Logo bosscheomroep.nl
Een scene uit Un ballo in Maschera. Foto: Joost Milde
Een scene uit Un ballo in Maschera. Foto: Joost Milde (Foto: )

Nieuw evenement Opera Sing Along op de Parade

's-HERTOGENBOSCH – Op woensdag 27 juni vindt Opera op de Parade weer plaats aan de voet van de Sint-Jan. Traditiegetrouw kunnen bezoekers hun eigen zitplaats, hapjes en drankjes meenemen en niet alleen genieten van de opera en de bijzondere sfeer, maar ook van elkaar. Nieuw dit jaar is het extra evenement, de Opera Sing Along, op vrijdag 29 juni. Een meezingfestijn met de bekendste opera hits, met als muzikaal fundament de philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor.

Door Astrid Berkhout

Opera op de Parade is een coproductie van philharmonie zuidnederland, Opera Zuid en Theater aan de Parade en wordt mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren, o.a. Appèl bedrijfscatering, het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant en de Gemeente 's-Hertogenbosch. "Daarnaast hebben we een nieuwe hoofdsponsor, Oyens & Van Eeghen Vermogensbeheer, die zich voor de komende 3 jaar aan ons heeft verbonden", vertelt Martijn Versteeg van philharmonie zuidnederland. "Daarmee ziet de toekomst van Opera op de Parade er goed uit." De gezonde financiële basis stelde de betrokken organisaties in staat om een wens te realiseren die al langer leefde; het op touw zetten van een extra evenement. "Zodat we de faciliteiten die we toch al in 3 dagen opbouwen voor Opera op de Parade, langer kunnen benutten. We hebben ooit tijdens Opera op de Parade een 'Karaopera' gedaan waarbij we het publiek mee lieten zingen met enkele aria's als opwarmer voor de uitvoering van de opera. Dat was een groot succes. We hebben nu de gelegenheid aangegrepen om dit - in samenwerking met NTVF Producties, Theater aan de Parade en de Gemeente 's-Hertogenbosch - in de vorm van een zelfstandig evenement te gieten; de Opera Sing Along.

Opera Sing Along

"De locatie is hetzelfde, maar verder is alles anders. Het is een sta-evenement met - ook qua aankleding van de Parade - een echte festivalsfeer. Bezoekers kunnen op de Parade terecht voor een hapje en een drankje. Daarnaast zal een catwalk van het podium het publiek inlopen, zodat de uitvoerders de aanwezigen kunnen verleiden om vooral mee te zingen. De liedteksten worden geprojecteerd boven het orkest, dus dat hoeft geen belemmering te zijn." Op het programma staan de grootste opera hits, met uitstapjes naar operette en het Napolitaanse lied. "Het wordt een feest der herkenning, veel van de nummers hebben mensen vast al eens gehoord in films of reclames. Ze worden gezongen door bekende operasterren als Francis van Broekhuizen (sopraan) en Adriano Graziani (tenor), en jonge rising stars Laetitia Gerards (sopraan) en Raoul Steffani (bariton). Maar ook door iemand die niet afkomstig is uit de operawereld, namelijk Leona Philippo, bekend van o.a. The Voice of Holland en Maestro. Bijzondere gast is opera coryfee Marco Bakker."

Een visueel feest

De muzikale begeleiding wordt verzorgd door de philharmonie zuidnederland, ondersteund door het Brabant Koor en staat onder leiding van dirigent Enrico Delamboye. De Opera Sing Along wordt voor tv opgenomen door Omroep Max voor NPO2 en wordt ook live uitgezonden door Omroep Brabant. "Het geheel zal met verve in beeld worden gebracht voor tv door topregisseur David Grifhorst (o.a. The Passion), die van dit bijzondere muzikale evenement ook een visueel feest zal maken." Het publiek wordt om 20.30 uur verwacht om met elkaar 'in te zingen'. Om 21.30 begint het officiële programma en start de (live) tv-registratie. "Samen zingen is heerlijk. We hopen dan ook dat mensen op vrijdag 29 juni in grote getale naar de Parade zullen komen en uit volle borst mee komen zingen. We denken dat we hiermee toch weer een nieuwe doelgroep de kans geven om kennis te maken met opera en klassieke muziek. Het is de eerste editie dus het is afwachten hoe het allemaal gaat lopen, maar als het publiek enthousiast is, willen we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken."

Un ballo in Maschera

Uiteraard moeten we vooral Opera op de Parade - op woensdag 27 juni, aanvang 20.00 uur - niet vergeten. "De opzet is als vanouds. Juist de laagdrempelige, informele sfeer maakt Opera op de Parade zo uniek." Opera Zuid en philharmonie zuidnederland brengen deze keer Verdi's opera Un Ballo in Maschera (de originele versie), over het waargebeurde verhaal van de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal vermoord werd. "Un Ballo in Maschera is misschien niet Verdi's bekendste opera, maar het is wel een van zijn beste, met een intrigerend verhaal over ongeoorloofde liefde, voorspellingen, verraad, samenzweringen en fenomenale muziek." De hoofdrollen zijn voor Adreano Graziani (Gustavo III), Jason Howard (Renato) en Jannelieke Schmidt (Amelia). Schuif dus vooral met uw eigen stoel aan op de Parade en geniet!

Beide evenementen zijn gratis toegankelijk. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/operaopdeparade.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Shopbox