Logo bosscheomroep.nl
Bij een zwemloop leggen atleten eerst een deel van het parcours zwemmend af waarna ze hardlopend verder gaanFoto: Jos Dinkelberg/ Atletiekvereniging Prins Hendrik
Bij een zwemloop leggen atleten eerst een deel van het parcours zwemmend af waarna ze hardlopend verder gaanFoto: Jos Dinkelberg/ Atletiekvereniging Prins Hendrik

IJzeren Man Zwemrace in Vught aangevuld met zwemloop

VUGHT - De IJzeren Man in Vught vormt zondag 9 september het decor voor de zevende Zwemrace verzorgd door zwem- en polovereniging De Dommelbaarzen. Wat deze editie bijzonder maakt, is dat het voor het eerst in samenwerking tussen sportclub Prins Hendrik en De Dommelbaarzen een zwemloop aan het evenement is toegevoegd. De Eerste Vughtse Zwemloop is daarmee een feit. Inschrijven kan vanaf dinsdag 19 juni.

Door Marc Smits


Vught telt een behoorlijk aantal sportverenigingen. Een breed scala aan sporten is binnen de gemeentegrenzen te vinden en daar wordt door de inwoners veelvuldig gebruik van gemaakt. Minder vaak voorkomend is samenwerking tussen clubs om combinatiesporten en combinatiesportevenementen te organiseren. Atletiekvereniging Prins Hendrik en zwem- en polovereniging De Dommelbaarzen besloten de handen ineen te slaan en een 'zwemloop' te organiseren om in te springen op de toenemende behoefte aan combinatiesportevenementen.
'De Dommelbaarzen' is de Vughtse zwemvereniging die zich breed inzet voor de zwemsport in Vught, van recreatief bewegen tot het snelle wedstrijdzwemmen. Het motto van De Dommelbaarzen is: Zwemmen is voor iedereen! Na sluiting van het Reinier van Arkel bad is het de club niet toegestaan om zwemles te geven in het LACO-bad. De Vughtse sportclub Prins Hendrik is een vereniging die zowel atletiek als gymnastiek aanbiedt, van recreatief tot topsportniveau. Prins Hendrik was in het recente verleden vertegenwoordigd op Europese en wereldkampioenschappen, op Universiades en op de Olympische Spelen.

Zevende editie
Bij een zwemloop wordt een afstand gezwommen en vervolgens hardgelopen. "Er zijn in Nederland meerdere zwemlopen, maar nog nooit was er een zwemloop in wedstrijdverband in Vught. Een aantal van onze leden is niet alleen bezig met hardlopen, maar houdt zich ook bezig met andere disciplines, waaronder dus bijvoorbeeld zwemmen", aldus Hennij Oldenhave, voorzitter van de Wedstrijd Organisatie Commissie van Prins Hendrik. "We zagen dat en wilden daar in wedstrijdverband iets mee doen", vult Annet Nimeijer aan. Zij is de voorzitter van de IJzeren Man Zwemrace organisatie, een onderdeel van De Dommelbaarzen dat dit jaar voor de zevende keer in de naoorlogse geschiedenis een openwaterwedstrijd in de IJzeren Man organiseert. Annet Nimeijer: "We hebben in het weekeinde van 9 september een officiële openwaterwedstrijd gepland waarvoor alle noodzakelijke randvoorwaarden toch al werden georganiseerd in en rondom het water. Wat lag er meer voor de hand dan de wens van een zwemloop gestalte te geven. Prins Hendrik heeft volop expertise als het gaat om het organiseren van loopevenementen. De rest was een kwestie van slim combineren zodat de zwemlopers en de openwaterzwemmers elkaar niet tegen zouden komen in het water."

Trainingen
De Dommelbaarzen verzorgt openwatertrainingen bij de IJzeren Man. Annet Nimeijer: "We delen met de zeilvereniging en ijsclub een clubgebouw en van daaruit organiseren wij de trainingen. De zwemloopdeelnemers kunnen elke donderdag aansluiten bij de openwatertrainingen. Deelname is mogelijk voor diegenen die zelfstandig kunnen zwemmen. Zeer gevorderden zwemmers kunnen op uitnodiging vaker meetrainen. De kosten voor deelname aan deze trainingen bedragen 40 euro. Men kan dan tot 9 september meetrainen. De trainingen lopen ook in de zomervakantie door. Uiteraard biedt de eerste Vughtse zwemloop een mogelijkheid tot verdere samenwerking. Wie weet waar dat nog toe leidt, een (kwart)triatlon in Vught?"

Programma
Met deze eerste IJzeren Man Zwemloop is Vught een nieuw sportevenement rijker. Het zwemloopprogramma voorziet in: 500 meter zwemmen en 5 kilometer lopen of 1000 meter zwemmen en 10 kilometer hardlopen. Voor wie niet wil lopen: recreatief kan men aan alle prestatietochten meedoen, voor deelname aan de wedstrijd (de Zwemrace) moet je een startnummer hebben van de KNZB of de triatlonbond en daarmee ding je ook mee naar het Nederlands kampioenschap.

Kijk voor het complete programma en meer informatie op: www.zwemrace.nl, www.dommelbaarzen.com en www.facebook.nl/zwemrace. Aanmelden trainingen via owtrainingen@dommelbaarzen.com. Inschrijven voor de Vughtse Zwemloop en de prestatietochten is mogelijk vanaf 19 juni via www.inschrijven.nl. Kosten deelname zwemloop: 500 meter zwemmen / 5 km lopen: € 7,50; 1000 meter zwemmen / 10 km lopen: €10,00. Prestatietocht € 6,- per start (inclusief cap). Kosten bedrijvenestafette: € 50,- per team van vier personen.

Meer berichten

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?