Logo bosscheomroep.nl
Jinan en Namir integreren verschillende culturen. Zowel in gerechten als in de samenleving. Foto: Michel van de Langenberg
Jinan en Namir integreren verschillende culturen. Zowel in gerechten als in de samenleving. Foto: Michel van de Langenberg

Kebab met spruitjes

's-HERTOGENBOSCH - Door de oorlog in Irak zijn Jinan en Namir jaren geleden gevlucht naar Nederland. Jinan als jong meisje en Namir na zijn studie aan de Technische universiteit. Sinds twee jaar zijn zij eigenaar van Yalla Yalla, een succesvol, smaakvol en sfeervol restaurant aan de Postelstraat in 's-Hertogenbosch. Hun grootste specialiteit is Humus en Falafel, hun hoogste streven is klanten een onvergetelijke avond bezorgen, hun grootste doel is nieuwkomers begeleiden in hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Door Lesha Bosman

"Ik heb al jaren een fascinatie voor eten", vertelt Jinan. "Eten is een verbinder en brengt culturen samen." Yotam Ottolenghi, een Israëlische kok is haar grote inspiratie. Hij combineert gerechten uit het Midden Oosten met de Westerse keuken. Dat doet hij samen met een Palestijnse kok. "Hij verbindt niet alleen ingrediënten en gerechten maar ook Israël en Palestina. Ook ik verbind ingrediënten en gerechten uit het Midden Oosten, de Levantijnse keuken, met de Westerse keuken. Deze fusion recepten zijn terug te vinden in mijn kookboek Kebab met spruitjes."

De Levantijnse keuken
"Toen ik zag dat er veel vluchtelingen uit Syrië naar Nederland kwamen, wist ik dat het eetlandschap in Nederland zou veranderen. Net zoals voorheen de Griekse, de Italiaanse, de Chinese en de Indonesische keuken zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, zo was ik er ook van overtuigd dat de Levantijnse keuken zijn weg zou vinden. Mede omdat de smaak van de gerechten uit landen als Syrië, Libanon, Israël en Turkije in de lijn liggen van de Nederlandse smaak. Daarnaast is de keuken uit het Midden Oosten door het gebruik van bonen en kikkererwten erg geschikt voor vegetariërs en veganisten."

Gastvrij
Eten heeft volgens Namir een belangrijke plek in de cultuur van Syrië en mensen uit Eritrea. "Het is de ultieme vorm van gastvrijheid. Dat is één van de redenen waarom eten zo verbindt. Daarnaast is de horeca een perfecte bedrijfstak om als nieuwkomer te integreren. Het vergt doorzettingsvermogen en karakter en je leert heel veel. Daarnaast ontmoet je veel mensen en heb je doorgroeimogelijkheden. Zo is er een jongen uit Syrië begonnen in de afwaskeuken. Inmiddels loopt hij in de bediening en zetten we hem in bij cateringklussen aan huis. Een ander voorbeeld is een vrouw die altijd huishoudelijke hulp is geweest maar haar hele leven een passie voor koken heeft. Zij leert nu van onze kok de fijne kneepjes uit het vak."

Nieuwkomers ondersteunen
Wij willen nieuwkomers graag ondersteunen in hun zoektocht naar een nieuw leven in een nieuwe cultuur. Daar moet je geduld voor hebben als ondernemer. Wij zijn veel tijd kwijt met de coaching van onze werknemers. Als werkgever moet je willen investeren. Het kost nou eenmaal heel veel tijd om nieuwkomers te begeleiden en uit te leggen hoe het hier in Nederland werkt. Er zijn cultuurverschillen en daar moet je mee leren omgaan. Nederlanders zijn bijvoorbeeld erg direct terwijl Syriërs een bepaalde gelaagdheid hebben. Als een Nederlander ja zegt dan bedoelt hij ook ja. Als een Syriër ja zegt dan weet je nooit zeker of hij ook echt ja bedoelt."

Denktank
"Ik heb binnenkort de Koninklijke Horeca Nederland uitgenodigd om samen een denktank te vormen waarbinnen we gaan onderzoeken hoe we mensen op een duurzame manier uit de uitkering krijgen. Mijn droom is om een Stichting op te richten waarbinnen nieuwkomers aangenomen worden en vervolgens gedetacheerd kunnen worden binnen verschillende horecazaken in de omgeving. Binnen de stichting kunnen de nieuwkomers en de ondernemers dan ook ondersteund worden."

Een steentje bijdrage
Door het succes van Yalla Yalla hebben Jinan en Namir twee maanden geleden naast het restaurant het Habiba Café geopend. Hier kunnen mensen vooraf een drankje drinken als ze nog even moeten wachten op een plekje, of naborrelen in alle rust. "We zijn erg trots op ons resultaat tot nu toe. Veel bedrijven weten ons te vinden voor bedrijfsfeestjes, we verzorgen ook catering en ons restaurant zit vaak helemaal vol. Daarnaast hebben we al verschillende nieuwkomers een contract aan kunnen bieden waardoor ze uit de uitkering zijn geklommen. Wij hopen op deze manier een steentje bij te dragen aan een mooie samenleving waarin iedereen een plek vindt die hij of zij verdient."

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?