volgende stap zou een brief zijn, waarin hij zich zou voordoen als een boze buurtbewoner. Vervolgens wilde de student samen met anderen uit de buurt praten over de speeltuin, de regelgeving van de speelrekken en uiteraard de betutteling ervan. Maar het liep anders. Er ontstond een 'mediastorm' volgens Rijkers. Zowel de regionale krant, het Brabants Dagblad, als landelijke media zoals RTL Nieuws, NOS Jeugdjournaal en PowNews besteedden aandacht aan het bord. Rijkers kreeg door de media dus niet de kans om de werkelijke boodschap over te brengen aan de buurtbewoners. Velen dachten door de berichtgeving dat kinderen de overlastgevers waren die in bedwang moesten worden gehouden.

Snel verwijderd
Het verkeersbord werd de volgende ochtend al door de gemeente verwijderd. Rijkers verwachtte daarom dat de middelvingers ook snel verwijderd zouden worden. En dat gebeurde. Precies 1,5 dag dreven de 45 middelvingers in de vijver in het Paleiskwartier. Ondanks dat is Rijkers tevreden. Het ging Rijkers namelijk niet alleen om de 'kunst' zelf, maar om het probleem – dat mensen te weinig met elkaar in gesprek gaan – op te lossen. Of we in de toekomst daarom weer zo'n bijzonder 'kunstproject' van Max kunnen verwachten, weet hij nog niet. Hij vertelt dat zijn afstudeerproject komt eraan, dus hij hoopt iets bijzonder te kunnen doen, maar kan niks beloven. "Ik vind het leuk om te experimenteren en de grens opzoeken in de openbare ruimte. En als student kan ik er vaak nog wel mee wegkomen, gelukkig", voegt hij er lachend aan toe.

Wilt u nog meer projecten zien van studenten van het AKV St.Joost? Van 30 juni t/m 4 juli presenteren studenten dagelijks van 11:00-18:00 uur en op maandag 2 juli tot 21.00 uur hun eindexamenwerk. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op de academie aan de Parallelweg 21.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox